A murit Valeri Poliakov, cosmonautul care a avut cea mai lungă ședere în spațiu

Autor: Andreea Buinoschi
Actualizat: 19 iun 2023, 04:25

Valeri Poliakov, cosmonautul care a avut cea mai lungă ședere în spațiu, a murit la vârsta de 80 de ani. Acesta a decedat astăzi, 19 septembrie.

Valeri Poliakov a doborât recordul pentru cea mai lungă ședere în spațiu. Mai exact, este vorba de 437 de zile și 18 ore, la bordul stației spațiale Mir. Acesta a stat în spațiu din ianuarie 1994 și până în martie 1995, fiind cunoscut sub numele de „Erou al Rusiei”.

Cine este Valeri Poliakov

Decesul lui Valeri Poliakov a fost anunțat luni, 19 septembrie, prin intermediul unui comunicat de presă, de către agenția spațială de stat din Rusia, Roscosmos.

Cu toate acestea, nu au fost precizate nici cauza decesului și nici ora la care acesta a avut loc.

Valeri Poliakov s-a născut la data de 24 aprilie 1942, în centrul industrial sovietic Tula. Acesta a făcut studiile în medicină astronautică și toată viața și-a dedicat-o medicinei spațiale. Acesta a obținut și un doctorat la o universitate de medicină din Moscova, ceea ce i-a adus și mai multă recunoaștere din acest punct de vedere.

„Munca sa de cercetare a ajutat la demonstrarea faptului că organismul uman este pregătit să călătorească nu doar pe orbita Pământului, ci și în spațiul cosmic”, a fost mesajul transmis de Roscosmos.

Citeste si: Ce aliment total interzis a dus Dumitru Prunariu în spațiul cosmic? Celebrul astronaut român povestește întâmplarea în detaliu, chiar în platoul emisiunii “Tu urmezi!”, sâmbătă, la ora 20:00, la Kanal D!

În cadrul unui interviu pe care acesta l-a acordat în urmă cu ceva timp, astronautul rus a precizat faptul că toți cei 280 de kilometri pe care i-a făcut în cele peste 430 de zile petrecute în spațiu i-ar fi fost suficienți pentru a ajunge pe Marte, dar și pentru a se întoarce.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

„M-am simțit foarte bine pe toată durata zborului- la [lansare], în timpul zborului pe orbită și în timpul aterizării. Se poate explica pentru că sunt specialist în medicina spațială. Știu cum să folosesc metodele de control, toate lucrurile care te protejează, cum să folosesc cel mai bine contramăsurile”, a spus acesta, în cadrul unui interviu acordat în anul 1996.

O a doua ședere în spațiu a avut loc în prima parte a anilor 1990

În anul 1994, fusese planificată o nouă ședere a acestuia în spațiu, de un an și jumătate, dar, din cauza situației economice, perioada a fost redusă.

„Scopul meu a fost să demonstrez capacitatea de a lucra pe Marte și de a mă întoarce sănătos", a mai spus astronautul.

Determinarea lui a făcut ca Guvernul Rusiei să fie de acord cu finanțarea proiectului în timpul dezvoltării Uniunii Sovietice, dar și a haosului financiar ce avea loc în Rusia.

Citeste si: Ce este linia care s-a văzut pe cer sâmbătă noapte. A fost vizibilă din aproape toate orașele României

Până ca Polyakov să obțină această reușită, recordul era deținut de Vladimir Titov și de Musa Manarov, de 366 de zile și 23 de ore, potrivit rocketstem.org.