A apărut primul caz de Alzheimer la un tânăr de doar 19 ani! Simptomele au început încă de la 17 ani

Author: Lavinia Medrea
Actualizat: 04 nov 2023, 02:20

Simptomele au început încă de la 17 ani

Sursa: PixaBay

Cercetătorii din China au descoperit primul caz de Alzheimer la un copil în vârstă de 19 ani, lucru care demonstrează că boala poate apărea și la tineri, nu doar la adulți și vârstnici.

Studiul cercetătorilor din China în cazul unui băiat de 17 ani diagnosticat cu Alzheimer a fost publicat în revista Journal of Alzheimer's Diseas.

Primul caz de Alzheimer la un tânăr de 19 ani

Conform medicilor de la spitalul din Beijing, „probabil cel mai tânăr pacient cu Alzheimerare 19 ani, iar primele simptome le-a experimentat încă de la vârsta de 17 ani.

Pe vremea aceea, băiatul se confrunta cu dificultăți de concentrare și avea pierderi dese de memorie, motiv pentru care a fost nevoit să renunțe la școală. 

Citește și: De ce boală suferă celebrul actor Chris Hemsworth. Diagnosticul crunt îl forțează să renunțe la carieră

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

La 18 ani, tânărul avea probleme cu memoria pe termen scurt și uita foarte des unde și-a pus anumite lucruri sau chiar ce a făcut cu o zi în urmă.

Într-un timp scurt, creierul său a fost atât de afectat încât nu și-a mai putut aduce aminte nici măcar dacă a mâncat sau nu, cu câteva momente după ce luase masa.

Oamenii de știință chinezi au stabilit că nicio persoană din familia tânărului nu s-a confruntat cu acest tip de probleme, iar băiatul, de asemenea, nu avea probleme de natură genetică sau alte boli care ar fi putut să-i cauzeze pierderi de memorie.

În prezent, cercetătorii studiază îndeaproape posibilitatea ca Alzheimerul să apară și la tineri, nu doar la adulți și vârstnici.

Simptomele Alzheimerului

  • Dezorientare temporo-spațială;
  • Tulburări ale dispoziției, precum depresie, apatie, și de comportament, precum agresivitate;
  • Atacuri de panică nejustificate;
  • Apariția suspiciunilor nefondate la adresa persoanelor din jur, precum familie și îngrijitori;
  • Dificultăți de vorbire, deglutiție și de mentinere a posturii în șezut.

În funcție de progresul și vârsta la care apare, boala Alzheimer are cinci etape:

Citește și: Care sunt semnele care îți indică riscul crescut de Alzheimer. Demența poate fi depistată încă de la vârsta de 45 ani

  • Stadiul I, Alzheimer preclinic: boala este asimptomatică, însă poate fi diagnosticată prin analize specifice pentru identificarea depozitelor de amiloid și predispoziția genetică;
  • Stadiul II sau declin cognitiv ușor, manifestat prin estimări greșite ale timpului, pierderi ale memoriei recente și afectarea capacității decizionale rapide;
  • Stadiul III sau demența ușoară se recunoaște prin: repetarea de către pacient ale acelorași întrebări, apariția schimbărilor comportamentale, dificultatea de exprimare a gândurilor, pierderea abilității de gestionare financiară și de planificare a evenimentelor;
  • Stadiul IV sau demența moderată determină apariția confuziei temporo-spațiale, a sentimentului de alienare familiale (n.r.: pacientul nu își recunoste membrii familiei), imposibilității desfășurării diferitelor activități cotidiene (n.r.: spălat, îmbrăcat, gătit);
  • Stadiul V sau demența severă se manifestă prin pierderea capacității de vorbire, alimentare și înghițire, pierderea mobilității și a funcției mușchilor implicați în menținerea posturii.