Acatistul Soborului Maicii Domnului, rugăciunea care se rostește în a doua zi de Crăciun. Aduce liniște și înțelegere în familie

Autor: Amalia Georgescu

Acatistul Soborului Maicii Domnului se citește în a doua zi de Crăciun

Sursa: Unsplash

În a doua zi de Crăciun este mare sărbătoare în calendarul creștin ortodox. Pe 26 decembrie 2022, credincioșii sărbătoresc Soborul Maicii Domnului. Iată de ce e bine să se citească acatistul Soborului Maicii Domnului în această zi.

Soborul Maicii Domnului este o sărbătoare importantă pentru toți credincioșii și pică în fiecare an la dată fixă, mai exact pe 26 decembrie. Iată de ce se citește acatistul Soborului Maicii Domnului în a doua zi de Crăciun.

Soborul Maicii Domnului, sărbătoare cu cruce roșie în a doua zi de Crăciun 

La doar o zi după Nașterea Domnului, creștinii ortodocși sărbătoresc Soborul Maicii Domnului.

Este o sărbătoare dedicată Maicii Domnului, fiind unul dintre cele cinci mari praznice din anul bisericesc închinate Sfintei Fecioare Maria.

Despre această sărbătoare se știe că este una dintre cele mai vechi dedicate Fecioarei Maria, datând din secolul al V-lea, potrivit crestinortodox.ro.

După cum îi spune și numele, această sărbătoare îndeamnă la adunarea credincioșilor pentru a se ruga. Astfel, pe 26 decembrie, în a doua zi de Crăciun, Biserica Ortodoxă Română o pomenește pe Maica Domnului, dar și soborul celor care o cinstesc pe ea.

Tot în această zi este sărbătorit și Sfântul Cuvios Nicodim de la Tismana.

Citește și: Câte zile nu ai voie să speli după Crăciun 2022. Lista activităților care sunt complet interzise

Acatistul Soborului Maicii Domnului se spune pe 26 decembrie 2022

Pentru că este o sărbătoare care este dedicată rugăciunii, se spune că pe data de 26 decembrie 2022, creștinii ortodocși ar putea să citească acatistul Soborului Maicii Domnului.

Este o zi în care credincioșii se pot ruga pentru ei, dar și pentru cei dragi lor, pentru sănătate, fericire, liniște sufletească și prosperitate. În această zi sfântă, rugăciunile sunt ascultate, mai ales dacă sunt spuse din suflet, cu toată ființa. Iată acatistul Soborului Maicii Domnului, rugăciunea care se spune pe 26 decembrie, în a doua zi de Crăciun.

„În numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh, Amin.

Slavă Ţie, Dumnezeul nostru, Slavă Ţie!( de trei ori)

Împărate ceresc, Mângâietorule, Duhul adevărului, Care pretutindenea eşti şi toate le împlineşti, Vistierul bunătaţilor şi dătătorule de viaţă, vino şi Te sălăşluieşte întru noi, şi ne curăţeşte pe noi de toată întinăciunea şi mântuieşte, Bunule, sufletele noastre.

Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fără de moarte, miluieşte-ne pe noi! (de trei ori)

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh. Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.

Preasfântă Treime, miluieşte-ne pe noi. Doamne, curăţeşte păcatele noastre. Stăpâne, iartă fărădelegile noastre. Sfinte, cercetează şi vindecă neputinţele noastre, pentru numele Tău.

Doamne miluieşte( de trei ori)

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.

Tatăl nostru, Care eşti în ceruri, sfinţească-Se numele Tău, vie împărăţia Ta, facă-Se voia Ta, precum în cer aşa şi pe pământ. Pâinea noastră cea spre fiinţă, dă-ne-o nouă astăzi, şi ne iartă nouă greşelile noastre, precum şi noi iertăm greşiţilor noştri. Şi nu ne duce pe noi în ispită, ci ne izbăveşte de cel rău.

