A murit Zeno Fodor, o personalitate marcantă a culturii românești. A primit numeroase distincții, printre care Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Ofițer, acordat de Președintele României

Autor: Laura Macovei
Actualizat: 10 dec 2024, 12:51

Zeno Fodor a încetat din viață la vârsta de 90 de ani

Sursa: Facebook

România a pierdut o mare personalitate din domeniul cultural: criticul și istoricul de teatru Zeno Fodor s-a stins din viață la vârsta de 90 de ani.

Zeno Fodor a părăsit această lume  duminică, 8 decembrie 2024, la vârsta de 90 de ani. Teatrul Național din Târgu Mureș a fost cel care a anunțat public plecarea sa.

Citește și: S-a stins din viață o mare campioană la canotaj! Ce anunț a făcut de Comitetul Olimpic și Sportiv Român, după moartea ei

Zeno Fodor a fost membru fondator al UNITER și membru al Uniunii Scriitorilor din România 

Recunoscut pentru o carieră prestigioasă dedicată scenei teatrale și cinematografice, Zeno Fodor lasă în urma sa o moștenire de neprețuit, construită din pasiune pentru artele spectacolului.

În decursul vieții sale profesionale, Zeno Fodor a semnat traducerea a peste 50 de piese de teatru și a publicat aproape 2.000 de cronici, studii și interviuri despre teatru și cinematografie. Generații de actori, regizori și spectatori au fost inspirați de observațiile sale fine și de respectul său profund pentru arta spectacolului.

Angajamentul său față de cultura românească a fost de neegalat, iar contribuțiile sale au devenit un reper pentru critica de specialitate.

Membru fondator al UNITER și membru al Uniunii Scriitorilor din România, Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru și Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, Zeno Fodor a fost o figură influentă în peisajul cultural național. Pentru activitatea sa impresionantă, a primit numeroase distincții, dintre care se remarcă Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Ofițer, acordat în 2004 de Președintele României, și Premiul pentru întreaga activitate oferit de Senatul UNITER în 2013.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Ce pensie are Monica Tatoiu și pe ce cheltuie banii. “Eu nu le-am cu pusul deoparte. Nu stau la hoteluri de cinci stele. Merg la second-hand.”

A fost director al Teatrului Național din Târgu Mureș

De asemenea, Zeno Fodor a avut un impact semnificativ asupra Teatrului Național din Târgu Mureș, pe care l-a condus în calitate de director general între 1997 și 2000.

Ulterior, a continuat să contribuie la dezvoltarea teatrului din poziția de consultant artistic până în 2001. Teatrul Național din Târgu Mureș a fost cel care a anunțat public plecarea sa.

„RĂMAS BUN, ZENO FODOR (1934-2024)…

Am aflat cu regret că un prieten apropiat al Teatrului Naţional Târgu-Mureş şi, totodată, un nume marcant al teatrului românesc, a plecat dintre noi duminică, 8 decembrie: criticul şi teatrologul Zeno Fodor ne-a părăsit, dar ne-a lăsat o moştenire impresionantă.

Compania „Liviu Rebreanu” a fost onorată să organizeze în luna mai a acestui an un eveniment omagial Zeno Fodor cu prilejul împlinirii vârstei de 90 ani.

Transmitem condoleanţe tuturor rudelor şi apropiaţilor domnului Zeno Fodor şi ne exprimăm recunoştinţa pentru şansa de a fi beneficiat de prietenia, atenţia şi îndrumarea Dumnealui. Odihnească-se în pace!”, se

arată în mesajul postat.

În memoria sa, astăzi, 10 decembrie, de la ora 10.00, va avea loc un moment de reculegere în foaierul Sălii Mari a Teatrului Național din Târgu Mureș. Cei care l-au apreciat îi vor putea aduce un ultim omagiu, înainte ca acesta să fie condus pe ultimul drum. Înmormântarea va avea loc la ora 12.00, la cimitirul Bisericii de Piatră din Târgu Mureș.