A murit o cunoscută jurnalistă din România! S-a stins din viață la 74 de ani

Author: Laura Macovei
Actualizat: 26 mar 2025, 20:01

Lumea literaturii și a jurnalismului românesc este îngenuncheată de o pierdere tragică

Sursa: Facebook Doina Jela

Lumea literaturii și a jurnalismului românesc este îngenuncheată de o pierdere tragică. Doina Jela, scriitoare, jurnalistă și traducătoare, s-a stins din viață la vârsta de 74 de ani.

Doina Jela recunoscută pentru contribuțiile sale esențiale la literatura dedicată represiunii comuniste. Prin lucrările sale, a adus la lumină mărturii cutremurătoare despre victimele și torționarii regimului totalitar din România, consolidându-și statutul de figură de referință în acest domeniu.

Citește și: Doliu în lumea filmului! Actrița din „Married with Children” a murit în mod fulgerător, la doar 58 de ani

A murit Doina Jela, cunoscuta jurnalistă și scriitoare

Conform EVZ, Doina Jela a fost o voce distinctă în spațiul publicistic și literar, abordând subiecte sensibile legate de perioada comunistă. A publicat volume fundamentale, printre care „ Cazul Nichita Dumitru, încercare de reconstituire a unui proces comunist” (1995), care i-a adus premiul de onoare al Asociației Internaționale a Scriitorilor și Oamenilor de Artă Români din Washington.

Un alt volum de referință, „ Drumul Damascului.

Spovedania unui fost torționar”, a fost ecranizat de Lucian Pintilie în filmul După-amiaza unui torționar, devenind una dintre cele mai puternice lucrări despre atrocitățile regimului comunist.

[Sursa: EVZ]

Aceasta a reușit să redea cu precizie nu doar dramele victimelor, ci și mecanismele psihologice care au transformat oameni obișnuiți în instrumente ale represiunii.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Care este valoarea voucherelor de vacanță în acest an? Cine va intra în posesia lor

Doina Jela a contribuit la păstrarea vie a istoriei românești

Pe lângă activitatea sa literară, Doina Jela a fost coordonatoarea colecției „ Procesul comunismului” la

Editura Humanitas, unde a publicat lucrări remarcabile, precum „ Lexiconul negru. Unelte ale represiunii comuniste”, „ O sută de zile cu Monica Lovinescu” și „ Reușești sau mori – convorbiri emailate cu Vladimir Bukovski”. Prin aceste volume, autoarea a contribuit la păstrarea vie a memoriei celor care au suferit în perioada dictaturii.

Citește și: Doliu în lumea filmului! Un mare actor s-a stins din viață la 77 de ani. A fost o personalitate foarte îndrăgită de români

De asemenea, a fost colaboratoare a unor publicații de prestigiu precum „ România literară, Familia, Contemporanul și Amfiteatru”, abordând teme de interes major legate de trecutul recent al României.

Doina Jela a fost nu doar o scriitoare talentată, ci și o voce curajoasă în fața uitării istorice. Prin traducerile sale din limba franceză și contribuțiile la volume colective despre istoria recentă, a reușit să aducă în atenția publicului larg documente esențiale pentru înțelegerea regimului comunist.