9 lucruri pe care trebuie neaparat sa le stii despre sanatatea ta. Ti-ar putea salva viata

Editor: Bogdan Mihai Autor: B.M.
Actualizat: 28 feb 2017, 11:00

Fiecare persoana trebuie sa stie cateva lucruri foarte importante despre propria sanatate.

Odata ajunse la maturitate, multe persoane esueaza in a avea grija de sanatatea lor, iar acest lucru le pune constant viata in pericol. Iata care sunt cele 9 lucruri pe care trebuie neaparat sa le stii despre sanatatea ta si care ti-ar putea salva viata:

1. Un doctor bun

Fiecare persoana are nevoie de un doctor bun, in care poate sa aiba o mare incredere.

Nu astepta sa te imbolnavesti inainte de a gasi specialistii care te pot vindeca. Cauta-i incepand de acum. In plus, nu uita ca bolile de inima sunt principala cauza de deces la nivel mondial. Acestea omoara in fiecare an mai multe persoane decât o fac toate celelalate afectiuni la un loc.

Specialistii din domeniul sanitar avertizeaza ca morbiditatea si mortalitatea asociata bolilor de inima fac din acestea o problema de sanatate publica, fie ca e vorba infarctul miocardic, ateroscleroza,  accidentul vascular cerebral, hipertensiunea arteriala sau insuficienţa cardiaca.

Este esential pentru fiecare persoana sa cunoasca specialisti in cardiologie precum cei de AICI. Si, da, acesti specialisti sunt din Romania.

2. Grupa sangvina

Este esential pentru fiecare persoana sa stie care este grupa sa sangvina. In plus, afla care este grupa de sange a persoanelor apropiate si noteaza, pe spatele cartii tale de identitate, numerele lor de telefon.

Daca vei suferi vreodata un accident, o astfel de informatie ar putea fi foarte utila pentru cadrele medicale care se ocupa de tine. Totodata, o serie de studii au aratat ca fiecare grupa sangvina coreleaza cu un risc crescut de aparitie a anumitor boli, noteaza rd.com.

3. Ce tip de miscare preferi

Alergi? Mergi cu bicicleta? Practici un alt sport? Indiferent ce sport preferi, important este sa faci miscare.

Exercitiile fizice iti imbunatatesc atat sanatatea fizica, cat si sanatatea mentala. Trebuie doar sa descoperi acel sport pentru care sa reusesti sa dezvolti o pasiune.

4. Istoricul medical al familiei tale

Un istoric al bolilor cu care membrii familiei tale, inclusiv parintii si bunicii s-au confruntat in trecut sau se confrunta in acest moment este foarte important pentru tine. Si tu ai putea avea o predispozitie genetica pentru bolile respective.

5. Cateva lucruri esentiale despre pielea ta

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Rata aparitiei cancerului de piele la persoanele mai tinere de 40 de ani este in crestere.

Fa un control de rutina la dermatolog si afla daca esti predispus la o astfel de boala. in plus, cu cat esti mai familiar cu propriul tau corp, cu atat ti-ai putea da seama mai repede de eventualele schimbari nedorite de la nivelul pielii.

6. Cum „se simte” tesutul tau mamar

Autoexaminarea tesutului mamar in cazul femeilor este cea mai simpla metoda de a depista cancerul la san in stadiile incipiente. Mergi la un control de rutina la un oncolog si roaga-l sa te invete cateva lucruri esentiale cu privire la autoexaminarea tesutului mamar.

7. Care sunt lucrurile care te calmeaza atunci cand esti stresat

Stresul din viata de zi cu zi reprezinta una dintre principalele cauze ale bolilor si un factor agravant pentru alte afectiuni. Dezvolta o strategie proprie de relaxare si invata care sunt lucrurile care te calmeaza atunci cand ai nevoie.

8. Deficitul de vitamine

Chiar daca te simti bine in acest moment, organismul tau ar putea avea nevoie de anumite substante si vitamine. Spre exemplu, o cantitate prea mica de fier in organism poate fi un semn de anemie, iar o canitate prea mica de vitamina D ti-ar putea afecta sanatatea mentala. Fa, in mod regulat, analiza sangelui si afla care sunt vitaminele si mineralele de care organismul tau are nevoie.

9. De cat somn are nevoie organismul tau

Fiecare persoana are nevoie de o anumita „cantitate” de somn pentru ca organismul sa ii functioneze in parametri optimi. In timp ce unele persoane sunt odihnite si functioneaza la capacitate maxima dupa 6 ore de somn in fiecare noapte, tu ai putea avea nevoie de cel putin 8 ore. Acorda-i organismului somnul de care are nevoie.