Îndrăgostită de un bărbat pe care nu l-a văzut niciodată în realitate, a ajuns să-i plătească acestuia 100.000 de euro, crezând că își clădește fericirea alături de un medic american. Din păcate, realitatea a fost cu totul alta: visul ei s-a transformat într-un coșmar financiar și emoțional.
O iubire născută online
Povestea Anei a început, ca multe altele, pe internet. Pe o platformă de socializare, femeia a fost abordată de un bărbat carismatic, care s-a prezentat drept medic american aflat într-o misiune umanitară. Prin mesaje atent construite, acesta a reușit să câștige încrederea Anei, convingând-o că este sufletul ei pereche.
Timp de trei luni, relația lor s-a bazat doar pe conversații online.
„A început să discute cu mine. Se dădea drept un medic ortoped american. Era un bărbat finuț, elegant, înalt. Avea 33-34 de ani. Mi-am pus ceva întrebări la momentul respectiv.
La un moment dat, mi-a spus „tu ești a mea”. În momentul acela mă gândeam ce vrea să însemne acest cuvânt.
Mă făcea să mă simt bine. La început am avut neîncredere, dar ușor, ușor a început să-mi dea încredere și să mă facă să vorbesc mai mult. Îmi spunea pe nume sau „iubita mea”. După 4-5 luni de zile mi-a spus de iubesc. Nu-mi trimitea poze cu el și nici eu nu-i ceream, pentru că îl găseam pe Google.”
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
Citește și: Casa Națională de Pensii oferă pensionarilor bilete de tratament! Vestea cea mare a fost dată
Escrocul sentimental și manipularea psihologică
Metodele escrocilor sentimentali sunt bine puse la punct și vizează vulnerabilitățile emoționale ale victimelor. Anei i s-a promis o viață de vis peste ocean, o familie iubitoare și un nou început. În schimb, i s-a cerut ajutor financiar sub diverse pretexte: taxe pentru documente, bilete de avion, probleme medicale sau juridice. În fiecare situație, escrocul i-a oferit justificări convingătoare, iar Ana, orbită de dragoste și speranță, a continuat să trimită bani.
Îmi spunea „nu te speria, nu o să dureze mult, decât 9 luni până când va veni în România. Nici măcar nu-mi imaginam că în 9 luni voi rămâne fără bani, fără casă, fără copii și fără prieteni. Doar singură și cu multe datorii. Am aproape 4.000 de euro datorii. M-a convins să-mi vând și casa.
M-ar fi bucurat o căsătorie, dar nu doar civică, ci și religioasă.
Nu ne vedeam pe web, ci aveam doar fotografiile. Îmi spunea că este în Afganistan, într-o bază militară ONU. Vorbea română cu translate. Când ne-am mutat pe WhatsApp mi-a zis că vrea să vină să mă cunoască, vrea să vină în România.
La un moment dat, aveam senzația că vorbesc cu o femeie. Mi se adresa în altă limbă și i-am zis că eu nu vorbesc spaniola”, a spus femeia.
„Este acel prinț pe cal alb care vine și te stoarce de bani. Am auzit știri de foarte multe ori. Ei controlează foarte bine jocul, nu te lasă să respiri. Este abuz emoțional. Este o poveste foarte veche pe care am văzut-o. Mi se pare o neînțelegere a realității online-ului, dublată de o doză destul de mare de naivitate și slabe resurse de protecție personală”, spune Andrei Vulpescu, psiholog.
În cele din urmă, după nouă luni de relație virtuală și o sumă exorbitantă transferată, Ana a început să aibă îndoieli. Încercările de a-l întâlni în persoană au fost mereu amânate de presupusul medic, iar explicațiile sale deveneau din ce în ce mai incoerente. În momentul în care a realizat că a fost înșelată, era deja prea târziu: banii dispăruseră, iar escrocul nu mai răspundea la mesaje.
Cazul Anei nu este unul izolat. Zeci de femei cad pradă acestui tip de escrocherie, convinse că și-au găsit sufletul pereche. Făt-Frumosul virtual folosește tehnici psihologice avansate pentru a manipula și exploata victimele, iar pierderile nu sunt doar financiare, ci și emoționale.
Urmăriți materialul video aici: