A murit o cunoscută jurnalistă din România! S-a stins din viață la 74 de ani

Autor: Laura Macovei
Actualizat: 26 mar 2025, 20:01

Lumea literaturii și a jurnalismului românesc este îngenuncheată de o pierdere tragică

Sursa: Facebook Doina Jela

Lumea literaturii și a jurnalismului românesc este îngenuncheată de o pierdere tragică. Doina Jela, scriitoare, jurnalistă și traducătoare, s-a stins din viață la vârsta de 74 de ani.

Doina Jela recunoscută pentru contribuțiile sale esențiale la literatura dedicată represiunii comuniste. Prin lucrările sale, a adus la lumină mărturii cutremurătoare despre victimele și torționarii regimului totalitar din România, consolidându-și statutul de figură de referință în acest domeniu.

Citește și: Doliu în lumea filmului! Actrița din „Married with Children” a murit în mod fulgerător, la doar 58 de ani

A murit Doina Jela, cunoscuta jurnalistă și scriitoare

Conform EVZ, Doina Jela a fost o voce distinctă în spațiul publicistic și literar, abordând subiecte sensibile legate de perioada comunistă. A publicat volume fundamentale, printre care „ Cazul Nichita Dumitru, încercare de reconstituire a unui proces comunist” (1995), care i-a adus premiul de onoare al Asociației Internaționale a Scriitorilor și Oamenilor de Artă Români din Washington.

Un alt volum de referință, „ Drumul Damascului.

Spovedania unui fost torționar”
, a fost ecranizat de Lucian Pintilie în filmul După-amiaza unui torționar, devenind una dintre cele mai puternice lucrări despre atrocitățile regimului comunist.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Cât mai durează până când recalcularea pensiilor se încheie? Președintele Casei Naționale de Pensii Publice a anunțat

Aceasta a reușit să redea cu precizie nu doar dramele victimelor, ci și mecanismele psihologice care au transformat oameni obișnuiți în instrumente ale represiunii.

Doina Jela a contribuit la păstrarea vie a istoriei românești

Pe lângă activitatea sa literară, Doina Jela a fost coordonatoarea colecției „ Procesul comunismului” la Editura Humanitas, unde a publicat lucrări remarcabile, precum „ Lexiconul negru.

Unelte ale represiunii comuniste”, „ O sută de zile cu Monica Lovinescu” și „ Reușești sau mori – convorbiri emailate cu Vladimir Bukovski”. Prin aceste volume, autoarea a contribuit la păstrarea vie a memoriei celor care au suferit în perioada dictaturii.

Citește și: Doliu în lumea filmului! Un mare actor s-a stins din viață la 77 de ani. A fost o personalitate foarte îndrăgită de români

De asemenea, a fost colaboratoare a unor publicații de prestigiu precum „ România literară, Familia, Contemporanul și Amfiteatru”, abordând teme de interes major legate de trecutul recent al României.

Doina Jela a fost nu doar o scriitoare talentată, ci și o voce curajoasă în fața uitării istorice. Prin traducerile sale din limba franceză și contribuțiile la volume colective despre istoria recentă, a reușit să aducă în atenția publicului larg documente esențiale pentru înțelegerea regimului comunist.

 

 


libertatea.ro Dezastrul de la Zărnești, cu 35 de morți: „Erau rași 35 de km de pe fața pământului!” Comuniștii au încercat să-l mușamalizeze

În urmă cu aproape 42 de ani la Uzina „6 Martie” din Zărnești avea loc o tragedie în urma căreia 35 de oameni și-au pierdut viața și alte câteva sute au fost rănite. În spatele birourilor și secțiilor unde se fabricau bicicletele Pegas și motoretele Mobra, la mică distanță, se realiza armament de război, care era depozitat în buncărele din dealurile Muscelului.