A fost adoptat un proiect nou pentru monitorizarea traficului rutier. Cum îi va afecta acest lucru pe șoferi și cum va fi modificat Codul Rutier

Author: Cristina Mocanu
Actualizat: 17 aug 2023, 03:40

Traficul rutier de pe drumurile publice va fi monitorizat printr-un nou sistem.

Sursa: https://pixabay.com/

Guvernul a adoptat un nou proiect pentru monitorizarea traficului rutier.

Traficul rutier de pe drumurile publice va fi monitorizat printr-un nou sistem, potrivit avocatnet.ro.

Va apărea un nou sistem de monitorizare a traficului rutier

Guvernul a adoptat un act normativ care reglementează monitorizarea traficului rutier pe drumurile publice din România, într-un sistem integrat care va purta numele „e-Sigur”.

În cazul șoferiilor identificați că au încălcat regulile de circulație, vor putea fi sancționați de polițiști.

Noul proiect de lege care merge în dezbatere și vot în Parlament,  introduce Sistemul integrat de monitorizare a traficului rutier pe drumurile publice din România, denumit „e-SIGUR”, sistem de interes național, complementar sistemelor inteligente de transport.

Cu ajutorul sistemului se vor procesa automat datele de monitorizare a traficului rutier, acesta urmând să semnalizeze:

- posibila încălcare a normelor de circulație pe drumurile publice sau posibila prezență în trafic a unor vehicule supuse confiscării, căutate potrivit legii, sau care pot fi utilizate ca probă într-o procedură judiciară;

- posibila prezență în trafic a unor vehicule care circulă fără achitarea tarifului de utilizare și a tarifului de trecere pe rețeaua de drumuri.

Citește și: E oficial. Care sunt ultimele modificări aduse Noului Cod Rutier. Ce riscă șoferii care parchează neregulamentar

 

Totodată, în ceea ce privește  posibila încălcare a normelor de circulație pe drumurile publice, sistemul va semnaliza:

- limita maximă admisă de viteză pentru categoria de vehicul pe un anumit sector de drum;

- Interdicția sau restricția de a conduce un vehicul pe o bandă a sensului de deplasare;

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

- semnificația culorii roșii a semaforului;

- interdicția de a conduce pe drumurile publice un vehicul a cărui înmatriculare este suspendată;

- trecerea la nivel cu calea ferată;

- interdicția de a adopta un comportament agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice.

Sistemul „e-Sigur” va fi compus dintr-o rețea de camere video și radare, pentru a putea identifica abaterile de la normele rutiere și pe șoferii vinovați.

Guvernul a adoptat un act normativ care reglementează monitorizarea traficului rutier pe drumurile publice din România.
[Sursa: https://pixabay.com/]

Acest sistem va fi parte integrantă a centrului care asigură monitorizarea traficului rutier pe drumurile naționale, administrate de către CNAIR, și va permite procesarea manuală, de către polițiștii rutieri din cadrul Poliției Române, a datelor colectate, aceștia având competență teritorială generală de constatare a contravențiilor și de aplicare a sancțiunilor contravenționale.

Citește și: Reguli noi la circulația în sensul giratoriu. Cine și cum va trebui să acorde prioritate

În același timp, actul normativ reglementează și întocmirea procesului verbal de constatare și sancționare a contravenției, constatate cu ajutorul „e-SIGUR”, în format electronic, sub semnătură electronică calificată.

Proiectul de lege va modifica Codul rutier (OUG nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, cu modificările și completările ulterioare), astfel încât să fie posibilă comunicarea procesului verbal de constatare și sancționare a contravenției, întocmit ca înscris în formă electronică, cu ajutorul unor platforme informatice.

După cum este menționat în nota de fundamentare a propunerii: „Astfel, semnătură electronică calificată atașată unui înscris în format electronic pentru care forma scrisă este cerută de lege ad validitatem îndeplinește aceeași funcție întocmai semnăturii olografe pe înscrisul imprimat pe suport hârtie şi, în plus, aduce garanții suplimentare, de unicitate, identitate, securitate, integritate, neputând fi repudiată de autorul său”.

Noul sistem “e-SIGUR” va fi operaționalizat în termen de 24 de luni de la data intrării în vigoare a proiectului de lege.