A murit Mariana Nicolesco, una dintre cele mai mari soprane ale României! „Primadonna Assoluta” s-a stins la vârsta de 73 de ani

Author: Lavinia Medrea
Actualizat: 14 iul 2023, 03:40
 „Primadonna Assoluta” s-a stins la vârsta de 73 de ani
Sursa: Facebook Opera Nationala Romana Cluj-Napoca

Mariana Nicolesco, una dintre cele mai mari soprane ale României, a murit la 73 de ani. Avea 73 de ani și era internată într-un spital din București.

Mariana Nicolesco, una dintre cele mai mari voci ale operei din România, s-a stins astăzi din viață. Soprana a murit la vârsta de 73 de ani, internată într-un spital din București. 

Supranumită „Primadonna Assoluta”, Mariana Nicolesco a fost aleasă pe 31 mai 1993 membru de onoare a Academiei Române, decorată în grad de Ofițer în Franța, la Ordinul Artelor și Literelor, precum şi cu Ordinul Steaua României în grad de Mare Ofiţer.

A murit soprana Mariana Nicolesco, la 73 de ani

„Această seară ne aduce într-un moment al despărțirii de o stea memorabilă a lumii lirice! Îndurerați, ne luăm rămas bun de la Primadonna Assoluta: MARIANA NICOLESCO.

Descrisă în cuvinte precum 𝑅𝑒𝑔𝑖𝑛𝑎 𝑑𝑒𝑙 𝐵𝑒𝑙𝑐𝑎𝑛𝑡𝑜, 𝑃𝑟𝑖𝑚𝑎𝑑𝑜𝑛𝑛𝑎 𝐴𝑠𝑠𝑜𝑙𝑢𝑡𝑎 sau 𝐷𝑖𝑣𝑎 𝐷𝑖𝑣𝑖𝑛𝑎̆, Mariana Nicolesco lasă în urmă un univers pe care l-a îmbogățit nemărginit cu prezența sa în această lume.

A fost Membră de Onoare a Academiei Române, Doctor Honoris Causa și Profesor onorific al mai multor Universități, precum Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, Academia Internaţională „Mihai Eminescu” din Craiova, Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea Transilvania din Braşov și Academia de Arte din Chişinău.

Citeste si: Dezastru pe o șosea din Iași! O autoutilitară cu patru ucraineni, între care doi copii, s-a răsturnat după coliziunea cu un aututoturism

De asemenea, numită Comandor al Republicii Italiene, Ofiţer al Ordinului Artelor şi Literelor în Franţa, a fost decorată cu Ordinul Naţional Steaua României în Grad de Mare Cruce „pentru merite excepţionale, în semn de înaltă apreciere pentru întreaga sa carieră”.

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

Un studiu arată că, în istoria Teatrului alla Scala din Milano, este soprana care a apărut în cele mai multe premiere absolute.

Invitată de Papa Ioan Paul al II-lea, Mariana Nicolesco a cântat minunatele colinde româneşti la Primul Concert de Crăciun în Vatican, transmis și urmărit de peste un miliard de oameni.

Doar câteva din multitudinea momentelor istorice care prin implicarea sopranei au devenit memorabile.

Drum lin spre cer, stea a universului operistic!”, a transmis, pe Facebook, Opera Națională Română Cluj-Napoca.

Reușitele Marianei Nicolesco. O carieră fabuloasă

În 2007, Mariana Nicolesco a inaugurat Cursuri de Măiestrie Artistică la Academia Internațională de Canto din cadrul Universităţii din Cardiff (2007).

Citeste si: Un bărbat care a fost în moarte clinică timp de 90 de minute a vorbit despre ce a văzut atunci când a fost resuscitat

Patriarhul Daniel, în 2008, i-a acordat sopranei Diploma de Onoare a Fundaţiei Internaţionale Omenia.

Mariana Nicolesco a fost proclamată la Berlin „Muzicianul Anului” pentru performanţele sale de excepție.

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.