8 Martie 2023 – Ziua Internațională a Femeii este sărbătorită azi în toată lumea, iar în unele țări a fost declarată zi liberă legală. Cum a ajuns data de 8 martie să fie declarată Ziua Femeii și când a adoptat România sărbătoarea în care curajul, puterea și rolul deosebit al femeii în societate este recunoscut?
8 martie 2023. Ce înseamnă Ziua Femeii
8 Martie 2023- Ziua Femeii, ziua în care curajul, puterea și rolul deosebit al femeii în societate este recunoscut, este sărbătorită azi în toată lumea. O zi în care FEMEIA, indiferent că este mamă, bunică, soție, soră, iubită, prietenă sau colegă, se află în centrul atenției, admirată și lăudată.
Prima Zi naţională a femeii a fost marcată în Statele Unite, la 28 februarie 1909.
Ziua femeilor a fost sărbătorită pentru prima dată la 28 martie 1909 în urma unei decizii a Partidului Socialist American sub denumirea "Ziua naționala a femeii". La 23 martie 1909, în New York a avut loc o conferința a socialiștilor americani unde s-a discutat despre drepturile femeilor.
În august 1910, cu ocazia Internaționalei Socialiste reunită la Copenhaga, activista socialistă germană Clara Zetkin împreună cu colega ei Luise Zietz propun sărbătorirea zilei internaționale a femeii, fără a specifica însă o dată anume. Ziua internațională a femeii a fost sărbătorită pentru prima dată anul următor, în 19 martie 1911.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
În România, la 7 martie 2016, a intrat în vigoare Legea nr. 22/2016 pentru declararea zilei de 8 martie- Ziua femeii şi 19 noiembrie- Ziua bărbatului. Cele două zile, Ziua femeii şi Ziua bărbatului, urmând să fie sărbătorite anual în zilele de 8 martie, respectiv, 19 noiembrie.
Citește și: Ziua Mamei în 2023 nu se sărbătorește pe 8 martie. Iată pe ce dată pică, de fapt!
Țări în care este sărbătorită Ziua Femeii pe 8 martie
Ziua de 8 martie are o însemnătate deosebită pentru toate femeile din întreaga lume, deoarece comemorează atât realizările sociale, politice și economice ale femeilor, cât și lupta împotriva discriminării și violenței care își fac încă simțită prezența în multe părți ale lumii.
Dintre țările care sărbătoresc Ziua Femeii pe 8 martie fac parte Națiunile Unite (193 de state), Afganistan, Albania, Algeria, Angola, Armenia, Azerbaidjan, Bangladesh, Belarus, Bosnia și Herțegovina, Brazilia, Bulgaria, Burkina Faso, Cambodgia, Camerun, Chile, Columbia, Croația, Cuba, Cipru, Danemarca, Eritreea, Finlanda, Franța,Georgia, Germania, Grecia, Guineea-Bissau, Islanda, India, Italia, Israel, Laos, Letonia, Kazahstan, Kosovo, Kârgâzstan, Macedonia, Madagascar, Malta, Mexic, Republica Moldova, Mongolia, Muntenegru, Nepal, Palestina, Polonia, Portugalia, România, Rusia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Suedia, Siria, Spania, Tadjikistan, Turcia, Turkmenistan, Ucraina, Ungaria, Uganda, Uzbekistan, Vietnam, și Zambia.
8 Martie – zi liberă în Republica Moldova
Printre țările în care data de 8 martie a fost declarată zi liberă legală de numără și se află și Republica Moldova. Potrivit Codului Muncii din țara vecină, Ziua Internațională a Femeii este considerată prin lege zi liberă nelucrătoare.
În China, de exemplu, femeile au după-amiaza liberă de 8 martie cu ocazia acestei sărbători.
În România, data de 8 martie a fost declarată Ziua Femeii în anul 2016, dar această sărbătoare nu a fost declarată și zi liberă nelucrătoare.