A fost o noapte cumplita pentru oamenii loviti de ape din Oltenia!

Autor: A.M. Editor: Adelina Minulescu
Actualizat: 25 aug 2021, 23:55

Nu au inchis niciun ochi si s-au uitat cu groaza la puhoaiele care maturau totul in calea lor! Autoritatile spun ca o data la o suta sau doua sute de ani se întâmpla o asemenea nenorocire!

Iar cifrele le dau dreptate, a plouat în patru zile cât în patru luni, iar debitele râurilor au crescut de patru sute de ori!
Pe un bustean adus de ape si-a petrecut noaptea tanti Ioana. I-a tinut loc de casa! Nu mai are nimic. Totul a fost spulberat de puhoaiele inalte de trei metri. A apucat doar sa fuga.

Batrana nu mai are putere nici sa planga.

Disperare si neputinta puteai citi pe fetele localnicilor. S-au refugiat pe o limba de pamant, acolo, unde apele nu-i pot ajunge.

Nu au inchis vreun ochii toata noaptea. Au privit in tacere puhoaiele. Aproape toti din cei 300 de oameni evacuati, s-au intors acasa, chiar daca nu mai aveau unde sta!

Nu i-a lasat sufletul sa-si paraseasca locuintele daramate de puterea suvoaielor.
La liceul din localitate unde trebuiau cazati cei evacuati, nu este decat paznicul. Nimeni nu a vurt sa-si paraseasca locuinta pe timpul noptii.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

In 100 de case a intrat apa! Zece locuinte au fost puse la pamant. Un om a fost luat de viitura. A fost salvat la timp!
In miez de noapte, in zona au ajuns si autoritatile! Victor Ponta le-a promis sinistratilor ca ii ajuta: „ ne apucam de evaluat ce trebuie reparat repede, ce drumuri, ce diguri,

ce poduri si, de asemenea, sa-i ajutam pe oameni cu materiale de contructii ci celelalte lucruri de care au nevoie sa-si repare casele”.

Este un dezastru cum nimeni nu si-ar fi inchipuit! Sudul Olteniei a fost maturat de puhoaie, dupa zile intregi de ploi puternice. Suvoaiele scurse din munti au umflat raurile Gilort, Lotru si Olanesti! Atat de mult incat au devenit adevarate fluvii! Doua judete au fost ca si inghitite de ape: Gorj si Valcea.

A fost prapad la Novaci, Vaideeni, Brezoi-Voineasa, Calimanesti, Ramnicu-Valcea, Olanesti si Vladesti!

Si in Arges au fost peste 100 de litri pe metru patrat! Atat de puternica a fost ploaia incat a indoit terasamentul caii ferate din zona Borlesti, de parca ar fi fost o sarma. Un tren a deraiat! Mai multi calatori au ajuns la spital cu fracturi la maini si la picioare.