Acatistul Sfântului Antonie de la Iezerul Vâlcii. Daca vrei să îți întemeiezi o familie, citește această rugăciune

Autor: Cristina Mocanu

Sfântul Antonie de la Iezerul Vâlcii este sărbătorit pe data de 23 noiembrie

Sursa: https://pixabay.com/

Persoanele care doresc să își întemeieze o familie se pot ruga Sfântului Antonie de la Iezerul Vâlcii.

Potrivit ziarul lumina.ro, Sfântul Antonie de la Iezerul Vâlcii este sărbătorit pe data de 23 noiembrie.

Viața Sfântului Antonie de la Iezer

Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii a fost român de neam, și  s-a născut în anul 1628 la Ianina, în Munții Pindului. A crescut în dreapta credință mergând de mic la biserică, iar la vârsta de 20 de ani, îndeletnicindu-se cu negoțul, a venit în Țara Românească şi s-a stabilit la Râmnicu Vâlcea unde şi-a întemeiat o familie.

Pe fiul său Mihail l-a încredințat slujirii preoțești.

La vârsta de 64 de ani s-a retras la Mănăstirea Sărăcineşti, din Vâlcea. Dorind să plece în Muntele Athos, episcopul locului, Ilarion, nu i-a dat binecuvântare, recomandându-i să se retragă la Schitul Iezeru, aflat în paragină. Sfântul Antonie a restaurat schitul şi a adunat în jurul său mulți ucenici. Mai târziu, acesta s-a retras într-o peșteră unde s-a nevoit în rugăciune, post şi lacrimi pentru păcatele sale.

A decedat la data de 23 noiembrie 1720, la vârsta de 92 de ani, nu înainte de a-i transmite ucenicului său, cu 40 de zile înainte, unde să îi facă groapa.

Citește și: Acatistul Sfântului Antonie cel Mare. Pentru ce se citește acatistul Sfântului Antonie cel Mare, timp de 9 marți la rând

În data de 20 iunie 1992, Sinodul Bisericii Ortodoxe a hotărât canonizarea acestuia.

Sfântul Antonie va fi sărbătorit și în Capitală

Parohia „Sfântul Antonie cel Mare” din Titan din cadrul Protopopiatului Sector 3 Capitală îl va cinsti miercuri, 23 noiembrie, pe S fântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii, ale cărui sfinte moaște se află în biserica parohială din anul 2020. Hramul va fi marcat printr-un bogat program liturgic, care va debuta în ajun, la ora16:00, prin organizarea unei procesiuni în cadrul căreia racla cu cinstitele moaște ale sfântului ocrotitor va fi așezată în curtea bisericii, într-un baldachin, spre închinare credincioșilor. 

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

În ziua hramului, Sfânta Liturghie va fi oficiată de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, delegatul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Citește și: Rugăciunea pe care trebuie să o spui de Sfântul Andrei 2022. Îndepărtează bolile și te ferește de toată răutatea

Pentru ce se citește acatistul Sfântului Antonie de la Iezerul Vâlcii

În ziua de 23 noiembrie, creștinii îl cinstesc pe Sfântul Părinte Antonie de la Iezerul Vâlcea, înțeleptul, cunoscut în trecut ca fiind vindecătorul și tămăduitorul problemelor sufletești și nu numai.

Acesta este cunoscut drept sfântul celor care doresc să își întemeieze o familie și este grabnic ajutător, de aceea este considerat și ocrotitorul familiilor sau a celor aflați în deznădejde. Toți cei care se roagă Sfântului Antonie de la Iezer au simțit ajutorul acestuia, care este făcător de minuni. După moartea sa, credincioșii continuă să se ducă la acesta și să i se închine moaștelor sale, cerându-i să îi ajute atunci când au câte o problemă. De foarte multe ori Sfântul s-a arătat oamenilor în vis, având pe piept o cruce strălucitoare și stând în biserică îndemnându-i să se bucure de trecerea sa în neființă.

Fiindcă Sfântul este sărbătorit în perioada postului Crăciunului, în ziua de 23 noiembrie sunt interzise alimentele de origine animală.

Iată una dintre rugăciunile Sfântului Antonie de la Iezerul Vâlcii, pe care dacă o vei rosti timp de 40 de zile te va ajuta să scapi de problemele care te macină:

“Îți mulțumim, Doamne Iisuse Hristoase, că ne-ai dăruit pe părintele nostru Antonie de la Iezerul, ca să ne fie ajutător şi mijlocitor în nevoințele noastre. Dacă nu am avea pe sfinții tăi rugători, ce ne-am face noi? Sfinte Părinte Antonie, toată viața ai închinat-o iubirii de Dumnezeu. Coboară o picătură de iubire şi pentru noi. Suntem răi şi cu păcate de moarte, dar nu deznădăjduim de mântuirea noastră, alergând şi la sprijinul tău. Roagă-te, Sfinte Părinte Noule Antonie şi pentru noi, împreună cu Preacurata Născătoare de Dumnezeu, Mijlocitoarea lumii către Hristos. Amin.”