Ca a Ta este împărătia, puterea şi slava, a Tatălui şi a Fiului şi a Sfântului Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.

Pentru rugăciunile Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, ale Sfinţilor Părinţilor noştri şi ale tuturor Sfinţilor, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi. Amin.

Miluieste-ne pre noi Doamne, miluieste-ne pre noi, ca nepricepandu-ne de niciun raspuns, aceasta  rugaciune aducem tie, ca unui Stapan, pacatosii robii tai, miluieste-ne pe noi.

Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh

Doamne, miluieste-ne pe noi ca intru tine am nadajduit; nu te mania foarte, nici pomeni faradelegile noastre, ci cauta si acum ca un Milostiv si ne izbaveste pre noi de vrajmasii nostri, ca Tu esti Dumnezeul nostru, si noi suntem norodul tau, toti lucrul mainilor tale, si Numele Tau chemam.

Si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

Poarta milostivirii deschide-o noua, binecuvantata de Dumnezeu Nascatoare Fecioara, ca sa nu pierim cei ce nadajduim intru tine, ci sa ne izbavim prin tine din nevoi, ca tu esti Mantuirea neamului Crestinesc.

Veniţi să ne închinăm Împăratului nostru Dumnezeu.
Veniţi să ne închinăm şi să cădem la Hristos, Împăratul nostru Dumnezeu.
Veniţi să ne închinăm si să cădem la Însuşi Hristos, Împăratul şi Dumnezeu nostru.(  cu trei inchinaciuni)

Crezul

Cred intru Unul Dumnezeu, Tatal Atottiitorul,
Facatorul cerului si al pamantului, vazutelor tuturor si nevazutelor.
Si intru Unul Domn Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu,
Unul-Nascut, Carele din Tatal S-a nascut mai inainte de toti vecii.
Lumina din Lumina,
Dumnezeu adevarat din Dumnezeu adevarat, nascut, iara nu facut;
Cel de o fiinta cu Tatal, prin Carele toate s-au facut;
Carele pentru noi oamenii si pentru a noastra mantuire
S-a pogorat din ceruri si S-a intrupat de la Duhul Sfant si din Maria Fecioara,
Si S-a facut om;
Si S-a rastignit pentru noi in zilele lui Pontiu Pilat si a patimit si S-a ingropat;
Si a inviat a treia zi, dupa Scripturi;
Si S-a inaltat la ceruri si sade de-a dreapta Tatalui;
Si iarasi va sa vina cu slava, sa judece viii si mortii,
A caruia imparatie nu va avea sfarsit.
Si intru Duhul Sfant, Domnul de viata Facatorul,
Carele de la Tatal purcede, Cela ce impreuna cu Tatal si cu Fiul este inchinat si slavit,
Carele a grait prin prooroci.
Intru Una, Sfanta, Soborniceasca si Apostoleasca Biserica;
Marturisesc Un Botez, spre iertarea pacatelor;
Astept invierea mortilor;
Si viata veacului ce va sa vie.
Amin!

Si:

Vrednic este cu adevarat, sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururi fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru.
Ceea ce esti mai cinstita decat heruvimii, si mai slavita fara de asemanare decat serafimii,
care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat
Nascatoare de Dumnezeu te marim.

Doamne miluieste( de 3 ori)

Psalmul 50

Miluieşte-mă, Dumnezeule, după mare mila Ta, şi, după mulţimea îndurărilor Tale, şterge fărădelegea mea. Mai vârtos mă spală de fărădelegea mea şi de păcatul meu mă curăţeşte. Că fărădelegea mea eu o cunosc şi păcatul meu înaintea mea este pururea. Ţie unuia am greşit şi rău înaintea Ta am făcut, aşa încât drept eşti Tu întru cuvintele Tale şi biruitor când vei judeca Tu. Că iată întru fărădelegi m-am zămislit şi în păcate m-a născut maica mea. Că iată adevărul ai iubit; cele nearătate şi cele ascunse ale înţelepciunii Tale mi-ai arătat mie. Stropi-mă-vei cu isop şi mă voi curăţi; spăla-mă-vei şi mai vârtos decât zăpada mă voi albi. Auzului meu vei da bucurie şi veselie; bucura-se-vor oasele mele cele smerite. Întoarce faţa Ta de la păcatele mele şi toate fărădelegile mele şterge-le. Inimă curată zideşte întru mine, Dumnezeule, şi duh drept înnoieşte întru cele dinlăuntru ale mele. Nu mă lepăda de la faţa Ta şi Duhul Tău cel Sfânt nu-L lua de la mine. Dă-mi mie bucuria mântuirii Tale şi cu Duh stăpânitor mă întăreşte. Învăţa-voi pe cei fără de lege căile Tale, şi cei necredincioşi la Tine se vor întoarce. Izbăveşte-mă de vărsarea de sânge Dumnezeule, Dumnezeul mântuirii mele. Bucura-se-va limba mea de dreptatea Ta. Doamne, buzele mele vei deschide şi gura mea va vesti lauda Ta. Că de-ai fi voit jertfă, Ţi-aş fi dat; arderile de tot nu le vei binevoi. Jertfa lui Dumnezeu este duhul umilit; inima înfrântă şi smerită Dumnezeu nu o va urgisi. Fă bine, Doamne, întru bunăvoirea Ta, Sionului, şi să se zidească zidurile Ierusalimului. Atunci vei binevoi jertfa dreptăţii, prinosul şi arderile-de-tot; atunci vor pune pe altarul tău viţei.

Tropar

Sfinților din soborul Maicii Domnului împreună cu Preasfânta Născătoare de Dumnezeu și pururi fecioara Maria, rugați pe milostivul Dumnezeu ca să dea iertare de păcate, sufletelor noastre.

Condacul 1

Domnul nostru Iisus Hristos a zis Preacuratei Maicii Sale după elogiul primirii cerești: „Cere Preacurată Maică a Mea un loc în Sfânta Împărăție a Cerurilor” după care i s-au dat Sfinți și Sfinte Puteri Cerești care au format Sfântul Sobor al Maicii Domnului, iar noi strigăm: Bucură-te, Preasfântă Fecioară Maria și Maica Domnului nostru Iisus Hristos împreună cu toți sfinții din sfântul tău sobor!

Icosul 1

Pentru înființarea soborului Maici Domnului Domnul Dumnezeu a dispus ca un număr de 11000 de Puteri Cerești să fie în permanență lângă Preacurata Fecioară la care se adaugă toți sfinți care au evlavie la Maica Domnului iar noi strigăm așa:

Bucurați-vă, Sfinților Heruvimi din soborul Maici Domnului;

Bucurați-vă, Sfinților Serafimi din Soborul Maici Domnului;

Bucurați-vă, Sfinților Îngeri din acest Sfânt Sobor;

Bucurați-vă, drepților;

Bucurați-vă, Împăraților care ați avut evlavie la Maica Domnului;

Bucurați-vă, Împărăteselor;

Bucurați-vă, fecioarelor;

Bucurați-vă, feciorilor;

Bucurați-vă, fecioarelor;

Bucurați-vă, Ierarhilor;

Bucurați-vă, mucenicilor și mucenițelor;

Bucurați-vă, Cuvioaselor și cuvioșilor;

Bucură-te, Preasfântă Fecioară Maria Maica Domnului nostru Iisus Hristos împreună cu toți sfinții din sfântul tău sobor!

Condacul 2

Mulți ierarhi au avut evlavie la tine Preasfântă Fecioară Maria, de aceea mulți s-au umplut de râvnă sfântă, s-au rugat, au postit, au făcut multe bune, au slujit cinste cântând lui Dumnezeu. Aliluia!

Icosul 2

Mulți sunt Ierarhi care după o viață plină de slujire și de fapte bune au ajuns în sfântul tău sobor dar nicidecum nu-i putem aminti pe toți, dar cu dragoste strigăm:

Bucură-te, sfinte Ierarh Calinic de la Cernica;

Bucură-te, Sfinte Ierarh Nifon al Constanțianei;

Bucură-te, Sfinte Patriarh Ioan Postitorul;

Bucură-te, Sfinte Patriarh Modest al Ierusalimului;

Bucură-te, sfinte Ierarh Nicolae din Mira Lichiei;

Bucură-te, Sfinte Ioan de la Prislop;

Bucură-te, Sfinte Anania din Damasc;

Bucură-te, Sfinte Patriarh Sofronie;

Bucură-te, Sfinte Petru al Alexandriei;

Bucură-te, Sfinte Patriarh Mihail Celularie;

Bucură-te, Sfinte Ierarh Clement al Romei;

Bucură-te, Sfinte Ioan Damaschin;

Bucură-te, Preasfântă Fecioară Maria și Maica Domnului nostru Iisus Hristos împreună cu toți sfinți din sfântul tău sobor!

Condacul 3

Cuvioși din toate timpurile, au avut evlavie la tine Preabinecuvântată Maică a Domnului nostru Iisus, căci unii au înălțat Biserici Mânăstiri sau schituri în cinstea ta, alți au scris cântări, acatiste, paraclise, condace și icoase în cinstea ta iar noi cântăm: Aliluia!

Icosul 3

Anevoie este nouă să spunem numele sfinților cuvioși care au ajuns în sfântul tău sobor după trecerea la cele veșnice, de aceia noi cântăm așa:

Bucură-te, Sfinte Cuvios Nicodim cel sfințit de la Tismana;

Bucură-te, Sfinte Cuvios Antonie de la Neamț, care ți s-a zis și Sfântul necunoscut;

Bucură-te, Sfinte Cuvios Macarie cel Mare;

Bucură-te, Sfinte Cuvios Alexie;

Bucură-te, Sfinte Cuvios Daniil Stâlpnicul;

Bucură-te, Sfinte Cuvios Luca Stâlpnicul;

Bucură-te, Sfinte Efrem Sirul;

Bucură-te, Sfinte Ion Scărarul;

Bucură-te, Acachie de la scară;

Bucură-te, Sfinte Cuvios Meletie;

Bucură-te, Sfinte Andrei și Epifanie;

Bucură-te, Sfinte Cuvios și Petru Atonitu;

Bucură-te, Preasfântă Fecioară Maria și Maica Domnului nostru Iisus Hristos împreună cu toți sfinții din sfântul tău sobor!

Condacul 4

Cuvioase te-au iubit de-a lungul veacurilor și multe s-au rugat către tine, și au cântat cu smerenie: Aliluia!

Icosul 4

Numărul Sfintelor Cuvioase crește mereu în sfântul tău sobor, iar noi strigăm cu cinste deosebită:

Bucură-te, Sfântă Teodora de la Sihla;

Bucură-te, Sfântă Cuvioasa Paraschiva de la Iași;

Bucură-te, Sfântă Cuvioasă Maria Germanica;

Bucură-te, Sfântă Cuvioasă Antonia;

Bucură-te, Sfântă Cuvioasă Pelaghia;

Bucură-te, Sfântă Cuvioasă Onufria;

Bucură-te, Sfântă Cuvioasă Antuza;

Bucură-te, Sfântă Cuvioasă Irina;

Bucură-te, Sfântă Cuvioasă Maria Românca;

Bucură-te, Sfântă Cuvioasă Melania Romano;

Bucură-te, Sfântă Cuvioasă Isidora;

Bucură-te, Sfântă cuvioasă Teodora;

Bucură-te, Preasfântă Fecioară Maria Maica Domnului Nostru Iisus Hristos, împreună cu toți sfinți din Sfântul tău sobor!

Condacul 5

Mulțimea mucenițelor din Sfântul tău sobor, cine o poate spune Preacurată Maică a Domnului nostru Iisus? Dar noi cu dragoste cântăm pentru cei din Sfânta Împărăție a Cerurilor (cântarea sfântă): Aliluia!

Icosul 5

Multe sfinte și-au dat viața pentru Domnul Iisus Hristos, dar cele mai râvnitoare au ajuns în Sfântul tău Sobor preasfântă Maică și apărătoare a noastră, de aceea noi cântăm:

Bucură-te, Sfântă muceniță Ciriachi;

Bucură-te, Sfântă muceniță Teona;

Bucură-te, Sfântă muceniță Gudelia;

Bucură-te, Sfântă și întâia muceniță Tecla;

Bucură-te, Sfântă muceniță Felicitas;

Bucură-te, Sfântă muceniță Fotini împreună cu surorile tale;

Bucură-te, Sfântă muceniță Evlampia împreună cu Sfântul mucenic Evlampie;

Bucură-te, Sfântă muceniță Hiona;

Bucură-te, Sfântă muceniță Iustina Fecioara;

Bucură-te, Sfântă cuvioasă-muceniță Lucia Fecioara;

Bucură-te, Sfântă muceniță Elpis împreună cu Pistis și Agapis;

Bucură-te, Sfântă muceniță Irina Fecioara;

Bucură-te, Preasfântă Fecioară Maria, Maica Domnului nostru Iisus Hristos, împreună cu toți sfinții din Sfântul tău sobor!

Condacul 6

Pe vremea prigoanei creștinilor, mulți bărbați au murit uciși din ordinul altora, din ură sau din pizmuire și toți aceștia care și-au dat viața pentru Domnul Iisus au ajuns în Sfânta Împărăție a Cerurilor cântând: Aliluia!

Icosul 6

Dintre sfinții mucenici care au ajuns în Sfânta Împărăție a Cerurilor, cei mai râvnitori au ajuns și în Sfântul tău sobor, preabinecuvântată Maică și Fecioară, iar noi cântăm creștinește așa:

Bucură-te, Sfinte și întâiule mucenic Ștefan;

Bucură-te, Sfinte mare mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință;

Bucură-te, Sfinte mare mucenic Dimitrie, izvorâtorul de mir;

Bucură-te, Sfinte mare mucenic Pantelimon;

Bucură-te, Sfinte mare mucenic Teodor Tiron;

Bucură-te, Sfinte mare mucenic Teodor Stratilat;

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Bucurați-vă, Sfinților patruzeci de mucenici;

Bucurați-vă, Sfinților mucenici arși în Nicomidia care ați ajuns în soborul Maicii Domnului;

Bucură-te, Sfinte mare mucenic Ioan cel Nou de la Suceava;

Bucură-te, Sfinte mare mucenic Pimen;

Bucură-te, Sfinte mucenic Felix;

Bucurați-vă, Sfinților mucenici Mina, Victor și Vichentie;

Bucură-te, Preasfântă Fecioară Maria și Maica Domnului nostru Iisus Hristos, împreună cu toți sfinții din Sfântul tău sobor!

Condacul 7

Sfintele Femei mironosițe au făcut și ele activitate sfântă pe Pământ iar după ce au trecut la cele veșnice, au ajuns în Sfânta Împărăție a Cerurilor cântând: Aliluia!

Icosul 7

Toate persoanele sfinte care sau ostenit a curăța trupul Domnului nostru Iisus Hristos, ungându-l cu mir, înfășurându-l cu giulgiu și punându-l în mormânt, au și ele un loc în Sfântul Sobor al Maicii Domnului, iar noi strigăm așa:

Bucură-te, Sfântă Fecioară căci ai lângă tine pe toți aceia care au îngrijit trupul Domnului Iisus Hristos;

Bucură-te, Preasfântă născătoare a Fiului lui Dumnezeu că pentru toți aceștia te-ai rugat ca să fie lângă tine în Sfânta Împărăție a Cerurilor;

Bucură-te, Preacurată Maică că osteneala celor cere au îngrijit sfântul trup al Fiului tău a fost răsplătită;

Bucură-te, Preacinstită Fecioară că Domnul Iisus Ți-a ascultat rugăciunile tale;

Bucură-te, apărătoarea neamului nostru creștinesc căci Domnul Iisus îți ascultă și acum sfintele tale rugăciuni;

Bucură-te, Împărăteasă a creștinilor și cea mai mare mironosiță care a trăit vreodată pe Pământ;

Bucură-te, Maică virtuoasă și plină de calități (sfinte);

Bucură-te, că ai văzut dragostea celor ce au îngrijit trupul Domnului Iisus;

Bucură-te, Marie Magdalena;

Bucură-te, Marie, mama lui Iosie;

Bucură-te, Sfântă Salomeia – mironosița Domnului;

Bucură-te, cealaltă Marie care ai fost cu Preasfânta Fecioară la îngroparea Domnului Iisus;

Bucură-te, Preasfântă Fecioară Maria și Maica Domnului nostru Iisus Hristos împreună cu toți sfinții din sfântul tău sobor!

Condacul 8

Personalități cu viață sfântă care au trăit în timpul vechiului testament și au avut o activitate sfântă deosebită, au fost repartizate în Sfântul tău sobor, iar noi cântăm cu cinste: Aliluia!

Icosul 8

Cu dragoste sfântă ai primit în Sfântul tău sobor, personalități cu viață sfântă care au fost în arborele genealogic al neamului tău, cât și pe cei ce au făcut profeții, de aceea noi cântăm:

Bucură-te, Sfântă și dreaptă Rut, strămoașa Mântuitorului nostru Iisus Hristos;

Bucură-te, Sfântă și dreaptă Iaela;

Bucură-te, Sfântă Ana – mama proorocului Samuel;

Bucură-te, dreptule Barac, care ai fost judecător și eliberator;

Bucură-te, Dana – fata lui Iacob;

Bucură-te, Chetura – a doua soție a lui Avraam;

Bucură-te, Rebeca – soția lui Isac;

Bucură-te, Batșeba – mama lui Solomon;

Bucură-te, dreptule Tobit;

Bucură-te, înțelepte Iisus Sirah;

Bucură-te, Sfinte proroc Agavus care ai profețit ce se va întâmpla cu Sfântul Apostol Pavel;

Bucură-te, Sfinte Proroc Samuel;

Bucură-te, Preasfântă Fecioară Maria și Maica Domnului nostru Iisus Hristos, împreună cu toți sfinții din Sfântul tău sobor!

Condacul 9

Împărați și împărătese, fiice și fii de împărați au ajuns în Sfântul tău sobor, Preasfântă Fecioară și de aceea bucurându-se împreună cu îngerii și cu puterile cerești cântă: Aliluia!

Icosul 9

Unii au trăit o viață sfântă și curată, alții au făcut fapte bune iar anumiți fii și anumite fiice de împărați au primit moarte mucenicească pentru cauza sfântă a adevărului evanghelic iar noi cântăm așa:

Bucură-te, Sfinte Împărat Constantin cel Mare – eliberatorul creștinătății și al creștinilor;

Bucură-te, Sfântă Împărăteasă Elena, care ai găsit crucea Domnului Iisus la Ierusalim;

Bucură-te, Sfântă Împărăteasă Teodora;

Bucură-te, Sfântă Împărăteasă Teofana;

Bucură-te, Sfântă Împărăteasă Alexandra;

Bucură-te, Sfântă Împărăteasă Olga;

Bucură-te, Sfântă muceniță Irina Împărăteasa;

Bucură-te, Sfântă muceniță și Împărăteasă Ecaterina;

Bucură-te, Sfântă Iunia;

Bucură-te, Sfântă muceniță Iuliana;

Bucură-te, Sfântă muceniță Marciana;

Bucură-te, Sfântă Veronica;

Bucură-te, Preasfântă Fecioară Maria și Maica Domnului nostru Iisus Hristos, împreună cu toți sfinții din Sfântul tău sobor!

Condacul 10

De la începutul creștinismului mulți sfinți români știuți și neștiuți de noi au ajuns în Sfânta Împărăție a Cerurilor pentru faptele lor cât și pentru râvna lor, de aceea bucurându-ne cântăm Domnului Dumnezeu: Aliluia!

Icosul 10

În Sfânta Împărăție a Cerurilor sunt multe milioane de sfinți români din care unii au ajuns și în Soborul Maicii Domnului, de aceea noi cântăm:

Bucurați-vă, Sfinților români din Împărăția Cerurilor;

Bucurați-vă, Sfintelor care cu bună nevoință v-ați nevoit pe Pământ;

Bucurați-vă, Sfintelor Fecioare care ați trăit în viața pământească pe pământul românesc;

Bucurați-vă, Feciorilor care ați avut multă dragoste sfântă și multă evlavie;

Bucurați-vă, Cuvioșilor care ați trăit o viață curată și ați slujit în sfintele mânăstiri din România;

Bucurați-vă, cuvioaselor românce care ați ajuns în Patria Cerească;

Bucurați-vă, toți Sfinții din poporul român care ați ajuns în soborul Maicii Domnului;

Bucurați-vă, Cuvioșilor mucenici de la Sihăstria;

Bucurați-vă, Cuvioșilor și Preacuvioșilor sfinți români de la Athos care sunteți acum în Sfântul sobor al Maicii Sfinte;

Bucură-te, Sfinte Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș;

Bucură-te, Sfinte Casian Dobrogeanul;

Bucurați-vă, Sfinților mucenici de la Niculițel;

Bucură-te, Preasfântă Fecioară Maria și Maica Domnului nostru Iisus Hristos, împreună cu toți sfinții din Sfântul tău sobor!

Condacul 11

Sfinți deosebiți cu râvnă multă care au făcut scrieri sfinte, au slujit în sfintele biserici, au vindecat bolnavi fără de plată ori au trăit în singurătate rugându-se cu rugăciunea de foc, au ajuns să aibă un loc în Cerul al 9, iar noi cântăm: Aliluia!

Icosul 11

Pe toți cei care au avut evlavie multă către tine și sau rugat ție Preacurată Maică, i-ai primit în Sfântul tău sobor Preabinecuvântată Fecioară, iar noi cântăm cu dragoste sfântă așa:

Bucură-te, Sfinte Iustin Filozoful;

Bucură-te, Sfinte Cuvios Romano, făcătorul de Condace;

Bucură-te, Sfinte cuvios Chiriac Sihastrul;

Bucură-te, Sfinte Patriarh Ignatie;

Bucură-te, Sfinte mucenic Aitala Diaconul;

Bucură-te, Sfântă muceniță Tatiana Diaconița;

Bucurăte Sfinte Preacuvios Părinte Toma din Milano;

Bucurați-vă, Sfinților Metodiu și Chiril;

Bucurați-vă, Sfinți doctori fără de arginți Chir și Ioan;

Bucură-te, Sfinte Ierarh Cosma;

Bucură-te, Sfinte Partiarh Pavel Mărturisitorul;

Bucură-te, Sfinte Ioanichie, patriarhul Ierusalimului;

Bucură-te, Preasfântă Fecioară Maria și Maica Domnului nostru Iisus Hristos împreună cu toți sfinții din sfântul tău sobor!

Condacul 12

De-a lungul veacurilor pământești, mulți sfinți și sfinte au ajuns în Soborul Maicii Domnului, unii fiind sfințiți mucenici, alții patriarhi, alții iubitori de sfințenie și evlavioși către Maica Domnului iar noi cântăm pe Pământ: Aliluia!

Icosul 12

Zeci de mii de sfinți și de Sfinte Puteri Cerești sunt în soborul tău Preacurată dar pe cei ce au dragoste și multă evlavie către tine îi primești cu multă cinste, după ce au trecut la viața veșnică și sau închinat în fața Sfântului Tron Dumnezeiesc. Pentru cei ce merită un asemenea loc îi prevestești înainte de a trece la cele veșnice, iar noi cântăm:

Bucură-te, Sfinte sfințit mucenic Ignatie Teoforul;

Bucură-te, Sfinte Patriarh Ioan cel milostiv;

Bucură-te, Sfinte Grigore Palama;

Bucură-te, Sfinte mucenic Eugraf;

Bucurați-vă, cei șapte tineri din Efes;

Bucurați-vă, Sfinților mucenici Haritina și Memelta;

Bucură-te, Sfinte mucenic Trofim;

Bucură-te, Sfinte cuvios Ștefan Savaitul;

Bucură-te, Sfinte cuvios Paisie cel Mare;

Bucură-te, Sfinte cuvios Arsenie cel Mare;

Bucurați-vă, Sfintelor mucenițe Tomaida și Valentina;

Bucură-te, Sfinte mucenic Valerian;

Bucură-te, Preasfântă Fecioară Maria și Maica Domnului nostru Iisus Hristos, împreună cu toți sfinții din Sfântul tău sobor!

Condacul 13

O, de trei ori fericiților sfinți și Puteri Cerești din Soborul Maicii Domnului împreună cu Preasfânta Născătoare a Fiului lui Dumnezeu și pururea Fecioară Maria rugați-vă lui Dumnezeu pentru noi care cântăm cu dragoste sfântă: Aliluia! (de 3 ori)

Apoi se zice iarăși Icosul 1

Pentru înființarea soborului Maici Domnului Domnul Dumnezeu a dispus ca un număr de 11000 de Puteri Cerești să fie în permanență lângă Preacurata Fecioară la care se adaugă toți sfinți care au evlavie la Maica Domnului iar noi strigăm așa;

Bucurați-vă, Sfinților Heruvimi din soborul Maici Domnului;

Bucurați-vă, Sfinților Serafimi din Soborul Maici Domnului;

Bucurați-vă, Sfinților Îngeri din acest Sfânt Sobor;

Bucurați-vă, drepților;

Bucurați-vă, Împăraților care ați avut evlavie la Maica Domnului;

Bucurați-vă, Împărăteselor;

Bucurați-vă, fecioarelor;

Bucurați-vă, feciorilor;

Bucurați-vă, fecioarelor;

Bucurați-vă ,Ierarhilor;

Bucurați-vă, mucenicilor și mucenițelor;

Bucurați-vă, Cuvioaselor și cuvioșilor;

Bucură-te, Preasfântă Fecioară Maria Maica Domnului nostru Iisus Hristos împreună cu toți sfinți din sfântul tău sobor!

și Condacul 1

Domnul nostru Iisus Hristos a zis Preacuratei Maicii Sale după elogiul primirii cerești: „Cere Preacurată Maică a Mea un loc în Sfânta Împărăție a Cerurilor” după care i s-au dat Sfinți și Sfinte Puteri Cerești care au format Sfântul Sobor al Maicii Domnului, iar noi strigăm: Bucură-te, Preasfântă Fecioară Maria și Maica Domnului nostru Iisus Hristos împreună cu toți sfinții din sfântul tău sobor!”, acesta este acatistul Soborului Maicii Domnului.

Citește și: Calendar creștin ortodox decembrie 2022. Ce sărbători importante sunt în decembrie și în ce zi se ține post aspru pentru iertarea păcatelor

 

Taguri: