Parlamentul a decis ca ziua de 9 mai să fie declarată Zi Națională a Oinei, proiectul fiind inițiat de 23 de senatori social-democrați. Legea a fost adoptată de Camera Deputaților.
Ziua de 9 mai, Zi Națională a Oinei
Legea, aprobată de Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a primit 222 de voturi pro, 10 contra și 45 de abțineri, urmând să fie promulgată de președintele Klaus Iohannis.
„Legea are ca obiect de reglementare modificarea Legii nr.69/2000. Astfel, se preconizează instituirea zilei de 9 mai ca Zi naţională a oinei, precum şi instituirea obligaţiei Federaţiei Române de Oină de a prezenta, până la data de 1 octombrie a fiecărui an, activităţile propuse a se desfăşură anul următor, pentru finanţarea directă de la bugetul de stat a programului naţional ”, este menționat în raportul comisiei de specialitate.
În expunerea de motive, inițiatorii au declarat că oina este singurul sport național al României, care a luat naștere la sat și care, cel mai probabil, își va găsi sfârșitul la oraș.
„Oina este singurul sport național românesc, născut la sat și posibil să moară la oraș. Oina, sportul nostru național, contribuie, alături de alte valori naționale, cum ar fi cântatul și dansul popular, la realizarea identității noastre de români.(...)
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Fotbalul este de foarte mulți ani sportul numărul 1 în multe țări din lume, inclusiv în România. Dar, sportul național nu este, așa cum cred unii, fotbalul, ci oina, un sport înscris în patrimoniul românesc. În acest context ne dolrim să avem Ziua Națională a Oinei, o zi în care să marcăm așa cum se cuvine sportul nostru tradițional, cu susținere din partea autorităților centrale și locale, TVR și radiodifuziunea Română”, se arată în expunerea de motive.
Vor fi alocate fonduri diverse pentru finanțarea proiectului „Redescoperă Oina”
Proiectul „Redescoperă Oina” va fi finanțat din fonduri prevăzute distinct în bugetul de stat, prin alocații bugetare, prin Ministerului Sportului și, dacă va fi posibil, și prin fondurile de la bugetul local.
Proiectul se va baza pe activități care vor fi necesare pentru susținerea practicii și promovării jocului, urmând să fie desfășurate prin intermediul Federației Române de Oină, dar și prin intermediul structurilor sportive ce sunt afiliate ei, pe întreg teritoriul țării.
Citește și: Minivacanță în aprilie 2023: De câte zile libere se bucură românii în perioada sărbătorilor de Paște?
„Autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, societatea civilă, precum şi persoanele fizice sau juridice pot acorda sprijin material sau logistic sau pot pune la dispoziţie, în mod gratuit, bazele sportive aflate în administrare în vederea organizării şi derulării în bune condiţii a manifestărilor consacrate acestei zile”, a mai fost precizat în propunerea legislativă.