„ A murit actorul, a murit tata... Dumnezeu să îl ţină în dreapta Sa!!”, a transmis fiica lui Constantin Codrescu, pe Facebook. „De ce, tată, nu ai putut aștepta un pic mai mult... Doream să îți fac o surpriză de Sărbători. De ce m-ai lăsat singură, tati?”, a mai scris aceasta, în urmă cu doar nouă ore.
A murit Constantin Codrescu, la 91 de ani
„Acum, târziu în noapte, sau prea devreme în acest început trist de zi, am aflat cu mare mâhnire de plecarea ta, dragul meu artist de excepţie, Puiu Codrescu. M-am bucurat de prietenia noastră până în ultima zi a vieţii tale şi mi-e greu să cred ca te-am pierdut...”, este mesajul dureros al lui Florin Piersic.
Constantin Codrescu s-a născut pe 5 septembrie 1931 în Huși, județul Vaslui, și a fost un renumit actor, regizor și scenograf.
Citește și: Cum a murit actorul Geo Costiniu. „Alain Delon” de România a părăsit scena vieții în urmă cu 9 ani
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
A absolvit Institutul de Teatru din Bucureşti în 1951 și a demonstrat că este printre cei mai talentaţi actori ai generaţiei sale. A fost profesor la IATC Bucureşti, la Institutul de Teatru din Târgu-Mureş (1976-1989), iar după 1989 a fost profesor la Facultatea de Teatru a Universităţii Ecologice (din 1996) şi la Facultatea de Teatru a Universităţii ”Spiru Haret” (din 2003). După 1990 a fost şi director al Teatrului „Maria Filotti” din Brăila şi al Teatrului din Sfântu Gheorghe.
Filme și piese de teatru cu Constantin Codreanu
Câteva piese puse în valoare de Constantin Codreanu pe scena teatrului românesc sunt: „Act Veneţian” de Camil Petrescu (Teatrul de Stat Baia Mare), „Valea cu fluturi” de Iosif Naghiu şi „Passacaglia” de Titus Popovici (Teatrul Dramatic Braşov), „Fraţii Karamazov” de Dostoievski, „Judecată în noapte” de A. Vallejo, „Pensiunea Doamnei Olimpia” de I.D. Şerban (la Teatrul Naţional Târgu Mureş), „Care este soţul meu” de Somerset Maugham (Teatrul de Stat Galaţi), „Cine eşti tu?”, „Cititorul de contor”, „Un pahar cu sifon”, de Paul Everac, „Vara trecută la Ciulimsk” de
A jucat, de asemenea, în filme remarcabile precum: „Scara” (2021), „The Lego Movie/ Marea aventură Lego” (2014), „Dracula III: The Legacy/ Dracula III: Moştenirea” (2005), „Magnatul” (2004)- Titus Ciocârlia (2002), „Hobita, o stare de spirit” (2002), „Train de vie/ Trenul vieţii” (1998), „Terente- Regele bălţilor” (1995), „Ochii care nu se văd” (1994), „Doi haiduci şi o crâşmăriţă” (1993), „Flori de gheaţă” (1989), „Lacrima cerului” (1989), „Martori dispăruţi” (1988), „Un oaspete la cină” (1987), „Pădurea de fagi” (1986), „Pistruiatul 1- Evadatul” (1986), „Pistruiatul 2- Ascunzişuri” (1986), „Pistruiatul 3- Insurecţia” (1986) și multe altele.
Anul acesta, de Ziua Culturii Nationale, Constantin Codrescu a fost decorat de preşedintele României Klaus Iohannis cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler.