Elena Caragiu a încetat din viață pe 14 noiembrie 2024, la vârsta de 87 de ani, anunță aktual24.ro.
Citește și: A murit Bela Karolyi, legendarul antrenor de gimnastică. Mesajul transmis de Nadia Comăneci
Elena și Toma Caragiu s-au cunoscut în 1963
S-a născut pe 18 septembrie 1937, cu numele Elena Bichman, și a fost botezată romano-catolic, în ciuda faptului că tatăl său era evreu de origine ucraineană.
După finalizarea liceului, Elena a urmat cursurile Facultății de Geologie la Universitatea din București. În 1959 s-a căsătorit cu actorul și dramaturgul Paul Ioachim, dar în același timp își urmează visul artistic. În 1958 a fost admisă la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică (IATC), pe care l-a absolvit în 1962, începând o carieră promițătoare în teatru și film. Rolul său din filmul „Porto Franco” (1962), unde a interpretat personajul Evantia, i-a adus succesul și aprecierea publicului.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
În 1963, a fost repartizată la Teatrul din Ploiești, unde l-a întâlnit pe Toma Caragiu, directorul teatrului. Colaborarea profesională dintre cei doi s-a transformat într-o pasiune profundă, care i-a adus împreună și în viața personală. Toma a divorțat de prima sa soție, Maria Bondar, iar în 1964, Elena și Paul Ioachim au încheiat și ei mariajul. Astfel, cuplul Elena și Toma Caragiu și-a început călătoria comună în viața teatrală bucureșteană, iar Toma a fost angajat la Teatrul Bulandra.
Cariera Elenei Caragiu a continuat să evolueze, cu roluri remarcabile, mai ales în perioada petrecută între 1967-1968 la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț, unde a interpretat roluri precum Dorothea din „Vrăjitorul din Oz” și Dorina în „Ziariștii,” ambele regizate de Ion Cojar. După angajarea sa la Teatrul Bulandra între 1969 și 1972, ea a jucat personaje memorabile, precum Regina în „Strigoii” de Henrik Ibsen și Jenea în „Valentin și Valentina” de Aleksei Arbuzov. Alături de colegi valoroși, cum ar fi Florian Pittiş și Ion Caramitru, a participat la „Spectacolul de Muzică și Poezie,” regizat de Valeriu Moisescu.
Marele actor și-a pierdut viața în cutremurul din 77
După cutremurul devastator din 1977, în care Toma Caragiu și-a pierdut viața, Elena a emigrat în Statele Unite, iar cariera ei artistică a fost întreruptă. Totuși, legătura sa cu România și cu memoria lui Toma a rămas puternică. În 2008, după mai bine de trei decenii petrecute departe de țară, Elena Caragiu s-a întors în România, având inițiativa de a întemeia Asociația Toma Caragiu, dedicată promovării moștenirii actorului. Aceasta includea planul construirii unei Case Memoriale „Toma Caragiu” în orașul său natal, Periș. Deși întâmpinată cu dificultăți financiare și birocratice, fundația Casei Memoriale a fost turnată în 2013, iar Elena a sperat să finalizeze proiectul.
În 2011, în urma obstacolelor ridicate de Ministerul Culturii, Asociația a decis să redenumească proiectul în „Centrul de Comedie Toma Caragiu.” Acesta urma să fie un loc dedicat teatrului de comedie, găzduind anual festivalul „Șopârlița,” care va premia actorii de comedie ai anului.