"A fi reținut nu este suficient" - Critica Israel

Author: Bogdan Frațilă

O rezoluție a ONU nu condamnă terorismul Hamas - totuși, Germania nu se poate hotărî să voteze împotriva ei.

Sursa: PixaBay

O rezoluție a ONU nu condamnă terorismul Hamas - totuși, Germania nu se poate hotărî să voteze împotriva ei.

O rezoluție a ONU nu condamnă terorismul Hamas- totuși, Germania nu se poate hotărî să voteze împotriva ei. Cu o majoritate de două treimi, Adunarea Generală a ONU a adoptat o rezoluție prin care se solicită Israelului să ceară încetarea focului pentru a ajuta populația din Gaza. Crimele organizației teroriste Hamas nu au fost abordate în text. 14 state membre au votat împotriva rezoluției- inclusiv Israel, Ungaria, Republica Cehă și Austria. Germania, pe de altă parte, a fost unul dintre cele 45 de state care s-au abținut.Supărarea ambasadorului Israelului în Germania, Ron Prosor, este mare. El a cerut Republicii Federale să susțină în mod clar țara sa la Națiunile Unite. "Avem nevoie de sprijinul Germaniei la ONU", a declarat diplomatul într-un discurs de bun venit la conferința partidului de stat al CDU din Renania de Nord-Westfalia, la Hürth. Abținerea de la un vot "pentru că nu poți spune direct că Hamas este responsabil pentru acest masacru crud nu este suficientă", a criticat el.


De asemenea, Prosor a acuzat ONU că transferă responsabilitatea pentru conflict asupra Israelului. "Întotdeauna se vorbește de o conflagrație doar atunci când zonele din Israel au fost de mult timp arse", a declarat ambasadorul, care a fost reprezentant permanent al Israelului la ONU la New York între 2011 și 2015. Discuția se înclină încet-încet spre situația umanitară din Gaza și învinovățește Israelul pentru suferința populației.

O rezoluție a ONU nu condamnă terorismul Hamas- totuși, Germania nu se poate hotărî să voteze împotriva ei.
[Sursa: PixaBay]

1.400 de persoane au fost ucise

Statele islamice au susținut în special rezoluția, al cărei text a fost aprobat de un total de 120 de țări. Aceasta condamnă toate violențele împotriva civililor israelieni și palestinieni, solicită eliberarea imediată și necondiționată a tuturor civililor "reținuți ilegal" și cere accesul neîngrădit al ajutorului umanitar în Fâșia Gaza. De asemenea, solicită o "încetare imediată, durabilă și sustenabilă a focului umanitar", care ar duce la "încetarea ostilităților".

Cu toate acestea, textul nu menționează organizația teroristă Hamas în niciun cuvânt. La 7 octombrie, Hamas a comis cel mai grav masacru din istoria Israelului în mai multe orașe israeliene de frontieră din vecinătatea Fâșiei Gaza, care este controlată de Hamas. Teroriștii au ucis 1.400 de israelieni și au luat peste 200 de persoane ostatice. De atunci, armata israeliană a folosit atacuri aeriene și operațiuni terestre limitate împotriva Hamas în Gaza.
Rezoluția este în principal simbolică, deoarece nu este obligatorie din punct de vedere juridic. Ulterior, ministrul israelian de externe Eli Cohen a reacționat cu groază la starea de spirit din cadrul ONU și la formularea rezoluției. "Respingem cu fermitate apelul josnic al Adunării Generale a ONU la încetarea focului", a scris ministrul israelian de externe Eli Cohen pe platforma X, fostul Twitter, în cursul nopții. ministrul de externe Annalena Baerbock a justificat abținerea Germaniei spunând că documentul nu a fost suficient de echilibrat. "Pentru că rezoluția nu numește în mod clar teroarea Hamas, nu cere suficient de clar eliberarea tuturor ostaticilor și nu afirmă dreptul Israelului la autoapărare, am decis, împreună cu mulți dintre partenerii noștri europeni, să nu votăm în cele din urmă în favoarea rezoluției", a anunțat ea după vot.

O rezoluție a ONU nu condamnă terorismul Hamas- totuși, Germania nu se poate hotărî să voteze împotriva ei.
[Sursa: PixaBay]

DIG: Fără considerații false

Societatea germano-israeliană (DIG) a reacționat cu oroare la comportamentul Republicii Federale. "Cum poate Germania să se abțină de la o rezoluție a ONU care are ca unic obiectiv delegitimarea dreptului Israelului la autoapărare? Germania ar fi trebuit să voteze în mod clar cu Nu", a declarat președintele societății, Volker Beck, potrivit comunicatului. "Republica Federală trebuie să stea "fără dacă și fără dar" alături de Israel. Atacurile teroriste ale Hamas asupra Israelului, care au declanșat actualul război din Orientul Mijlociu, nu au fost incluse în rezoluție, a criticat Beck, care a explicat că angajamentul clar al guvernului german față de dreptul Israelului la autoapărare nu se potrivește "cu acest vot de tergiversare". În susținerea Israelului, a spus el, nu ar trebui să existe o falsă considerație față de ceilalți dacă angajamentul față de rațiunea de stat a fost luat în serios. "Un "pe de o parte- pe de altă parte" decisiv nu este o poziție clară", a subliniat președintele DIG.

Citește și: Mașinile confiscate sunt puse la vânzare de ANAF. Prețurile pornesc de la 100 de euro

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: VIDEO Bogdan de la Ploiești și Cristina Pucean nu mai formează un cuplu! Mesajul pe care artistul l-a lăsat pe rețelele de socializare. „Acesta este ultimul meu răspuns în legătură cu fosta mea relație.”

Citește și: Duminica, de la 14:30, la Kanal D, “Asta-i România!" dezvăluie traiul de zi cu zi- lupta zilnică pentru supraviețuire

Citește și: Cum poți utiliza fructele uscate în preparate și băuturi senzaționale?