Accesorii de baie pentru persoanele cu dizabilități

Autor: B.M.
Actualizat: 26 nov 2020, 15:20

Viața nu este întotdeauna corectă și frumoasă pentru toate persoanele și din păcate, unele persoane se nasc sau din cauza unei boli sau a unui accident ajung să aibă probleme de deplasare.

În cazul în care urmează să amenajezi o baie pe care o va folosi și o persoană cu dizabilități, atunci trebuie să ai atenție la mai multe detalii.

Persoanele cu dizabilități nu pot folosi obiectele sanitare din băi așa cum o persoană fără probleme locomotorii o poate face. Tocmai de aceea, pentru a folosi toaleta, chiuveta și pentru a face baie (chiar și ajutați de cineva)  are nevoie de anumite accesorii de baie pentru persoane cu dizabilități. Aceste accesorii sunt menite a le ușura efortul depus și pentru a-i ajuta să se folosească pe cât se poate de normal de baie. 

În acest articol am realizat un mic ghid despre ce accesorii să folosești și cum sa echipezi o baie pentru o persoană cu dizabilități. 

Ce accesorii de baie să folosești?

1. Suport de sprijin pentru vasul de wc. Dorința de a se descurca singuri este și mai mare atunci când vine vorba de intimitate și de nevoile fiziologice pentru că orice persoană se simte jenată în astfel de situații. Tocmai de aceea, o bară de susținere în jurul vasului de toaletă ar fi de mare ajutor. În acest fel, suportul de sprijin ajută persoana în cauză să își mențină echilibrul. Suportul este montat la nivelul ideal pentrua folosi brațele și este realizat astfel încât să fie rezistent la greutatea corpului. De asemenea, oferă un nivel adecvat de aderență pentru a evita riscul de alunecare și de accidentare.

2. Suport special pentru accesul în cadă. În astfel de cazuri în care baia este folosită de o persoană cu probleme locomotorii, cel mai indicat este să existe un duș în stil walk-in, fără prag. Însă, în cazul în care se dorește folosirea unei căzi, cel mai bine ar fi să fie montați suporți speciali pe marginea căzii, dar și o treaptă de acces pentru a evita efortul depus atunci când trebuie să treacă picioarele peste peretele căzii.

3. Cadă specială pentru persoane cu handicap. Deși vei găsi acest obiect sanitar la un preț puțin mai mare, este totuși cea mai bună soluție. Astfel de căzi sunt realizate cu o ușă care se deschide și care odată închisă devine un perete al căzii prin care nu trece apa. De asemenea, în interiorul căzii există structurată o zonă în care persoana respectivă poate sta în șezut ca pe un scaun. 

4. Mânere de sprijin. Un aspect important este că întreaga baie ar trebui să fie dotată cu mânere de sprijin pentru o utilizare mai ușoară a spațiului din baie. Astfel se pot amplasa mânere de la toaletă până la ușă sau lângă lavoar sau lângă alte obiecte sanitare.

 

5. Suport de sprijin rabatabil. În cazul în care baia este folosită și de alte persoane, iar dimensiunea este una mică, acest tip de suport este ideal. El se fixează în locul dorit și se poate rabata în funcție de necesități. Astfel că dacă este nevoie ca persoana respectivă să se sprijine atunci când folosește toaleta, poate ridica suportul, iar apoi îl poate lăsa în jos pentru a elibera spațiul.

6. Scaunele speciale pentru amplasarea în cadă. Sunt disponibile în mai multe variante, cu suporturi de sprijin pe lateralele căzii sau cele cu picioare, care pot fi așezate direct în cadă. Șezutul este realizat din polietilenă, iar cadrele sunt metalice.

Cum se montează obiectele sanitare speciale pentru persoanele cu handicap?

Atunci când vine vorba de montarea unor obiecte sanitare sau accesorii pentru persoanele cu handicap, trebuie să ții cont de anumite reguli. În plus, nu doar în cazul montării obiectelor trebuie să se țină cont de anumite dimesiuni, ci și în cazul organizării întregului spațiului.

Ușa de la baie trebuie să aibă lățimea de minimum 90 cm, astel încât să fie ușor să încapă un scaun cu rotile. De asemenea, trebuie să se deschidă spre exterior sau cel mai bine ar fi să fie o ușă glisantă pentru a nu se bloca intrarea.

Pentru persoanele care se află în scaun cu rotile, baia ideală trebuie să aibă un spațiu liber de 150x150 cm (conform normelor DIN), pentru a permite întoarcerea căruciorului. În cazul persoanelor care nu sunt în scaun cu rotile, dar au anumite probleme care nu le permit să se miște prea bine, dimesniunea liberă necesară este de 120x120 cm. Aceste dimensiuni trebuie să fie asigurate în fața oricărui obiect sanitar.

Este foarte necesară o pardoseală antiderapantă.

Lavoarul se montează în funcție de înălțimea persoanei care îl va folosi. În general, chuiveta se montează la aproximativ 65-70 cm pentru poziția șezută și la 80-85 cm pentru folosirea din picioare.

Pentru a trece cu ușurință de la scaunul cu rotile la vasul de toaletă, acesta trebuie să aibă o înălțime de 46-48 cm. Montarea lui se face la o distanță minimă de 30 cm față de perete și la minimum 90 cm față de peretele opus.