A doua zi de Crăciun în 2023: Obiceiurile pe care trebuie să le respecți pe 26 decembrie

Author: Denisa Irimia
Actualizat: 17 sep 2024, 03:10

A doua zi de Crăciun în 2023:

Sursa: freepik

Crăciunul sau Nașterea Domnului reprezintă una dintre cele mai semnificative sărbători pentru credincioșii ortodocși, marcând în mod special evenimentul în care Iisus Hristos a venit pe lume.

Această sărbătoare are loc în fiecare an, pe 25 decembrie, fiind recunoscută prin simbolul crucii roșii și având o durată de celebrare de trei zile.

Citește și: Când se împodobește, de fapt, bradul de Crăciun? Multă lume nu știe care este data corectă

A doua zi de Crăciun în 2023

În strânsă legătură cu acest moment sacru, există numeroase tradiții și obiceiuri, unele dintre ele extinzându-se și în a doua zi de Crăciun. Vom explora acum câteva dintre cele mai răspândite practici și obiceiuri asociate celei de-a doua zile a acestei sărbători festive.

A doua zi de Crăciun este consacrată celebrării Soborului Maicii Domnului, un eveniment important în calendarul creștinilor. Cei care îmbrățișează credința ortodoxă consideră că respectarea cu sfințenie a tradițiilor și obiceiurilor asociate acestei zile aduce binecuvântare și noroc în noul an care urmează.

În aceeași zi, conform tradițiilor transmise de-a lungul timpului, și rudele mai îndepărtate, precum și cele legate prin alianțe, se adună pentru a petrece împreună momente plăcute și liniștite.

Aceste reuniuni familiale, chiar și cu membrii mai îndepărtați, aduc un sentiment de comuniune și bucurie în atmosfera Crăciunului.

Apropiații de sânge vor bucura atmosfera cu prezența lor fizică, iar cei aflați la distanță vor fi atenționați și încântați prin mesaje și urări de Crăciun.

Cu toate că, în adâncul nostru, există momente când suntem tentați să ne exprimăm nemulțumirea prin cuvinte aspre, să vorbim în spatele celorlalți sau să trăim într-o permanentă intrigă, în această zi, astfel de practici sunt strict interzise, dacă ne dorim să evităm consecințele neplăcute.

În această zi, este important să te abții de la muncă, deoarece, conform credinței populare, renunțarea la această practică va asigura lipsa de griji și pauze în anul următor. Potrivit învățăturilor străvechi, se crede că apa acumulată în această zi va deține proprietăți vindecătoare, motiv pentru care gospodinele sunt sfătuite să o evite pentru spălarea rufelor.

Cu inimile pline de bucurie și recunoștință pentru tinerețe, tradiția la sate înregistrează că, în ziua de 26 decembrie, fetele și flăcăii se angajează în jocuri și dansuri pline de vitalitate.

Conform convingerilor populare, se crede că cei care participă la aceste activități pline de energie în a doua zi de Crăciun, cunoscută și sub numele de Soborul Maicii Domnului, vor fi binecuvântați cu o vitalitate aprigă și o sănătate robustă pe întregul parcurs al anului ce va urma.

A doua zi de Crăciun în 2023:
[Sursa: freepik]

Alte tradiții și obiceiuri în ziua de 26 decembrie

În conformitate cu tradițiile și obiceiurile specifice unor regiuni, în ziua de 26 decembrie, este o practică să se ducă colaci la nași. Această tradiție implică includerea anumitor elemente specifice în compoziția colacului, iar acestea sunt detaliate mai jos:

șapte pâini

două sticle cu ţuică

trei sticle de vin

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: VIDEO Bogdan de la Ploiești și Cristina Pucean nu mai formează un cuplu! Mesajul pe care artistul l-a lăsat pe rețelele de socializare. „Acesta este ultimul meu răspuns în legătură cu fosta mea relație.”

un cocoş

trei pui

o coastă de porc

şapte cârnați trandafiri

alte mărunţişuri.

Conform părintelui Vasile Ioana, Nașterea Domnului sau Sărbătoarea Crăciunului este percepută ca o celebrare specifică a familiei, după cum este menționat în fragmentul următor:

„Hristos să fie în noi, să se nască în noi. S-a născut într-o peșteră smerită ca să ne arate că se poate naște în fiecare inimă. Dacă s-ar fi născut într-un palat, am fi avut toți complexul acesta: băi, Iisus este doar pentru unii mari. Iisus s-a născut într-o peșteră, într-o margine de sat, în smerenie ca să ne arate că El poate să vină în orice inimă. (…) El se naște în fiecare inimă și uite bucuria pe care o trăim noi în seara de Crăciun este, de fapt, Nașterea Lui în noi. Pentru că în cei care s-au împărtășit dimineață la Liturghie s-a născut Hristos în ei și tot postul ăsta am curățat peștera și acum simțim o mare bucurie. Pentru că Dumnezeu face ospăț mare de bucurie. Pentru acest moment unic în care îngerii cântau Slavă lui Dumnezeu, păstorii îmbrăcați în haine tradiționale și se bucurau de Nașterea lui Iisus. (…) Veneau toți cu darul la Iisus ca la Împăratul Inimilor. Nu împărat politic, nu împărat a zonei sociale, ci împărat al inimii care a adus pe lume iubirea, iertarea și pacea. Ce dar mare este acesta, să iubești! Și ce poate să fie mai frumos decât să iubești în familie, pentru că această sărbătoare este supranumită și sărbătoarea familiei”.

A doua zi de Crăciun în 2023:
[Sursa: freepik]

Citește și: Zile libere în plus pentru români în anul 2024. Legea a fost publicată în Monitorul Oficial: ”Nu se lucrează aproape 95% din populația României”