A murit băiețelul în vârstă de 12 ani ''condamnat'' la moarte de stat, din luna aprilie. Familia este sfâșiată de durere: „Un băiețel atât de frumos, a luptat până la sfârșit”

Author: Lavinia Medrea
Actualizat: 08 mai 2023, 01:15

A murit Archie Battersbee, băiețelul în vârstă de 12 ani care s-a luptat cu moartea din luna aprilie. Familia este sfâșiată de durere: „Un băiețel atât de frumos, a luptat până la sfârșit”

Sursa: Twitter

Archie Battersbee, un băiat britanic în vârstă de 12 ani căruia i s-a retras respirația artificială în urma unei bătălii juridice între părinții săi și medici, a murit sâmbătă, punând capăt unui alt caz sfâșietor cu privire la cine ia deciziile de viață și de moarte pentru un copil grav bolnav.

Archie se afla într-o comă profundă de când mama sa l-a găsit inconștient în casa lor din Essex, în sud-estul Angliei, pe 7 aprilie, cu un obiect legat în jurul gâtului. Mama sa, Hollie Dance, a declarat că probabil ar fi urmat o provocare online.

A murit Archie, băiețelul în vârstă de 12 ani, care era în comă din aprilie

„Pot să spun doar că sunt cea mai mândră mamă din lume- un băiețel atât de frumos, a luptat până la sfârșit”, a declarat mama lui Archie Dance, pentru reporteri, în fața Spitalului Royal London, unde micuțul era tratat. „Sunt atât de mândră că sunt mama lui”, a continuat femeia.

Într-o serie de decizii, judecătorii au constatat că Archie a suferit leziuni cerebrale grave și că sarcinile legate de tratarea afecțiunii sale „împreună cu lipsa totală a unei perspective de recuperare” au depășit beneficiile continuării menținerii în viață a lui Archie pe un ventilator.

Familia lui Archie a făcut apel la hotărârile judecătorești, spunând că au vrut să-l lase să moară la momentul „ales de Dumnezeu”.

Citeste si: Întâmplare de groază pentru o familie din Medgidia! Patru persoane au fost stropite cu benzină și arse de trei bărbați. Una dintre victime era un copil

Miercuri seară, după apeluri nereușite la trei instanțe diferite într-o săptămână, familia a cerut ca Archie să fie transferat la un ospiciu. Medicii de la spital au refuzat, din cauza riscurilor legate de mutarea lui, spunând că acestea ar aduce cel mai probabil o „deteriorare prematură”, iar eforturile legale ale familiei de a anula decizia au fost, de asemenea, respinse.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Hollie Dance a numit decizia medicilor de a programa un moment în care va fi scos din funcțiune sistemul de menținere a vieții drept „o execuție coregrafică a fiului meu”.

Trunchiul cerebral al copilului era mort. Archie nu avea șanse de recuperare

În Marea Britanie, atunci când părinții și medicii nu sunt de acord cu privire la ceea ce este în interesul superior al unui copil, se apelează la un tribunal pentru a

decide. În ultimii ani, au apărut cazuri similare de profil înalt, precum cele ale lui Charlie Gard și Alfie Evans. Papa Francisc a intervenit în ambele cazuri, iar Donald J. Trump, pe când era președinte, a oferit ajutor din partea Statelor Unite pentru Charlie, în vârstă de 11 luni.

Experții au declarat că astfel de dileme dureroase reflectă o schimbare față de momentul în care medicii luau decizia finală, deciziile fiind considerate nu doar medicale, ci și etice.

Dacă părinții nu sunt de acord cu medicii, se pun întrebări aproape imposibile, cum ar fi ce fel de viață merită să fie trăită și cât de gravă trebuie să fie starea unui copil înainte de a se considera că nu există nicio șansă de recuperare.

Citeste si: O tânără de 22 de ani a murit după ce a fost strivită de un tramvai în Sectorul 5 al Capitalei

În cazul lui Archie, medicii au spus că au crezut că trunchiul său cerebral este mort. Totuși, din cauza lipsei de reacție, medicii nu au putut efectua teste complete ale trunchiului cerebral, astfel încât acesta nu a fost declarat legal în moarte cerebrală.

În cadrul audierilor, judecătorii au dat dreptate dovezilor medicale care susțineau concluzia că Archie nu avea nicio șansă de recuperare. Aceștia au hotărât că asistența medicală „servește doar la prelungirea morții sale, fiind în același timp incapabilă să îi prelungească viața”, arată documentele instanței.

Mama băiatului a declarat că starea lui Archie era mai bună decât cea descrisă în instanță de către medici. Ea a spus că acesta a dat semne de îmbunătățire, adăugând că i-ar fi strâns mâna.

Sâmbătă, la puțin mai mult de două ore după ce a fost deconectat de la ventilator, Archie a murit.

„Nu există absolut nimic demn în a privi cum se sufocă un membru al familiei sau un copil”, a declarat Ella Carter, o prietenă a familiei. „Nicio familie nu ar trebui să treacă vreodată prin ceea ce am trecut noi”, a continuat aceasta, înainte de a izbucni în lacrimi.