Guvernul indonezian a anunțat că se află în cea mai înaltă stare de alertă vulcanică, iar autoritățile au început evacuarea a cel puțin 16.000 de oameni din satele din jurul vulcanului.
Citește și: Un vulcan din Etiopia a erupt lavă albastră! Care este explicația oamenilor de știintă
9 morți și peste 16.000 de oameni evacuaţi după erupţia vulcanului din Indonezia
Erupția a ucis până acum nouă persoane, a rănit zeci și a cauzat distrugeri semnificative, cu mii de case avariate și cel puțin 25 de școli afectate, a declarat Heronimus Lamawuran, purtătorul de cuvânt al guvernului East Flores.
„Intenționăm să evacuăm temporar rezidenții până când va fi sigur pentru ei să se întoarcă în satele lor", a spus el.
Locuitorii au fost duși în trei clădiri școlare și în adăposturi temporare din alte sate aflate la aproximativ 20 km de crater, a adăugat Heronimus.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
Citește și: Veste bună pentru pensionarele din țară! Care sunt veniturile nepermanente care se vor adăuga la pensie
Riscul de activitate vulcanică periculoasă continuă să fie ridicat
Potrivit Mediafax, prima erupție majoră a avut loc duminică seara, fiind urmată de o erupție de intensitate mai mică luni seara. În ciuda eforturilor de evacuare, procesul este îngreunat de cenușa vulcanică groasă care a acoperit unele drumuri, fapt ce complică accesul și deplasarea. Până marți dimineață, autoritățile reușiseră să evacueze aproximativ 2.472
de locuitori din cele opt sate aflate în zona de risc major, însă mii de oameni încă necesită sprijin și relocare.Pentru a gestiona criza, guvernul local a declarat stare de urgență pentru o perioadă de 58 de zile, permițând astfel guvernului central să furnizeze ajutoare suplimentare populației afectate. Această stare de alertă extinsă sugerează că riscul de activitate vulcanică periculoasă continuă să fie ridicat, iar comunitățile locale rămân expuse unor noi erupții.
Citește și: Alertă de tsunami în Indonezia, după erupția vulcanului Ruang: „Fugiți, oameni buni!”
Erupțiile vulcanice în Indonezia, o țară situată pe „Cercul de foc al Pacificului”, sunt frecvente, iar vulcanul Lewotobi Laki-laki este unul dintre vulcanii activi din această regiune, cunoscut pentru activitatea sa intermitentă și riscurile pe care le prezintă pentru populație.