A început postul Crăciunului 2021. Tradiții legate de această importantă perioadă din an!

Autor: Andrei Ionescu
Actualizat: 19 aug 2022, 04:25

A început Postul Crăciunului

Sursa: pexels.com

Postul Crăciunului a început pe 15 noiembrie 2021 și se termină pe 24 decembrie 2021.

Este o perioadă de curățare spirituală, în care credincioșii vor consuma doar alimente de post și vor face tot posibilul să fie cât mai buni cu putință.

În Postul Crăciunului tradiția este ca toți credincioșii să nu consume carne, lapte, brânză și ouă, iar lunea, miercurea și vinerea se consumă mâncare fără ulei și fără vin.

Printre mâncărurile pe care credincioșii le consumă de Postul Crăciunului se numără sarmalele fără carne, fasolea, cartofii prăjiți (dacă nu este luni, miercuri sau vineri), ciuperci, mămăliguță și altele.

Un moment foarte important pentru credincioși în Postul Crăciunului este dezlegarea la pește, atunci când enoriașii pot consuma această carne foarte nutritivă și sănătoasă. Biserica a rânduit ca în fiecare sâmbătă și duminică, între 21 noiembrie (Intrarea Maicii Domnului în Biserică) și 20 decembrie (pomenirea Sfântului Ignatie Teoforul), să avem dezlegare la pește, informează doxologia.ro.

Astfel, zilele din Postul Crăciunului 2021 în care avem dezlegare la pește sunt: 21 noiembrie( Intrarea Maicii Domnului în Biserică), 23 noiembrie (Sfântul Antonie de la Iezerul Vâlcii), 25 noiembrie

(Sfânta Muceniță Ecaterina și Sfântul Mercurie), 27 și 28 noiembrie (sâmbătă și duminică), 30 noiembrie (Sfântul Apostol Andrei), 4 decembrie (Sfânta Varvara), 5 decembrie (Sfântul Sava cel Sfințit), 6 decembrie (Sfântul Ierarh Nicolae), 7 decembrie (Sfânta Muceniță Filofteia), 9 decembrie (Zămislirea Sfintei Fecioare Maria), 12 decembrie (Sfântul Ierarh Spiridon), 11 și 12 decembrie (sâmbătă și duminică), 13 decembrie (Sfântul Ierarh Dosoftei), 18 și 19 decembrie (sâmbătă și duminică).

Citeste si: Calendar Creștin Ortodox joi, 18 noiembrie 2021. Sărbătoare importantă astăzi pentru creștinii ortodocși

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Postul Crăciunului: Tradiții și obiceiuri

Postul Crăciunului durează 40 de zile, între 15 noiembrie și 24 decembrie. Potrivit tradiției, în ziua de Ajun credincioșii trebuie să țină post negru, înainte de a se bucura de bucatele alese din masa de Crăciun.

Potrivit tradiției, Postul Crăciunului a fost poruncit de Maica Domnului bătrânului Crăciun, fiindcă tăiase mâinile bătrânei Crăciunoaie, nevasta sa, care moșise pe Maica Domunului.

O superstiție legată de Postul Crăciunului spune că dacă în această perioadă e vreme blândă, atunci primăvara vor fi multe ploi.

Postul Crăciunului reprezintă pregătirea pentru sărbătoarea nașterii Domnului nostru Iisus Hristos, moment de mare bucurie în Biserica noastră și nu numai.

Potrivit unei tradiții legate de Postul Crăciunului, după Lăsatul Secului se obișnuiește ca gospodintele să pună toate oalele cu gura în jos, pentru ca cei ai casei să fie feriți de orice pagubă sau boală.

Citeste si: Calendar Creștin Ortodox, 19 noiembrie 2021. Ce mare sărbătoare este vineri?