A inceput Saptamana Patimilor. Iata ce TREBUIE si ce NU TREBUIE sa faci in aceste zile

Autor: S.B. Editor: Silviu Bunea
Actualizat: 27 aug 2021, 15:40

Stirile Kanal D va prezinta o sinteza a obiceiurile religioase si a traditiile populare si va spune ce trebuie sa faceti pentru a avea noroc tot anul, dar si pentru a va feri de boli si rele.

 

Saptamana Patimilor vine cu slujbe in fiecare seara, numite Denii. Aveti mare grija, insa, si la obiceiuri pentru ca, in functie de ce faceti in aceste ultime zile din Postul Mare v-ar putea aduce noroc sau ghinion!
Sunt zilele premergatoare Invierii Domnului, saptamana in care e bine sa iertam si sa ne impacam cu totii, pentru ca si noi sa fim iertati de pacate! Astazi este Lunea Mare, ziua in care incepe curatenia de Paste.
In aceasta zi, gospodinele pot aerisi casa, pot spala, pot calca rufe, in timp ce barbatii au liber la reparatii prin casa. Martea Mare e ziua cand traditia spune ca se matura si se aspira prin casa. Si tot maine se spala geamurile pentru a straluci de curatenie in ziua de Pasti! Daca, intre timp, va pricopsiti cu alte rufe la spalat, aflati ca le puteti spala pana miercuri, zi in care va puteti indeletnici si cu muncile campului.
Traditia spune ca in noaptea de dinainte de Joia Mare se deschid mormintele si sufletele mortilor se intorc in casele lor. Pentru intampinarea lor, in unele zone, barbatii aprindeau focurile in cimitire, dar si in fata casei. Tot in noaptea dinainte de Joia Mare, se crede ca Joimarita, patroana torsului si a tesutului le blesteama pe femeile lenese. In Joia Mare, traditia bisericeasca spune ca se pomenesc mortii.
In biserici nu se trag clopotele, ci se bate toaca. Este seara Deniei celor 12 Evanghelii, cand Hristos le-a spalat picioarele apostolilor Sai si cand a stat la Cina cea de Taina cu ucenicii Sai, moment in care s-a instituit Sfanta Impartasanie, apoi rugaciunea din Gradina Ghetsimani si prinderea Domnului de catre cei care voiau sa-L ucida, dupa ce Iuda L-a tradat! In timpul slujbei din Joia Mare, se spune ca fetele tinere trebuie sa faca un nod dupa fiecare Evanghelie citita, pentru ca apoi sa isi puna sfoara sub perna, daca vor sa-si viseze alesul.
Vinerea Mare mai este numita si Vinerea Neagra, caci este ziua cand Iisus a fost rastignit pe cruce pentru pacatele omenirii! Este bine ca in Vinerea Mare sa se tina post negru, sa nu se manance urzici si sa nu se puna otet in mancare. Vinerea din Saptamana Patimilor este cea mai trista zi din Saptamana Mare. In biserici, se pune pe o masa Sfantul Epitaf, adica o panza pe care este imprimata icoana inmormantarii Domnului, iar credinciosii trec pe sub masa, o data sau de 3 ori.
Seara se tine Denia Prohodului, moment in care credinciosii inconjoara biserica de 3 ori. In Vinerea Mare este interzis sa se faca orice treaba prin casa. Traditia populara spune ca daca ploua in Vinerea Mare, va fi un an manos. Vineri dimineata, inainte de rasaritul soarelui, este bine sa alergam desculti prin roua sau sa ne scaldam in ape curgatoare. In felul acesta, traditia spune ca vom fi sanatosi tot anul.
Sambata Mare este ultima zi de pregatire pentru pentru Invierea Domnului. Este ziua cand femeile pregatesc bucatele traditionale, termina curatenia prin casa si pregatesc hainele noi pentru cele 3 zile dedicate Invierii Domnului. Traditia cere ca in Sambata mare sa se sacrifice mielul, din carnea caruia se pregateste drobul, friptura si borsul de miel. Sambata seara se pregateste cosul cu bucate care va fi dus la biserica pentru sfintire: oua rosii, cozonac, pasca si preparate din carne, toate acoperite cu cel mai aratos stergar din casa. Cu el se merge la slujba si se ia Lumina Invierii

Saptamana Patimilor vine cu slujbe in fiecare seara, numite Denii. Aveti mare grija, insa si la obiceiuri pentru ca, in functie de ce faceti in aceste ultime zile din Postul Mare v-ar putea aduce noroc sau ghinion. Sunt zilele premergatoare Invierii Domnului, saptamana in care e bine sa iertam si sa ne impacam cu totii, pentru ca si noi sa fim iertati de pacate.

Lunea Mare este ziua in care incepe curatenia de Paste. In aceasta zi, gospodinele pot aerisi casa, pot spala, pot calca rufe, in timp ce barbatii au liber la reparatii prin casa.

Martea Mare e ziua cand traditia spune ca se matura si se aspira prin casa. Tot marti se spala geamurile pentru a straluci de curatenie in ziua de Pasti. Daca, intre timp, va pricopsiti cu alte rufe la spalat, aflati ca le puteti spala pana miercuri, zi in care va puteti indeletnici si cu muncile campului.

Traditia spune ca in noaptea de dinainte de Joia Mare se deschid mormintele si sufletele mortilor se intorc in casele lor. Pentru intampinarea lor, in unele zone, barbatii aprindeau focurile in cimitire, dar si in fata casei. Tot in noaptea dinainte de Joia Mare, se crede ca Joimarita, patroana torsului si a tesutului, le blesteama pe femeile lenese. In Joia Mare, traditia bisericeasca spune ca se pomenesc mortii. In biserici nu se trag clopotele, ci se bate toaca.

Este seara Deniei celor 12 Evanghelii, cand Hristos le-a spalat picioarele apostolilor Sai si cand a stat la Cina cea de Taina cu ucenicii Sai, moment in care s-a instituit Sfanta Impartasanie, apoi rugaciunea din Gradina Ghetsimani si prinderea Domnului de catre cei care voiau sa-L ucida, dupa ce Iuda L-a tradat.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

In timpul slujbei din Joia Mare, se spune ca fetele tinere trebuie sa faca un nod dupa fiecare Evanghelie citita, pentru ca apoi sa isi puna sfoara sub perna, daca vor sa-si viseze alesul.

Vinerea Mare mai este numita si Vinerea Neagra, caci este ziua cand Iisus a fost rastignit pe cruce pentru pacatele omenirii. Este bine ca in Vinerea Mare sa se tina post negru, sa nu se manance urzici si sa nu se puna otet in mancare. Vinerea din Saptamana Patimilor este cea mai trista zi din Saptamana Mare. In biserici, se pune pe o masa Sfantul Epitaf, adica o panza pe care este imprimata icoana inmormantarii Domnului, iar credinciosii trec pe sub masa, o data sau de 3 ori. Seara se tine Denia Prohodului, moment in care credinciosii inconjoara biserica de 3 ori.

##VIDEO135684##

In Vinerea Mare este interzis sa se faca orice treaba prin casa. Traditia populara spune ca daca ploua in Vinerea Mare, va fi un an manos. Vineri dimineata, inainte de rasaritul soarelui, este bine sa alergam desculti prin roua sau sa ne scaldam in ape curgatoare. In felul acesta, traditia spune ca vom fi sanatosi tot anul.

Sambata Mare este ultima zi de pregatire pentru pentru Invierea Domnului. Este ziua cand femeile pregatesc bucatele traditionale, termina curatenia prin casa si pregatesc hainele noi pentru cele 3 zile dedicate Invierii Domnului. Traditia cere ca in Sambata Mare sa se sacrifice mielul, din carnea caruia se pregateste drobul, friptura si borsul de miel.

Sambata seara se pregateste cosul cu bucate care va fi dus la biserica pentru sfintire: oua rosii, cozonac, pasca si preparate din carne, toate acoperite cu cel mai aratos stergar din casa. Cu el se merge la slujba si se ia Lumina Invierii