În România, a fost imunizată prima persoană împotriva variolei maimuței. Anunțul a fost făcut astăzi, 3 octombrie, de către Ministerul Sănătății.
A fost imunizată prima persoană din România împotriva variolei maimuței
Până în momentul de față, 40 de persoane din România au fost diagnosticate cu variola maimuței, iar vaccinul a fost administrat unei persoane contact.
De asemenea, în ultima săptămână, în țara noastră, conform Ministerului Sănătății, „nu au fost confirmate noi cazuri de variola maimuței.
La jumătatea lunii septembrie, în România ajunseseră primele doze de vaccin împotriva variolei maimuței. Mai exact, pentru România, au fost distribuite puțin peste 5.000 de doze și, în funcție de necesități, acestea urmează să fie distribuite spitalelor mari din România.
„Dozele de vaccin vor fi direcţionate către spitalele de boli infecţioase din Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara şi Constanţa pentru realizarea imunizării la persoanele eligibile”, a spus Ministerul Sănătăţii.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
„Este recomendat ca vaccinarea să fie realizată cât mai curând după momentul expunerii: între 4 și 14 zile”, a mai menționat Ministerul. Mai mult decât atât, a doua doză de vaccin trebuie efectuată la un interval de 28 de zile, pentru ca imunizarea să fie finalizată.
Cercetătorii pun pandemiile pe seama încălzirii globale
Deși numărul cazurilor este în scădere, pandemia de Coronavirus este încă prezentă și, în tot acest timp, și-a făcut apariția și variola maimuței.
Cercetătorii sunt de părere că virusurile provenite de la animale, cunoscute drept boli zoonotice, se vor tot multiplica, deoarece sunt influențate de încălzirea globală. Un argument adus de ei face referire la virușii care sunt prinși în ghețari și, odată cu topirea lor, aceștia vor apărea.
De asemenea, defrișările, creșterea populației într-un ritm alarmant și nu numai i-au făcut pe oameni să intre mult mai des în contact cu animalele, lucru ce favorizează extrem de mult transmiterea bolilor de la animale la oameni.
Variola maimuței a fost descoperită, pentru prima dată, în anul 1958 la maimuțe și, în rândul oamenilor, în anul 1970, conform npr.org.
„Pur și simplu, vedeți efectele schimbării mediului, ale schimbării comportamentului animalelor, ale schimbării comportamentului uman, aducând animalele sălbatice și oamenii mai mult în contact, unde pot avea mai multă contaminare”, a spus Lanre Williams-Ayedun, vicepreședinte senior al programelor internaționale la
World Relief, o organizație nonprofit pentru durabilitate.