Desi aceasta este o problema des intalnita in cazul constructiilor vechi, chiar si cladirile moderne pun accent pe cresterea suprafatei camerelor de locuit, in detrimentul suprafetei baii.
Exista insa o multime de trucuri decorative care pot schimba perspectiva asupra spatiului. Iti prezentam mai jos cateva dintre ele. Foloseste-le ca sursa de inspiratie si transforma-ti baia intr-un loc confortabil, proaspat si aerisit.
Alege culori luminoase
In cazul bailor mici, cea mai buna alegere o reprezinta culorile deschise. Nuantele neutre luminoase, cum ar fi alb, galben, gri deschis sau bej pot face intr-adevar o diferenta. Culorile inchise sau foarte puternice vor face in schimb spatiul sa para si mai restrans decat este deja.
Peretii să fie de aceeasi culoare ca podeaua
Cand vrei sa obtii vizual cativa centimetri in plus, orice detaliu conteaza. Baia ta va oferi impresia ca este mult mai mare daca dispar limitarile dintre podea si pereti. O culoare unificatoare va crea un efect curat, iar conturul intregii camere va iesi mai usor in evidenta. Replicarea modelului de pe pereti creeaza continuitate, dar poti alege si montarea gresiei in diagonala deoarece amplifica senzatia de volum.
Evită contrastele puternice
Mica ta baie poate fi amenajata in asa fel incat sa arate si sa functioneze la fel de bine ca restul casei. Cand te gandesti la culori, este indicat sa te rezumi la o paleta limitata care conecteaza baia ta ca un intreg. Nu sunt recomandate contrastele puternice, precum un tavan intunecat si pereti stralucitori.
Daca in living sau in alte incaperi mai spatioase un contrast intre covor si pardoseala este chiar recomandat, in camerele mici precum baia ar fi mai bine sa alegi covorase pentru baie intr-o nuanta similara cu cea a podelei.
Accentueaza inaltimea camerei de baie
Trebuie sa acorzi atentie fiecarui aspect al incaperii pentru a o face sa arate mai mare, iar evidentierea inaltimii este o idee excelenta. De regula, imaginile de fundal sunt evitate in bai datorita sensibilitatii lor la apa sau abur si nevoii constante de inlocuire.
Exista insa si produse realizate din materiale speciale, tratate pentru a rezista umiditatii. Dungile verticale sunt elegante, fac tavanele sa para mai inalte si amplifica vizual spatiul, iar un tapet al carui imprimeu infatiseaza oceanul, muntii sau o imagine citadina capteaza atentia si te atrage dincolo de mica ta baie.
Pastreaza ordinea
Intr-un spatiu mic este esential sa fii cat mai organizat. Triaza obiectele din baie si pastreaza-le doar pe cele care iti sunt absolut necesare. Depoziteaza-le intr-un dulap tip coloana, pe etajere de colt si intr-un organizator cu buzunare agatat de perete. In felul acesta vei scapa de aglomeratie si te vei putea misca liber in baie.
Foloseste oglinzi
Este un fapt cert ca oglinzile dau impresia de spatiu. Prin urmare, oglinda nu trebuie sa lipseasca dintr-o baie, mai ales daca aceasta nu este prea generoasa. O oglinda supradimensionata, care ajunge pana in tavan, cu corpuri de iluminat in partea superioara sau suspendate in fata sa, va dubla impactul luminii si va crea senzatia unui spatiu suplimentar intr-o incapere cu dimensiuni modeste.
Monteaza suportul de prosoape pe usa
Trebuie sa tii cont de faptul ca o bara plina de prosoape atasata pe perete reduce dimensiunea aparenta a baii. Bineinteles, ai nevoie de prosoape in baie, dar le poti pune pe usa, iar incaperea va parea mai mare decat este de fapt.
Foloseste paravane de cada din sticla clara ori semiopaca sau perdele de cada transparente
Inlocuieste clasica perdea de dus colorata sau opaca cu una transparenta, care nu va crea o bariera vizuala. O idee foarte buna este si folosirea paravanelor din sticla semiopaca sau foarte clara. In acest fel, baia va fi protejata de stropi, este creata senzatia de intimitate si spatiul va parea mai mare.
Foloseste dulapuri verticale, stil coloana, pentru depozitare
Indiferent de dimensiunea baii, cu siguranta ai nevoie si de cateva spatii pentru depozitare. O tactica pentru a evidentia baile mici este sa folosesti un design simplu si linii bine definite.
Dulapurile verticale, tip coloana, sunt cea mai potrivita varianta pentru o baie mica. Poti opta pentru solutia estetica si practica deopotriva, alegand dulapuri cu usi pe care sunt aplicate oglinzi.
Cu totii vrem incaperi generoase, in care sa amenajam totul dupa bunul plac fara sa ne straduim sa economisim fiecare centimetru de suprafata disponibila. Din nefericire, cei mai multi dintre noi nu ne permitem luxul unor bai foarte spatioase. Uneori insa, designul unei camere devine mult mai bun atunci cand intervin restrictiile, deoarece creativitatea preia controlul. Cateva idei stralucite te vor ajuta sa obtii baia visurilor tale pentru ca orice spatiu poate fi transformat in asa fel incat sa iti ofere confortul de care ai nevoie.