A fost creat primul medicament pentru endometrioză: Peste 190 de milioane de femei din întreaga lume suferă de această afecțiune

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 28 feb 2024, 12:54

A fost descoperit un medicament pentru endometrioză

Sursa: pexels.com

Ryeqo, noul medicament, descoperit recent, ar putea ajuta la ameliorarea simptomelor endometriozei.

Un nou medicament promițător, denumit Ryeqo, a primit recent aprobarea Administrației Australiene pentru Bunuri Terapeutice pentru tratamentul simptomelor asociate endometriozei. Acest comprimat oral reprezintă o speranță pentru milioanele de femei care se confruntă cu această afecțiune dureroasă și invalidantă.

Endometrioza, boala care afectează tot mai multe femei

În 1690, Daniel Schrön, un medic german, a descris cazul unei paciente cu "ulcere" răspândite în peritoneu, vezică, intestin, uter și col uterin.

A fost considerat mult timp prima apariție documentată în literatura medicală a endometriozei, o afecțiune ginecologică dureroasă și debilitantă care astăzi afectează până la 190 de milioane de femei în întreaga lume.

Potrivit economist.com, uterele sunt căptușite cu endometru, un strat de țesut care se îngroașă în timpul ciclului menstrual. Dacă un ovul fertilizat nu se implantează, stratul se subțiază și este eliminat în timpul menstruației.

Cu toate acestea, dacă țesutul endometrial crește anormal în afara uterului, poate provoca haos. În cazurile extreme de endometrioză, aderențele pot "lega" organele unei femei împreună- de la ovare la vezică și intestine- și le pot fixa în loc. Cazurile mai ușoare vin cu dureri severe, menstruație abundentă, inflamație și țesut cicatricial cauzat de sângerări interne, oboseală și infertilitate. Nu există niciun remediu cunoscut, iar tratamentul se concentrează pe controlul simptomelor, în mod normal, printr-o combinație de control al nașterii hormonale, ameliorarea durerii sau intervenții chirurgicale.

Ryeqo este noul medicament care ar putea ajuta la tratarea endometriozei

Un studiu recent a adus speranțe noi în tratamentul endometriozei. Cercetătorii au observat că lactatul, un compus produs atunci când corpul descompune glucoza, poate juca un rol în dezvoltarea leziunilor de endometrioză. Pe baza acestor observații, au căutat un medicament care să fi fost deja testat în tratamentul pacienților cu cancer și au ales dicloracetatul (DCA).

Acest medicament este de asemenea folosit pentru a trata tipuri rare de tulburări metabolice la copii, în care se acumulează acid lactic în sânge.

Citește și: Ce beneficii pentru sănătate au urzicile: Conțin vitamine precum A, B2, C, K, acid acetic, acid formic și săruri minerale

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Un mic grup de pacienți tratați cu DCA au raportat reducerea durerii și o calitate mai bună a vieții. Urmează să înceapă un studiu clinic pe un număr mai mare de pacienți, inclusiv cu un grup de placebo. Dacă medicamentul este aprobat, ceea ce poate fi posibil în următorii cinci până la șapte ani, DCA va fi primul tratament nou pentru endometrioză descoperit în ultimele patru decenii.

Endometrioza continuă să afecteze un număr semnificativ de femei din întreaga lume, inclusiv în Marea Britanie, unde 1,5 milioane de femei se confruntă cu această problemă de sănătate, conform organizației Endometriosis UK. Recent, o companie farmaceutică a anunțat aprobarea unui nou medicament numit Ryeqo pentru tratamentul simptomelor asociate endometriozei. Este primul comprimat oral aprobat de Administrația Australiana pentru Bunuri Terapeutice pentru durerea cauzată de endometrioză și funcționează și pentru a preveni creșterea excesivă a țesutului. Cu toate acestea, medicamentul nu va fi subvenționat de Schemele de Beneficii Farmaceutice, ceea ce înseamnă că o rețetă va costa pacienții 135 de dolari sau mai mult pentru o lună de tratament.

Aprobarea lui Ryeqo de către TGA înseamnă că aceasta este mulțumită de suficienta dovadă a eficacității sale în tratarea simptomelor endometriozei. Compania a făcut o cerere la Comitetul Consultativ pentru Beneficii Farmaceutice pentru ca medicamentul să fie luat în considerare pentru rambursare, iar o decizie va fi luată la întâlnirea din martie a acestuia.

Citește și: Fructele interzise în sarcină. De ce nu ai voie să le consumi

Ryeqo este deja disponibil în Australia, deoarece este aprobat pentru tratarea simptomelor asociate fibromului uterin și medicii deja îl prescriu uneori "off-label" pentru endometrioză. Aceste evoluții recente în cercetarea și tratamentul endometriozei oferă speranțe pentru milioane de femei care se confruntă cu această afecțiune invalidantă și subliniază importanța continuă a investițiilor în cercetare medicală și dezvoltarea de noi terapii pentru îmbunătățirea calității vieții pacienților.