99% dintre dosarele de pensii au fost recalculate! Casa Naţională de Pensii va începe să trimită deciziile

Autor: Bianca Vidoi

99% dintre dosarele de pensii au fost recalculate

Sursa: freepik

Pensionarii au un motiv de bucurie, deoarece deciziile în care se află pensiile lor recalculate încep să fie tipărite.

Câteva săptămâni îi desparte pe pensionarii de noile pensii pe care le vor primi după recalcularea acestora, iar peste 99% dintre dosarele de pensii au trecut deja prin reevaluarea realizată de angajații Casei Naționale de Pensii. În săptămâna aceasta vor fi trimise primele decizii recalculate către Poșta Română, însă acestea vor ajunge la pensionari mai târziu. Iată care este data la care vor fi distribuite deciziile.

99% dintre dosarele de pensii au fost recalculate

Pensionarii au așteptat cu nerăbdare momentul în care vor primi noile decizii și vor afla care este pensia pe care o vor primi începând cu data de 1 septembrie 2024, iar acesta se apropie cu pași repezi. 99% dintre dosarele de pensii au fost recalculate, iar pe parcursul acestei săptămâni vor fi trimise primele decizii către Poșta Română.

Deși deciziile sunt trimise la Poșta Română la jumătatea lunii iulie, deciziile vor ajunge la pensionari peste o lună, deoarece distribuirea acestora va avea loc în perioada 15- 31 august 2024. Aceste noi decizii vor prezenta datele de identificare ale vârstnicului, informații cu privire la stagiul de cotizare, dar și categoria de pensie pe care acesta o are.

Citește și: Hemoglobina – ce este, functii, afectiuni asociate, tratament

Citește și: Geta Sterp vorbește despre purtatul centurii de siguranță în timpul saricinii: „Eu îmi imaginam că dacă mă oprește poliția, o să îi arăt ceva de la medic cum că sunt însărcinată și scap ieftin.”

Citește și: Legislația privind sprijinul pentru persoanele vulnerabile ar putea fi modificată: Cine sunt persoanele care urmează să primească bani de la Ministerul Energiei

" Ca si element de noutate la litera C avem numărul punctelor de stabilitate care se acorda pentru pensionarii care au stagiu contributiv de peste 25 de ani. Urmeaza info cu privire la valoarea punctului de referinta care va fi 81 de lei, la litera F avem noul cuantum al pensiei care va fi la 1 septembrie", a declarat Marius Stanciu, secretar de stat Ministerul Muncii,

potrivit observatornews.ro.

Sunt așteptate majorări și de peste 80%

Noua lege a pensiilor aduce o formulă nouă de calcul, cu ajutorul căreia pensionarii speră ca venitul lor lunar să crească, iar guvernanții le oferă speranțe. Această nouă formulă de calcul pune accentul pe stagiul de cotizare pe care l-a realizat pensionarul, astfel dacă în trecut un vânzător ce a lucrat 35 de ani primea o pensie de 1.281

lei, mai exact pensia minimă, acum venitul său lunar poate crește cu până la 700 de lei, potrivit Ministerului Muncii.

În cazul în care pensionarii vor avea o pensie mai mică după recalculare, aceștia vor rămâne cu venitul actual. O altă noutate, este că mamele vor ieși la pensie mai devreme cu 6 luni  pentru fiecare copil născut sau adoptat. De astfel, în noua formulă a pensiei vor fi luate în calcul sporurile, primele, bonusurilor dar și orele suplimentare, motiv pentru care pensionarii trebuie să aducă o adeverința de la fostul loc de muncă.