Accident aviatic la Buzău! Un avion de mici dimensiuni s-a prăbușit în timpul unui exercițiu militar

Autor: Andrei Costanda

Un avion de mici dimensiuni s-a prăbușit la pe Aerodromul Spătaru din Buzău.

Sursa: Știrile ProTV

Un avion de mici dimensiuni s-a prăbușit în timpul unui exercițiu militar.

Un accident aviatic a avut loc la Aerodromul Spătaru din Buzău în care un avion de mici dimensiuni s-a prăbușit. Aeronova era unul de tip AN-2, construit în anii '70, scos din uz de peste un deceniu, însă era utilizat pentru antrenamentele parașutiștilor și fusese închiriat de Ministerul Apărărăă Naționale pentru un exercițiu militar.

Cei doi pasageri ai avionului au scăpat nevătămați

Incidentul s-a produs în timpul aterizării, după lansarea unor parașutiști.

La bord se aflau doar cei doi piloți, care au reușit să se autoevacueze fără a suferi răni. Potrivit primelor informații, prăbușirea ar fi fost cauzată fie de o eroare umană, fie de o rafală de vânt. În momentul aterizării, aparatul de zbor s-a înclinat, iar elicea din față a lovit solul, destabilizând astfel aeronava. Pilotul și copilotul au reușit să iasă din avion fără a fi răniți.

Echipaje de la Aeroclubul Român și specialiști de la baza militară Bobocu au sosit rapid la fața locului pentru a investiga incidentul. Deocamdată, nici o autoritate publică nu a făcut precizări oficiale despre acest incident.

Dan Chiriac, purtătorul de cuvânt al Aeroclubului României, a declarat pentru ȘansaNews.ro: „Avionul nu s-a prăbușit, problema a apărut în momentul aterizării. Nu a fost nimeni rănit, la bord erau două persoane.

Nu se știe ce s-a întâmplat, se va ști după anchetă. Aterizarea a avut loc după lansarea unor parașutiști, în această dimineață. Întotdeauna în astfel de cazuri are loc o anchetă aeronautică, astfel de anchete în România sunt gestionate de AIAS.”.

Acest tip de avion este cunoscut pentru robustitatea sa și a fost construit în anii '70, iar utilizarea sa pentru astfel de activități ridică întrebări privind siguranța celor care se află la bord.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citește și: Situație halucinantă la un spital din Slobozia! Un bărbat de 32 de ani cu piciorul rupt a așteptat 10 zile ca să fie operat

Citește și: Ce avere are Carmen Tănase? Actrița a dezvăluit câți bani a strâns de-a lungul anilor

Cauzele prăbușirii avionului sunt încă necunoscute

Ministerul Apărării Naționale nu a oferit încă detalii suplimentare despre incident și rămâne de văzut dacă vor fi luate măsuri suplimentare pentru a asigura siguranța în utilizarea aeronavelor de antrenament.

Accidentele aviatice, chiar și cele fără victime, sunt supuse unor anchete riguroase pentru a determina cauzele exacte și pentru a preveni astfel de incidente în viitor. În România, astfel de anchete sunt gestionate de AIAS (Agenția de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile), care va analiza toate aspectele acestui incident pentru a oferi un raport detaliat.

Acest incident subliniază importanța respectării stricte a procedurilor de siguranță și a întreținerii adecvate a aeronavelor, mai ales atunci când acestea sunt utilizate în scopuri de antrenament. Din fericire, de data aceasta nu au fost înregistrate victime, dar rămâne esențial ca toate lecțiile învățate din acest incident să fie aplicate pentru a preveni situații similare în viitor.