Deltamicron sau Deltacron, noua tulpină COVID-19, este, conform specialiștilor, o combinație între caracteristicile genetice ale variantelor Delta și Omicron ale virusului COVID-19.
Deltamicron sau Deltacron, noua tulpină de COVID-19, mai contagioasă decât variantele precedente
Noua tulpină apărută în urma îmbinării variantei Delta cu varianta Omicron a fost descoperită de o echipă de oameni de ştiinţă din Washington, condusă de Scott Nguyen, de la Laboratorul de Sănătate Publică (Public Health Laboratory).
„Ca urmare a reducerii numărului de teste în lume ne aflăm în dezavantaj pentru a putea urmări în mod eficient noua tulpină”, a declarat, la o conferinţă de presă, responsabila tehnică a OMS pentru COVID-19, Maria Van Kerkhove.
Citeste si: Care sunt locurile în care se mai poartă masca după ieșirea din starea de alertă
Aceasta a reamintit că, după doi ani de pandemie, există o capacitate globală de diagnosticare şi secvenţiere genetică a virusului COVID-19 considerabilă, la care deja se renunţă pe măsură ce pandemia se crede a fi terminată sau mai puţin gravă, potrivit Agerpres.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Varianta nouă a COVID-19, Deltacron/Deltamicron, a fost raportată în Marea Britanie. Experții afirmă că autoritățile sanitare supraveghează atent noile cazuri de infectări.
Se sugerează că Deltamicron provine de la o persoană care a fost infectată cu tulpinile Delta și Omicron în același timp, dar nu este, deocamdată, concret cât de contagioasă este această tulpină sau ce simptome provoacă. Agenția pentru Protecția Sănătății din Marea Britanie nu a precizat dacă primul caz de persoana infectată este unul domestic sau provenită de la un pacient care a venit în țară ca turist, potrivit The Telegraph.
Combinația celor două tulpini de COVID-19 a fost posibilă datorită unui proces științific numit recombinare, care are loc atunci când aceeași celulă din aceeași gazdă este infectată de doi viruși care apoi fac schimb de gene între ei.
Numele oficial al tulpinii Deltacron este BA.1+ B.1.617.2 și poate să facă mai multe mutații care provoacă îngrijorare în rândul specialiștilor. Printre acestea se numără trei mutații care ajută virusul să evite anticorpii (K417N, E484A și N440K), precum și N501Y, care accelerează reproducerea virusului.