Ana Oroș a murit sâmbătă, 21 ianuarie, după ce a fost sfâșiată de o haită de câini lângă la Lacul Morii. Martorii care se aflau la locul incidentului au făcut noi dezvăluiri.
Citește și: Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6, despre femeia omorâtă de câini în București: "Nu mă spăl pe mâini"
''A fost mâncată de vie!'' Noi detalii despre moartea Anei Oroș. Ce au văzut martorii la Lacul Morii
Martorii care se aflau în acel loc au dezvăluit ce au văzut după atacul câinilor. Femeia în vârstă de 44 de ani a fost înconjurată de nu mai puțin de 20 de câini, din ghearele cărora nu a mai putut să scape cu viață.
În urmă cu un an, femeia a fost găsită de doi bicicliști și salvată, din păcate, de această dată oamenii nu au mai putut să o salveze.
”Un băiat care alerga pe bicicletă în fața casei noastre a început să ţipe la părinţii mei: O femeie este atacată, o femeie este atacată! Era înconjurată de vreo 20 de câini. Era decedată”, a spus un martor.
Ana Măiţă, activistă: ” A fost omorâtă ca în junglă, de animale, mâncată de vie. Adăposturile sunt suprapopulate, nu mai intra niciun câine, nu se mai capturează nimic. ”
După tragedie, criminaliștii și persoane de la Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor au mers la Lacul Morii și au început o adevărată vânătoare a câinilor. Din păcate, după ce au acționat cu puști tranchilizante, au reușit să prindă un singur câine din cei 20.
Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor, despre incidentul de a Lacul morii
Purtătoarea de cuvânt a Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor a declarat, după ce o femeie a fost omorâtă de câini în timp ce alerga în zona Lacul Morii, că ASPA a ridicat peste 120 de câini din luna aprilie a anului 2022.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Citește și: Scene șocante în București. O femeie de 44 de ani a murit după ce a fost mușcată de câini lângă Lacul Morii
„ Având în vedere incidentul petrecut în această dimineață, în zona Lacul Morii, unde o femeie a decedat după ce a fost mușcată de mai mulți câini, facem următoarele precizări:
Purtătorul de cuvânt ASPA se află la locul incidentului și a făcut următoarele declarații:
Echipajele noastre, alături de medicul veterinar Ovidiu Roșu, sunt în teren, pe câmpul unde a avut loc incidentul, și au identificat aproximativ 8 câini pe câmp. Acţionăm, avem arme cu tranchilizant, încercăm să capturăm aceşti câini care se presupune că sunt cei care au făcut atacul din această dimineaţă.
Până acum a fost capturată o femelă prin tranchilizare de la distanță. Aceasta are sânge pe corp, urmează a se stabili dacă aparține victimei sau altui animal găsit decedat aici pe câmp.
Este o acţiune extraordinar de dificilă, fiind un teritoriu atât de mare, atât de vast este o operaţiune extrem de dificilă. Alături de noi sunt și echipaje ale Jandarmeriei și Serviciului pentru Protecția Animalelor și polițiști de la secția 20 Poliție.
Zona Lacul Morii este una cunoscută de noi ca fiind o zonă cu câini fără stăpân, anul trecut în aprilie a avut loc un incident, se pare că este vorba despre aceeaşi femeie care a fost muşcată atunci de câini. De la momentul respectiv şi până în prezent ASPA a derulat zeci de acţiuni în această zonă, pe toate străzile adiacente acestui câmp. Am ridicat de pe aceste străzi peste 120 de câini până în prezent, din aprilie anul trecut, de la incidentul de atunci până acum. Am făcut sesizări către alte autorităţi deoarece această problemă a câinilor fără stăpân nu e doar problema ASPA. Am spus-o şi o repetăm – capturarea nu rezolvă cauza, ci efectul. Luăm câinii găsiţi pe străzi la acel moment, însă dacă nu acţionăm printr-un efort comun alături de alte instituţii să luăm măsuri pentru a preveni astfel de incidente, din păcate, ne vom confrunta cu astfel de incidente în continuare.
ASPA este responsabilă de gestionarea câinilor fără stăpân de pe domeniul public al Municipiului Bucureşti. Avem nevoie de sprijinul Poliţiilor Locale de sector, Poliţiei Naţionale, care au competenţe să verifice proprietarii de câini, dacă aceşti câini sunt microcipaţi, conform legii, dacă sunt sterilizaţi, conform legii, dacă sunt ţinuţi pe proprietăţi private îngrădite corespunzător în aşa fel încât ei să nu aibă acces să iasă pe domeniul public. Din păcate, aceste lucruri nu se întâmplă suficient. Sunt probleme care s-au agravat în ultimii ani acestea cu proprietăţile private. Sunt foarte multe proprietăţi private în Bucureşti, de regulă, la periferie, care nu sunt îngrădite corespunzător. Câinii intră şi ies pe domeniul public cum vor. Nefiind sterilizaţi, ei se înmulţesc. Înmulţindu-se şi ajungând adulţi se retrag în astfel de zone şi formează grupuri, ies după hrană şi pot avea comportamente agresive, atât faţă de oameni, cât şi faţă de alte animale mai mici.
Nu există ca odată ridicaţi câinii să ajungă înapoi. Odată ridicaţi din teritoriu câinii de către ASPA sunt duşi în cele trei centre pe care noi le avem în gestionare, acolo ei sunt microcipaţi. Automat dacă s-ar întoarce în teritoriu ar exista o trasabilitate s-ar putea afla că provin de la noi. Ceea ce vedem în continuare în teritoriu nu sunt câini care ies din adăposturile noastre. Sunt câini care continuă să se înmulţească, în proprietăţi private, în depozite, în şantiere în lucru, care formează grupuri care pot deveni periculoase.”