A început postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel 2024: Cât durează acesta și ce este bine să știe creștinii

Autor: Cristina Mocanu

A început postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel 2024

Sursa: pexels.com

Pe data de 24 iunie creștinii ortodocși au intrat în postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel 2024.

Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel 2024, cunoscut și ca Postul Sâmpetrului, marchează o perioadă de purificare spirituală și respectare a tradițiilor strămoșești. Aceasta este o ocazie pentru credincioși de a se apropia de Dumnezeu prin rugăciune și abstinență. Iată cât durează acesta în 2024:

A început postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel 2024 pentru ortodocși

Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel, cunoscut și sub denumirea de Postul Sâmpetrului, este unul dintre cele mai semnificative perioade de post din calendarul ortodox.

În 2024, acest post începe pe 24 iunie și se încheie pe 29 iunie. Deși este cel mai scurt post de peste an, importanța sa spirituală este deosebită, fiind un moment de reflecție și purificare pentru credincioși.

Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel nu are o durată fixă, deoarece începutul său depinde de data Paștelui, care variază anual. Potrivit crestinortodox.ro, în 2024, Lăsata Secului, adică ultima zi în care credincioșii pot consuma alimente de dulce, coincide cu Rusaliile, pe 23 iunie.

De a doua zi, pe 24 iunie, începe postul propriu-zis. Aceasta este și ziua Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, oferindu-se dezlegare la pește pentru a marca această sărbătoare.

Citește și: Calendar ortodox pentru iulie 2024. Pe ce dată este pomenit Sfântul Proroc Ilie?

Cine au fost Sfinții Apostoli Petru și Pavel?

Pe 29 iunie, Biserica Ortodoxă îi prăznuiește pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel, considerați întemeietorii Bisericii din Roma.

Încă din anul 258, tradiția marchează această zi ca fiind dedicată lor. Petru, născut Simon, era un pescar din Galileea, adus la Domnul Isus de fratele său Andrei. Iisus l-a numit Chefa (Petrus în latină), care înseamnă „Piatră”, indicând rolul său fundamental în construcția Bisericii. Petru a fost un discipol curajos, primul care a recunoscut divinitatea lui Iisus, dar a avut și momente de slăbiciune, cum ar fi negarea lui Hristos în noaptea patimilor.

După Învierea și Înălțarea lui Hristos, Petru a condus Biserica și a fost primul Papă. El a fost martirizat la Roma în anul 64, fiind crucificat cu capul în jos la cererea sa, deoarece nu se considera demn să moară la fel ca Domnul său. Mormântul său se află sub Bazilica Sfântul Petru din Vatican.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Sfântul Pavel, cunoscut inițial ca Saul, a fost un fariseu care a persecutat creștinii înainte de a avea o convertire dramatică pe drumul către Damasc. A devenit unul dintre cei mai mari misionari ai creștinismului, predicând Evanghelia neamurilor din lumea mediteraneană. Scrisorile sale, incluse în Noul Testament, oferă detalii valoroase despre viața și credința Bisericii timpurii. Pavel a fost martirizat la Roma în anul 67, fiind decapitat.

El este înmormântat în Bazilica Sfântul Pavel din afara zidurilor.

Regulile Postului Sfinților Apostoli Petru și Pavel

Regulile acestui post sunt stricte, interzicând consumul de carne, ouă, produse lactate, pește, vin sau ulei, cu excepția zilelor de dezlegare. Luni, miercuri și vineri se consumă alimente fără ulei, marțea și joia se permite uleiul, iar sâmbăta și duminica se poate mânca pește. În 2024, dezlegarea la pește este acordată pe 24 iunie, prima zi de post, care coincide cu Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul.

Postul nu implică doar abstinența de la anumite alimente, ci și o curățire spirituală. Credincioșii sunt încurajați să se dedice rugăciunii, introspecției și faptelor bune. Este o perioadă de pocăință și smerenie, în care se evită excesele de orice fel. Oamenii sunt îndemnați să renunțe la bârfe, judecăți și invidii, promovând în schimb bunătatea, milostenia și iubirea față de aproapele.

Citește și: Data la care sunt sărbătoriți Petru și Pavel în 2024: De ce este bine să împarți oale cu apă în această zi de mare sărbătoare și ce nu au voie să facă femeile până la această dată

În timpul acestui post, credincioșii respectă diverse tradiții și obiceiuri. În mod tradițional, nu se spală, nu se coase și nu se lucrează în ziua de 29 iunie. Aceste interdicții sunt respectate pentru a evita atragerea forțelor necurate. De asemenea, nu se scutură merii până pe 29 iunie, pentru a preveni grindina care ar putea distruge culturile.

Astfel, postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel este o perioadă de reflecție și purificare spirituală pentru creștinii ortodocși. Deși este cel mai scurt post de peste an, importanța sa este deosebită, oferind credincioșilor ocazia de a se apropia de Dumnezeu prin abstinență, rugăciune și fapte bune. Este un moment de reînnoire spirituală și de respectare a tradițiilor strămoșești, onorând astfel memoria celor doi mari apostoli care au contribuit semnificativ la răspândirea creștinismului.