A murit Gheorghe Mencinicopschi! Medicul avea 73 de ani

Autor: Diana Tilă
Actualizat: 19 iul 2023, 04:10

Medicul Gheorghe Mencinicopschi s-a stins din viață miercuri, 19 octombrie, la vârsta de 73 de ani, se arată într-un anunț publicat de Electrecord.

Gheorghe Mencinicopschi s-a născut pe 1 mai 1949, în comuna Domnești, județul Argeș. Acesta a fost un biolog, biochimist și cercetător român, fost director al Institutului de Cercetări Alimentare, o personalitate activă din domeniul alimentației din România. Astăzi, 19 octombrie, medicul s-a stins din viață.

Citeste si: A murit Eugen Simion. Academicianul avea 89 de ani

A murit Gheorghe Mencinicopschi! Medicul avea 73 de ani

„Drum lin, Gheorghe Mencinicopschi!

Cercetătorul științific care a vegheat 42 de ani la sănătatea alimentară a poporului român, a trecut prin momente de cumpănă, după ce sănătatea i-a fost grav afectată în Penitenciarul Rahova. Condamnat politic în dosarul “Telepatia””, este anunţul făcut, miercuri după-amiază, de către Casa de Discuri Electrecord pe pagina sa oficială de Facebook. 

Citeste si: Promisiunea pe care Mădălina Crețan i-a făcut-o soțului ei, Nosfe, fix la o zi de la înmormântare. Are legătură cu fiica lor, Iris: ”O să rămânem tot noi 3 pentru că altfel nu se poate”

Profesorul Gheorghe Mencinicopschi a murit la 73 de ani. De mai mulți ani, cunoscutul cercetător suferea de o boală gravă la plămâni, accentuată după ce a ieșit din închisoare. 

”Profesorul Gheorghe Mencinicopschi a murit acum câteva minute la un spital din Capitală, la 73 de ani, era internat de mai multe zile cu o boală gravă la plămâni.

Am aflat de la familie această veste. El a suferit foarte mult după ce a ieșit din închisoare.

Eu consider că a fost o mare nedreptate. Activitatea științifică a unui om nu are nimic de-a face cu justiția de la un anumit moment, i s-a luat calitatea de Doctor Honoris Causa, să i se dea înapoi post-mortem. Se eliberase acum 3-4 ani, ceva de genul, a venit foarte, foarte slăbit și cu mari probleme de sănătate de acolo, din închisoare.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Nici nu a mai avut ieșiri publice de atunci, cred că a mai ieșit o singură dată.

Rudele n-au spus încă unde pot merge oamenii să-și ia la revedere, dar știu ca va fi înmormântat în locul său de baștină, în localitatea Domnești, județul Argeș, lângă părinții dânsului”, a declarat pentru  agrointel.ro, printre lacrimi, Bibiana Stanciulov.

„Astăzi a plecat Domnul Profesor Doctor Honoris Causa Gheorghe Mencinicopschi.

Ziua doliului pentru cel care a început să vorbească despre nutriție.

A fost OMUL care a oferit întotdeauna un sfat bun OMUL care și-a sacrificat interesul personal pentru cei din jurul DÂNSULUI; OMUL care nu a acceptat niciodată manipularea; OMUL care m-a motivat să creez (dintre ruine) Brandul de țară Magiun Topoloveni!

Condoleanțe Doina, Oana, nouă tuturor care l-am respectat.

Iertare Domnule Profesor dacă v-am greșit!

Odihniți-vă în liniște!”,   a postat pe Facebook, Bibiana Stanciulov, deținătoarea brandului „Magiun de Topoloveni”.

Gheorghe Mencinicopschi a absolvit Universitatea București, Facultatea de Biologie­-Biochimie, ca șef de promoție. A elaborat tratate de specialitate în domeniul alimentului, alimentației, nutriției umane, biotehnologiei, publicând peste trei sute de lucrări științifice în țară și străinătate.

De asemenea, medicul a elaborat conceptul privind calitatea „informațională” a matricei alimentare (susținut la Congresele Internaționale de Nutriție Dubna 2007 și Krakovia 2008).

Citeste si: Mesajul transmis de Mădălina, soția lui Nosfe, după înmormântarea artistului: "Aș fi vrut să vă îmbrățișez"

A fost cercetător științific principal gr. 1 la Institutul de Cercetări Alimentare, București și profesor universitar la Facultatea de Biotehnologii a Universității de Științe Agricole și Medicina Veterinară București.

A avut o activitate științifică în domenii ca: bioindustrie, biotehnologie alimentară, tehnologie alimentară și nutriție umană. Deține 23 de brevete de invenții.