Clatitele sunt un desert preferat de multa lume datorita faptului ca sunt relativ usor de preparat, iar gustul este inconfundabil. De asemenea, se pot realiza o varietate larga de clatite: totul poate fi schimbat, de la grosimea si consistenta aluatului pana la umplutura.
Cu toate ca prepararea clatitelor nu implica multi pasi, multi dintre noi fac o serie de greseli din cauza carora rezultatul final nu este unul perfect.
Iata cum trebuie sa procedezi ca sa iti iasa clatitele perfect, fara ca aluatul sa se rupa, sa se lipeasca sau sa faca gauri.
Citeste si: Pancakes de post. Rețetă cu mere și banane
Greseli pe care le faci fara sa iti dai seama cand prepari clatite
1. Torni uleiul direct in tigaie cand prepari clatite
Foarte multi dintre noi fac greseala de a turna uleiul direct in tigaie la prepararea clatitelor. Aflati ca acest lucru este gresit din cauza faptului ca uleiul nu se va aseza uniform in cratita.
Stratul neuniform va duce astfel la gatirea inegala a aluatului clatitei. Cum ar trebui sa procedezi: cratita ar trebui ocazional unsa cu un prosop de hartie pe care l-ai imbibat in prealabil in ulei.
In felul acesta aluatul se va praji perfect.Citeste si: Greseli pe care le faci cand gatesti placinta cu mere
2. Folosesti o lingura pentru amestecarea compozitiei pentru clatite
Daca nu stiai, afla ca este o greseala sa amesteci compozitia aluatului cu lingura, indiferent daca este vorba despre o lingura de lemn sau o lingura de metal.
Cum ar trebui sa procedezi: este indicat sa folosesti un tel pentru a bate compozitia. In acest fel aluatul va fi aerat iar clatitele vor iesi foarte pufoase.
3. Folosesti ulei de floarea soarelui sau unt pentru a praji aluatul clatitelor
Este o greseala sa folosesti unt sau ulei de masline pentru a praji aluatul deoarece acestea provoaca fum si se ard usor; te vei alege astfel cu clatite cu urme negre.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Foloseste mai degraba ulei de rapita sau ulei de masline. Clatitele tale vor iesi astfel auri, fara urme de negreala.
Citeste si: 6 greseli pe care le faci fara sa stii cand gatesti cartofi prajiti
4. Prepari clatite la flacara mare
Clatitele nu trebuie preparate la flacara mare, deoarece temperatura nepotrivita va face ca aluatul lor sa iasa ars si necopt. Cum ar trebui sa procedezi: seteaza focul sau plita la putere medie si gateste clatitele timp de 2- 3 minute pe fiecare parte. Dureaza mai mult, dar vei vedea ca rezultatul este aproape perfect.
5. Amesteci prea mult aluatul cand prepari clatite
Multa lume amesteca foarte mult aluatul pentru clatite, in incercarea de a nu ramane cu cocoloasele. Acest lucru este o greseala, deoarece amestecarea excesiva va face ca glutenul sa se dizolve prea mult in aluat.
In consecinta, vei obtine niste clatite tari si sfarmicioase. Cum ar trebui sa procedezi: amesteca aluatul timp de maximum 4- 5 minute. Este suficient, iar clatitele vor iesi astfel moi si pufoase.
Citeste si: Ouă de Paște vopsite cu coji de ceapă
6. Nu lasi aluatul sa se odihneasca atunci cand prepari clatite
O alta greseala care are o stransa legatura cu punctul de mai sus: Dupa amestecare multa lume nu lasa aluatul sa se odihneasca si incepe sa puna direct compozitia in cratita.
Cum ar trebui sa procedezi: dupa ce amesteci lasa aluatul sa se odihneasca timp de 10- 15 minute. In acest fel micsorezi riscul ca, turnat in cratita, aluatul sa se rupa atunci cand il intorci.
7. Intorci clatitele prea desert
Nu te grabi atunci cand prepari clatite si lasa-le sa se gateasca lent si bine; urmeaza indicatiile de la punctul 4. Ca regula, in timpul prepararii clatitele ar trebui intoarse o singura data.
Daca le intorci de mai multe ori aluatul se va intari si isi va pierde din consistenta pufoasa.
Citeste si: Greseli pe care le faci fara sa stii cand gatesti carne
8. Pregatesti aluatul pentru clatite cu mult timp inainte de prepararea lor
Nu pregati aluatul pentru clatite cu multa vreme inainte de a-l gati. Compozitia nu ramane suficient de bine legata si te vei alege cu niste clatite tari, care se rup foarte usor.
9. Prepari clatitele intr-o tigaie subtire
Atunci cand prepari clatite este de preferat sa folosesti o tigaie cu fund mai gros. Acestea nu se incing atat de tare si distribuie caldura perfect pe suprafata lor. Vei obtine astfel niste clatite perfecte, aurii, moi si pufoase.
Ce sa nu pui in aluat atunci cand prepari clatite
Ca regula generala, evita sa adaugi zahar in aluatul pentru clatite. Umplutura va fi oricum cel mai probabil dulce, iar daca pui zahar suplimentar in aluat nu vei face decat sa obtii un preparat final nesanatos.
De asemenea, mare atentie la numarul de oua pe care il adaugi in aluat. Trei oua sunt mai mult decat suficiente la un litru de lapte sau apa minerala.
Nu in ultimul rand, incearca pe cat posibil sa nu cumperi clatite gata preparate din magazin, in care tu nu ar mai trebui sa pui decat umplutura. De regula aceste clatite contin multe chimicale si conservanti.
Cel mai sanatos este sa incerci sa iti prepari tu aluatul acasa, nu este chiar atat de greu.
Reteta originala de clatite cu morcovi
Pentru a prepara clatite cu morcovi aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: doua oua, doua cani de faina integrala, sase morcovi mici, ulei de masline, o jumatate de cana de linte fiarta.
Mod de preparare: curata si fierbe morcovii, dupa care adauga toate ingredientele intr-un bol si mixeaza-le foarte bine un un tel, pana cand obtii o compozitie omogena.
Ulterior gateste clatitele la foc mediu, tinandu-le aproximativ 2- 3 minute pe fiecare parte. Vei obtine niste clatite gustoase si satioase. Se pot servi atat calde cat si reci. Pofta buna!