A revenit rujeola, după doi ani de absență! Copiii nevaccinați sunt în cel mai mare pericol

Autor: Lavinia Medrea
Actualizat: 29 ian 2023, 11:45

A revenit rujeola, după doi ani de absență! Copiii nevaccinați sunt în cel mai mare pericol

Sursa: Twitter

Rujeola a reapărut, după doi ani de absență, ani în care a predominat, în lume, virusul COVID-19. Rujeola este extrem de contagioasă și periculoasă, în special pentru persoanele care nu sunt vaccinate.

Având în vedere că a reapărut rujeola, din ce în ce mai mulți copii sunt în pericol pentru că sunt neimunizați, iar boala se poate dezvolta în forme mai grave decât ne-am aștepta, în special când vine vorba despre adulți. 

Copiii nevaccinați și adulții, în mare pericol din cauza rujeolei

Ministrul Sănătății a adus în discuție o schemă de compensare pentru vaccinurile contra rujeolei, care pot fi făcute și la maturitate.

„Sunt destul de mulți copii nevaccinați sau cu vaccinarea întârziată, ei sunt cei mai expuși.

Cei nevaccinați fac boala și sunt un rezervor pentru cei care nu au ajuns încă la vârsta pentru vacccinare.

Citeste si: Bilanț coronavirus vineri, 29 aprilie 2022. A scăzut numărul persoanelor testate pozitiv cu noul coronavirus. Ce se întâmplă în secțiile ATI

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

De ce să expui un copil la riscul de a face encefalită sau bronho-pneumonie sau să facă forme grave dintr-o boală pentru care poți să îl vaccinezi și să îl ferești pentru restul vieții?”, a transmis medicul Simin Florescu. 

Care sunt simptomele rujeolei

Principalele simptome ale unei persoane infectate cu rujeolă sunt:

  • febră mare
  • tuse
  • rinoree
  • erupție și inflamație la nivelul ochilor (conjunctivită).

Primele simptome, respectiv febra și problemele respiratorii,

apar la 7-21 zile de la contactarea virusului, iar în medie la 10 zile de la expunere. Erupția apare, în general, la patru zile după primele simptome, iar pacientul devine contagios patru zile înainte și patru zile după apariția erupției.

Citeste si: Centrele de vaccinare din România se desființează. Cei care vor să se vaccineze anti-COVID-19 o vor face exclusiv la medicul de familie

Erupția vine și cu febră mare, de 39-40ºC. În cazurile ușoarea, starea generală revine la normal la trei zile după aparitia erupției, iar pacientul se vindecă în 7-10 zile de la infectare.

Când îți dai seama că se complică rujeola

Rujeola scade drastic capacitatea de apărare a organismului, iar complicațiile apar în 30% din cazuri. Copiii foarte mici și persoanele imunocompromise pot dezvolta cel mai des complicații, formă severă de boală și, în cel mai rău caz, deces.

Complicațiile de rujeolă pot fi următoarele

 

  • encefalita, în 1/1000 cazuri
  • pneumonia
  • bronhopneumonia, care duce la deces în 1/1000 cazuri
  • infecții ale urechii
  • diaree severă cu deshidratare secundară.

 

Majoritar, 1 din 4 persoane care fac rujeolă are nevoie de spitalizare, iar fără vaccin, în medie, 1 din 1000 persoane infectate cu rujeolă moare.