A treia zi de Crăciun în 2023: Ce nu este bine să faci pe 27 decembrie

Author: Denisa Irimia
Actualizat: 18 sep 2024, 03:55

A treia zi de Craciun

Sursa: libertatea

Perioada festivă a Crăciunului se întinde pe durata a trei zile consecutive, inclusiv pe data de 27 decembrie 2023, când se continuă sărbătorirea în spiritul tradițional al Crăciunului, marcând și această zi ca ocazie specială sub semnul crucii roșii.

În a treia zi de Crăciun este important să fim conștienți de anumite lucruri pe care ar fi bine să le evităm pentru a menține atmosfera festivă și armonioasă.

A treia zi de Craciun
[Sursa: libertatea]

Citește și: Ce magazine sunt deschise pe 25 decembrie 2023, de Crăciun

A treia zi de Crăciun în 2023

La data de 27 decembrie 2022, membrii comunității creștine ortodoxe celebrează nu doar a treia zi de Crăciun, ci și prăznuiesc Sfântul Ștefan în cadrul acestei perioade festive.

Această zi revine cu o semnificație deosebită pentru toți cei care împărtășesc credința, marcând o perioadă în care tradițiile, superstițiile și obiceiurile sunt deosebit de respectate și onorate.

Este important să cunoaștem anumite interdicții și să evităm anumite acțiuni în a treia zi de Crăciun pentru a menține sacralitatea și autenticitatea acestei sărbători

În ziua de 27 decembrie, cei credincioși înțeleg că se desfășoară o sărbătoare marcantă, notată cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox. În această perioadă specială, există anumite interdicții și reguli stricte pe care trebuie să le respecte cu sfințenie.

În această zi solemnă se celebrează pomenirea Sfântului Ștefan, martirul care, în semn de devotament față de credință, și-a dat viața, fiind supus lapidării. Deoarece această sărbătoare deosebit de importantă este însemnată în calendarul creștin ortodox cu cruce roșie, a treia zi de Crăciun aduce cu sine anumite restricții, mai ales în ceea ce privește activitățile casnice.

Astfel, este interzisă desfășurarea oricăror treburi gospodărești, inclusiv spălatul rufelor, călcatul, cusutul sau alte activități legate de îngrijirea locuinței, în semn de respect pentru această zi sfântă.

Citește și: Când se împodobește, de fapt, bradul de Crăciun? Multă lume nu știe care este data corectă

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: VIDEO Bogdan de la Ploiești și Cristina Pucean nu mai formează un cuplu! Mesajul pe care artistul l-a lăsat pe rețelele de socializare. „Acesta este ultimul meu răspuns în legătură cu fosta mea relație.”

Ce nu este bine să faci pe 27 decembrie

Interdicția de a munci în această zi se aplică atât bărbaților, cât și femeilor. Conform credințelor și tradițiilor populare, se spune că cei care se ocupă de activități laborioase în a treia zi de Crăciun riscă să atragă asupra lor ghinionul și să provoace pagube, ceea ce ar putea duce, în anul următor, la pierderi financiare semnificative.

O superstiție cu privire la această zi sacrală a Crăciunului susține că este de evitat orice conflicte sau certuri cu cei din jur. Se crede că astfel de discordii ar putea aduce ghinion și nefericire în viața celor implicați, subliniind importanța păstrării unei atmosfere armonioase și pașnice în această perioadă festivă.

Credincioșii sunt sfătuiți să evite orice certuri sau neînțelegeri în oricare zi a anului, iar cu atât mai mult în ziua de 27 decembrie. Tradiția spune că cei care exprimă cuvinte dure sau se angajează în conflicte cu cei dragi în această zi vor atrage asupra lor neînțelegeri în cadrul familiei pe întreg parcursul anului.

În plus, această zi este considerată un moment propice pentru reconciliere, și se spune că cei care decid să pună capăt disputelor și să îngroape securea războiului vor experimenta o relație armonioasă și fructuoasă în viitor. Astfel, promovarea păcii și a împăcării în ziua de 27 decembrie este percepută ca o modalitate de a cultiva relații pozitive și durabile în anii ce vor urma.

În tradiția Bisericii Ortodoxe Române, Sfântul Ștefan este venerat în mod special în a treia zi de Crăciun, marcând astfel data de 27 decembrie 2022. În această zi, se spune că este o practică benefică să fie oferite pachete de pomană în memoria celor trecuți în neființă, în special dacă aceștia purtau numele marelui sfânt.

De asemenea, tradiția include pregătirea specialității cunoscute sub denumirea de „Pâinicile lui Ștefan” în această zi, subliniind importanța aducerii unui omagiu adecvat Sfântului Ștefan și împlinirea unor gesturi caritabile în amintirea celor dragi.

Este vorba despre niște pâinici cu o formă circulară, preparate dintr-un aluat similar celui folosit pentru cozonac și îmbogățite cu un strat generos de miere. Ele sunt aduse la biserică pentru a fi sfințite de către preot și, ulterior, distribuite în calitate de pomană.

Aceste pâinici au o semnificație specială, reprezentând simbolic pietrele cu care Sfântul Ștefan a fost ucis. Astfel, actul de oferire a acestor pâinici devine o formă de omagiu adusă sfântului, iar distribuirea lor în cadrul comunității denotă tradiția de a păstra și de a transmite valorile spirituale și culturale de-a lungul generațiilor.

Sfantul Stefan 22 decembrie
[Sursa: freepik]