Absolvenții de liceu sau de facultate pot beneficia de indemnizație de șomaj: Ce valoare are aceasta și ce condiții trebuie să îndeplinească proaspeții absolvenți

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 13 iun 2024, 09:46

Absolvenții de liceu sau de facultate pot beneficia de indemnizație de șomaj

Sursa: sursă Kanal D

Elevii de liceu care vor absolvi în acest an, dar și studenții, vor putea primi o indemnizație de șomaj timp de 6 luni de zile. Iată condițiile pe care aceștia trebuie să le îndeplinească.

Absolvenții de liceu și facultate din promoția 2024 pot primi o indemnizație de șomaj de 330 de lei pe lună, timp de 6 luni, dacă se înregistrează la AJOFM în termen de 60 de zile de la terminarea studiilor. ANOFM a detaliat criteriile și documentele necesare pentru a beneficia de acest sprijin.

Absolvenții de liceu și facultate pot beneficia de o indemnizație de șomaj

Conform capital.ro, absolvenții de liceu și facultate din promoția 2024 pot beneficia de o indemnizație de șomaj, conform anunțului Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă

(ANOFM). Aceasta este o măsură de sprijin pentru integrarea tinerilor pe piața muncii, având un cuantum de 330 de lei pe lună, timp de 6 luni, cu condiția înregistrării la AJOFM în termen de 60 de zile de la finalizarea studiilor.

Potrivit comunicatului ANOFM, beneficiari pot fi:

- Absolvenții de liceu, profesional, postliceal, universitar și școli speciale pentru persoane cu handicap, de stat sau private, autorizate sau acreditate conform legii.

- Persoanele care au obținut o diplomă sau un certificat de studii, conform legislației în vigoare.

- Condiții pentru acordarea indemnizației de șomaj

- Pentru a beneficia de această indemnizație, absolvenții trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

- Să se înregistreze ca persoane în căutarea unui loc de muncă la AJOFM sau la un furnizor acreditat de servicii pentru stimularea ocupării forței de muncă, în termen de 60 de zile de la data absolvirii.

- Să nu fi reușit să se angajeze conform pregătirii profesionale în acest interval de timp.

Citește și: Ce ajutor de șomaj primesc absolvenții de liceu care nu merg la facultate: Ce documente trebuie depuse pentru a putea primi indemnizația timp de 6 luni

Actele necesare pentru înregistrarea în evidențele ANOFM

Pentru a solicita indemnizația de șomaj, absolvenții trebuie să prezinte următoarele documente:

- Actul de identitate (în original și copie).

- Actele de studii și de calificare (în original și copie).

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”

- Curriculum vitae, conform modelului european aprobat.

- Declarație pe proprie răspundere, conform modelului din Anexa nr. 11 a Ordinului președintelui ANOFM nr. 286/2020, că persoana nu are restricții medicale pentru muncă sau are eventuale restricții specificate.

- Declarație pe proprie răspundere că nu urmează cursurile unei alte forme de învățământ.

- Adeverință de la furnizorul de servicii specializate pentru stimularea ocupării forței de muncă, dacă este cazul.

Care este valoarea indemnizației

Indemnizația de șomaj pentru absolvenți este de 50% din valoarea Indicatorului Social de Referință (ISR), care începând cu 1 martie 2024 este de 660 de lei. Astfel, indemnizația lunară este de 330 de lei, oferită timp de 6 luni.

Absolvenții care se angajează cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de 12 luni pot primi o primă de inserție de 1.980 de lei, echivalentă cu de trei ori valoarea ISR.

Cine nu beneficiază de indemnizație de șomaj?

Nu vor beneficia de indemnizație absolvenții care:

- Urmează cursurile unei alte forme de învățământ.

 Realizează venituri mai mari decât valoarea ISR.

- Îndeplinesc condițiile de pensionare.

- Refuză un loc de muncă adecvat pregătirii sau participarea la programele de formare profesională oferite de AJOFM.

- Absolvenții facultăților de medicină, medicină dentară și farmacie, care au promovat concursul național de rezidențiat pe locuri sau posturi.

Citește și: Admitere 2024 Facultatea de Drept din cadrul Universității București. Când are loc examenul și ce subiecte vor avea viitorii studenți la Drept

Astfel, indemnizația de șomaj oferită absolvenților de liceu și facultate din promoția 2024 reprezintă un ajutor semnificativ pentru integrarea pe piața muncii. Este esențial ca aceștia să se înregistreze în termenul specificat și să furnizeze documentele necesare pentru a beneficia de acest sprijin.