8 martie, Ziua Internațională a Femeii: istoria și semnificația acestei zile

Author: Cristina Mocanu

Luna martie este considerată luna în care natura naște, iar odată cu aceasta este sărbătorită și Ziua Internațională a Femeii.

Sursa: https://pixabay.com/

Pe 8 martie este sărbătorită Ziua Internațională a Femeii.

Luna martie este considerată luna în care natura naște, iar odată cu aceasta este sărbătorită și Ziua Internațională a Femeii. De ce a fost aleasă ziua de 8 martie și care este istora acestei date?

Cum a apărut Ziua Internațională a Femeii?

Ziua Femeii era un eveniment politic, dar cu timpul şi-a pierdut din semnificațiile reale, devenind simplu, o ocazie pentru bărbați de a-şi exprima iubirea față de femeile din jurul lor, într-un mod asemănător zilei de Valentine’s Day. În prezent, în România, sărbătoarea de 8 Martie se împletește cu tradiția locală a Mărțișorului, fiind considerată de către mulți şi Ziua Mamei, aceasta fiind o reminiscenţă a ideologiei comuniste.

Citește și: Ziua Internațională a Femeii 2023 se sărbătorește azi: Ce semnificație are data de 8 Martie? Mesaje, urări și felicitări cu La mulți ani și o primăvara frumoasă

Originea acestei zile o găsim în mijlocul secolului al XIX-lea, când în data de 8 Martie 1857, la New York, muncitoarele de la făbricile de textile au ieșit în stradă pentru a

protesta împotriva condițiilor inumane de muncă şi a salariilor foarte mici, iar femeile au fost dispersate cu brutalitate de poliție.

În anul 1908, peste 15 mii de femei au mărșăluit la New York, cerând să le fie micșorată ziua de muncă, salarii mai bune, dreptul la vot şi încetarea exploatării copiilor pentru muncă. Sloganul lor era: “Pâine şi Trandafiri”, pâinea simbolizând securitatea economică iar trandafirii, o îmbunătățire a calității vieţii lor.

În luna mai a aceluiași an, Partidul Socialist din America a stabilit ca ultima duminică a lunii februarie să devină Ziua Națională a Femeii.

În anul 1910, la nivel internațional, organizațiile socialiste din întreaga lume s-au întâlnit în anul 1910, la Copenhaga, în Danemarca, iar în cadrul acelei întâlniri, Internațională Socialistă a propus o Zi Internațională a Femeii.

În data de 19 martie 1911, Ziua Internațională a Femeii a fost sărbătorită pentru prima dată în Austria, Danemarca, Germania şi Elveția.

În acea zi, peste un milion de bărbați şi femei au ieșit în stradă pentru o serie de revendicări.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Un alt moment istoric pentru lupta femeilor şi pentru însemnătatea zilei de 8 Martie, este tragedia de la fabrica Triangle Shirtwaist – New York, din 25 martie 1911, când într-un incendiu cauzat de nerespectarea siguranţei angajaților, când au murit peste 140 de oameni, majoritatea femei. Tragedia a scos atunci în stradă peste 100.000 de protestatari, femei şi bărbați.

În anii 1913-1914 Ziua Internațională a Femeii devenise şi un mecanism de protest împotriva Primului Război Mondial. Femeile ruse au sărbătorit prima lor zi internaţională a femeilor în ultima duminică a lunii februarie, iar un an mai târziu, toate femeile din Europa au mărșăluit pentru pace şi pentru a-şi susține cauzele.

Pe 8 martie este sărbătorită Ziua Internațională a Femeii.
[Sursa: https://pixabay.com/]

Patru ani mai târziu, mai exact în anul 1917, după ce două milioane de soldaţi ruși pieriseră pe front, mamele, soţiile şi fiicele lor au ieșit în stradă în ultima duminică a lui februarie pentru a protesta împotriva războiului. “Pâine şi pace” era sloganul lor.

Organizaţia Națiunilor Unite şi-a asumat responsabilitatea pentru adoptarea unei zile internaţionale a femeii. Astfel că, în 1977 Adunarea Generală ONU a adoptat Rezoluția 32/142, invitând fiecare țară să proclame, orice  zi a anului, în acord cu obiceiurile şi tradiţiile sale, ca “Zi a Națiunilor Unite pentru Drepturile Femeii şi Pace Internaţională”. Nu a fost menționată  în mod specific data de 8 martie, însă multe țări au ales să celebreze femeile în această zi.

Citește și: Mucenici muntenești- reteța specială pe care să o prepari azi. De ce se pot manca doar pe 9 martie?

Cum a fost aleasă Ziua Femeii în România

 În România în ziua de 8 Martie se sărbătorește Femeia, bucuria vieții și motivația de a trăi. Până în decembrie 1989 se vorbea de ziua mamei, prilej cu care se organizau spectacole dedicate mamelor.

După Revoluția din 1989, Ziua Mamei a fost înlocuită cu ziua femeii. Astfel, fiecare femeie așteaptă cu nerăbdare această zi, zi în care îți dorește să fie răsfățată atât de iubit, soț, cât și de copii, rude și chiar colegi.

Sursă: hotnews.ro

 

Taguri: