8 sfaturi de alimentație sănătoasă pentru sănătatea mintală!

Author: Bogdan Frațilă

Dacă doriți să vă mențineți starea de spirit ridicată și glicemia constantă, veți dori să începeți să încorporați obiceiuri alimentare sănătoase!

Sursa: PixaBay

Dacă doriți să vă mențineți starea de spirit ridicată și glicemia constantă, veți dori să începeți să încorporați obiceiuri alimentare sănătoase!

Dacă doriți să vă mențineți starea de spirit ridicată și glicemia constantă, veți dori să începeți să încorporați obiceiuri alimentare sănătoase în rutina dumneavoastră. În timp ce unele se referă la ceea ce mănânci (desigur), pentru a rămâne sănătos este mai mult decât să numeri caloriile.

Alimentația deficitară și sănătatea mintală

Relația dintre nutriție și sănătatea mentală este una puternică.

După cum arată exemplul de mai sus, în timp ce o dietă sănătoasă vă poate susține sănătatea mintală, o dietă săracă poate avea un impact negativ asupra bunăstării dvs. mintale. Studiile arată că o dietă săracă poate agrava simptomele depresiei, anxietății și ale altor afecțiuni psihice.
Dar cum influențează o dietă săracă sănătatea mintală?
După cum am menționat, zahărul și alimentele procesate pot provoca inflamații. Această inflamație în creier, intestin și corp poate fi un catalizator pentru anxietate, depresie și alte tulburări de dispoziție.
În plus, o sănătate mentală precară poate duce la alegeri alimentare nesănătoase. Să spunem, de exemplu, că sunteți copleșit la serviciu sau că aveți o viață de familie stresantă. S-ar putea să vă luptați să găsiți timp pentru a pregăti o masă sănătoasă sau să vă orientați către alimente grase, procesate și reconfortante. Foarte puțini oameni aleg salata atunci când sunt stresați. Este posibil să săriți peste mese din cauza navetei, a muncii sau a responsabilităților de îngrijire.
Sau înlocuiți mesele cu cofeină sau zahăr pentru a vă ajuta să treceți ziua. Ambele sunt susceptibile de a provoca inflamație și oboseală, lăsându-vă să vă simțiți mai puțin bine.

Imbunătățirea alimentației și sanatatii

Evitați gustările procesate
Alimentele procesate au adesea arome sau conservanți adăugați la ele pentru a le ajuta să supraviețuiască procesului de congelare și de transport.

Acest lucru înseamnă adesea cantități mai mari de grăsimi, sodiu și zahăr adăugat. Schimbați gustările procesate cu alimente bogate în nutrienți. Încercați un parfait de iaurt sau humus și pita în loc de bomboane și chipsuri.

Stabiliți un program
Planificați-vă mesele din timp. În timp ce planificarea meselor este un "lucru", nu trebuie să exagerați. Pur și simplu aruncați o privire la ziua sau săptămâna care urmează și planificați-vă mesele, plus câteva stive, pentru fiecare zi.

Atunci când aveți mâncare sănătoasă gata pregătită, este mai probabil să practicați alimentația intuitivă.

Beți suficientă apă
Dacă mâncarea este combustibilul care te face să mergi mai departe, atunci apa este uleiul care face ca totul să meargă bine. La fel ca uleiul de motor, apa ajută la menținerea temperaturii regulate, la curățarea sistemului și la îmbunătățirea performanțelor. Fără apă, organismului tău îi este mult mai greu să extragă micronutrienții din alimente.

O deshidratare ușoară duce, de asemenea, la afectarea cognitivă, ceea ce face ca creierul tău să fie mai puțin capabil să regleze serotonina.

Echilibrează-ți macros
Cei trei mari macronutrienți sunt grăsimile, proteinele și carbohidrații. Toate acestea (da, chiar și grăsimile) sunt necesare pentru o funcționare optimă. Echilibrându-vă aportul cu cantități sănătoase din fiecare va ajuta să vă asigurați că aveți energie constantă pe tot parcursul zilei. Dacă nu sunteți sigur cum să găsiți combinația potrivită sau dacă aveți nevoie de sfaturi specifice, adresați-vă unui nutriționist.

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Adăugați câteva bacterii în amestec
Stomacul tău este plin de bacterii, iar acesta este un lucru bun. Probioticele pot fi de ajutor în reglarea sănătății tale digestive, oferindu-le acestor bacterii un impuls. Atunci când bacteriile din intestinul dumneavoastră sunt echilibrate și înfloritoare, digestia este mai ușoară și se produce mai multă serotonină. Încercați să luați zilnic un probiotic sau să adăugați alimente fermentate în dieta dumneavoastră.

Evitați alimentele inflamatorii
Anumite alimente sunt mai susceptibile de a provoca un răspuns inflamator. Alimentele procesate și cele bogate în sodiu sunt vinovați evidenți, dar chiar și alimentele sănătoase pot fi declanșatoare. Urmărirea dietei și a sănătății mentale vă poate ajuta să determinați dacă aveți sensibilități alimentare subiacente. De asemenea, puteți solicita medicului dumneavoastră un test de alergie.

Mâncați în mod regulat
Un beneficiu al unei diete nutritive este nivelul constant al glicemiei. Pentru a vă menține glicemia constantă, este important să mâncați la intervale regulate.

Nu fiți prea stricti
A mânca sănătos tot timpul ar putea fi o cerere prea mare. În schimb, urmăriți să faceți alegeri alimentare bune în aproximativ 80% din timp. Ceea ce faceți în fiecare zi este mai important decât ceea ce faceți din când în când.

Desigur, dacă vă gândiți la ceea ce mâncați ca la combustibilul pentru ziua dumneavoastră, acordați atenție cât de bine funcționează combustibilul dumneavoastră. Cu toții răspundem diferit la ceea ce introducem în corpul nostru. Țineți un jurnal timp de o săptămână pentru a nota ce mâncați și cum vă simțiți, atât înainte, cât și după. Observarea acestor tipare vă poate ajuta să identificați ce schimbări ar putea avea cel mai semnificativ impact asupra dumneavoastră.

Există factori științifici, sociali și emoționali care fac legătura între nutriție și sănătatea creierului. Mâncatul bine vă ajută să vă simțiți mai lucid și mai energic. Corpul tău este mai capabil să producă serotonină, vei dormi mai bine și vei avea mai multă energie pentru ceea ce contează cel mai mult pentru tine.

Citește și: 14 alimente recomandate! Afla ce te ajuta si ce sa eviti!

Citește și: Ce este stresul? Afla despre cele 3 tipuri de stres!

Citește și: Top 4 modalități pe termen scurt de reducere a stresului!