Ordonanța de Urgență a fost publicată în Monitorul Oficial.
Ce anunț a făcut șeful Casei de Pensii
Potrivit șefului Casei de Pensii OUG 70 din 31 august 2023 aduce modificări în domeniul pensiilor publice, inclusiv prelungirea termenelor pentru proceduri și certificarea datelor din carnetele de muncă pentru calculul pensiilor.
„ Vești bune! A fost adoptată în ședință de guvern și publicată în Monitorul Oficial, OUG 70 din 31 aug 2023 privind reglementarea unor măsuri din domeniul pensiilor publice care a avut în componență patru puncte principale:
1. prelungirea avizelor pentru condițiile de muncă deosebite și speciale;
2. prelungirea termenului pentru contractele de asigurare ce vizează cumpărarea de vechime retroactivă până la data de 31.12.2024;
3. obligativitatea semnăturii olografe și a ștampilei pentru documentele de vechime și sporuri eliberate de angajatori sau deținătorii legali de arhivă;
4. prelungirea contractelor de muncă pentru cei 1.000 de angajați până la data de 31.08.2024, având ca principal obiectiv certificarea datelor din carnetele de muncă, aflate în baza de date a CNPP, care vizează perioadele de activitate anterioare datei de 1 aprilie 2001, spre utilizarea lor la calculul pensiilor.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
Suntem la finalul procesului de evaluare și digitizare a dosarelor de pensie având 90% stadiul de progres, urmând să facem recalcularea după ce noua lege a pensiilor va fi adoptată în actuala sesiune parlamentară.
Ce schimbări prevede legea
Schimbarea majoră constă în faptul că perioada de vechime în muncă poate fi achiziționată până la sfârșitul anului 2024, chiar dacă părea că acest proces a fost blocat în vara aceasta.
Cei care nu au ieșit, încă, la pensie pot plăti contribuții pentru cel mult 6 ani anteriori încheierii contractului de asigurare, indiferent de experiența lor de cotizare anterioară.
„Persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuției de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale”, potrivit avocat.net.
Potrivit legii, plata la pensie se poate face retroactiv prin semnarea unui contract între beneficiar și casa de pensii de care acesta aparține.
În respectivul contract „vor fi trecute perioada sau perioadele de asigurare, venitul asigurat, cota de contribuție de asigurări sociale din momentul semnării contractului și totalul cuantumului contribuției de asigurări sociale”, conform Romaniatv.net.
Citește și: Este oficial! S-a stabilit termenul până la care se mai poate cumpăra vechime în muncă