9 ani de la Colectiv și România are doar 30 de paturi pentru arși! Trei centre pentru tratarea marilor arși ar trebui finalizate în anul 2025

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 30 oct 2024, 12:20

Au trecut 9 ani de la Colectiv

Sursa: Facebook Club Colectiv

Au trecut 9 ani de la Colectiv, incendiul pe care oamenii și-l amintesc cu o mare durere în suflet și teamă.

Data de 30 octombrie 2015 a fost o zi neagră pentru sute de persoane ce și-au pierdut prietenii, cunoscuții, copiii sau persoanele iubite, marcând un moment ce a afectat întreaga țară. Au trecut nouă ani de la incendiul Colectiv, iar cele 64 de victime ce și-au pierdut viața nu sunt uitate de persoanele apropiate, dar nici de românii ce au început să vadă viața diferit din cauza acestui incident.

Au trecut 9 ani de la Colectiv

Se comemorează 9 ani de la Colectiv, incidentul în care 64 de persoane și-au pierdut viața, dintre care 27 au murit în acea noapte. Celelalte 37 de persoane au luptat pentru viața lor, însă sistemul medical nu a fost de partea lor, iar pe parcursul săptămânilor au trecut la cele veșnice, din cauza infecțiilor nosocomiale. În urmă cu 9 ani Colectiv a luat viața a 64 de persoane nevinovate, ce au plecat de acasă cu gândul de a se distra pe ritmul melodiilor trupei lor preferate, fără a

realiza că este pentru ultima oară.

Colectiv a rănit alte peste 150 de persoane, ce au rămas cu semne permanente pe corp, ce o să le amintească întotdeauna de seara în care flăcările au înghițit tot ce era în jur. Totul a început la data de 30 octombrie 2015, atunci când trupa „Goodbye To Gravity” susţinea un concert pentru lansarea noului lor album la clubul Colectiv din București.

Citește și: Astăzi s-au împlinit opt ani de la Colectiv. Firul evenimentelor din seara tragediei care a ucis 64 de persoane

Martorii au povestit că flăcările ce au luat viața a 64 de persoane au pornit de la niște artificii aprinse în timpul concertului. Aceste artificii au schimbat tot ce avea să se întâmple în noaptea de 30 octombrie 2024 la Colectiv, extinzându-se rapid la tavan.

Flăcările au început să se extindă, mirosul și căldura deveneau insuportabile, iar oamenii începeau să caute o cale de ieșire din clubul Colectiv.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Se acordă ajutor pentru încălzirea locuințelor de la 1 noiembrie! Cine va beneficia?

Din nefericire, Ministerul Afacerilor Interne a anunțat în acea noapte decesul a 27 de persoane din cauza incendiului Colectiv, dar și transportarea la spitalele din Capitală a 162 de persoane rănite.

Dintre cele 162 de persoane, 34 au fost ulterior transportate la clinici medicale din Austria, Belgia, Olanda, Germania, Marea Britanie, Norvegia, Israel şi Elveţia, potrivit adevarul.ro. În perioada următoare, alte 37 de persoane și-au pierdut viața, numărul victimelor ajungând la 64.

În anul 2023 s-a început construirea centrelor arși din România

Au trecut 9 ani de la Colectiv, deși trebuia ca acea tragedie să le deschidă ochii guvernanților despre modul neglijent în care sunt tratat pacienții arși, Colectiv a ajuns să fie dat uitării.

Ministerul Sănătății a schimbat 12 miniștri și interimari de la conducere, deși toți au promis centre pentru tratarea marilor arși, în prezent sunt doar 30 de paturi pentru arși în întreaga țară.

În cazul în care locurile sunt ocupate, pacienții trebuie să fie transferați în străinătate pentru a primi îngrijirea de care au nevoie, tratament ce poate ajunge și la 100.000 de euro, a dezvăluit șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat. Uneori, și într-o lună trimitem doi sau trei. Sunt situații în care nu trimitem niciunul. Acum, recent, am trimis un pacient și am recuperat trei./Tratamentul poate să coste mai mult decât zeci de mii de euro, poate uneori chiar și 100.000 de euro”,  a explicat Raed Arafat, potrivit europafm.ro.

La 9 ani de la Colectiv ar fi trebuit să fie construite trei centre pentru tratarea marilor arși, însă abia în anul 2023 a început construirea acestora, Timișoara, Târgu Mureș și București „Grigore Alexandrescu”. Termenul estimativ pentru finalizarea acestora este anul 2025, la 10 ani de la Colectiv.

„Cum am declarat în repetate rânduri, noi am început în mod efectiv construcția celor trei mari centre de arși de la Timișoara, Târgu Mureș și București „Grigore Alexandrescu” termn estimativ de finalizare – februarie 2025”, a declarat Alexandru Rafila.