Accidentul vascular cerebral, cauza decesului regretatei actrite Stela Popescu! Cum il recunosti si ce trebuie sa faci! Retine formula FAST, care poate salva viata omului de langa tine!

Autor: Daniela Iliuta
Actualizat: 25 nov 2017, 11:38

Medicul Tudor Ciuhodaru a facut cateva precizari importante referitoare la starea actritei, la ultima ei aparitie publica!

Ultima aparitie publica a Stelei Popescu a avut loc, marti, la Gala Femeilor de succes, unde artista a primit un premiu. Atunci, actrita a atras atentia printr-un discurs incoerent si probleme in a isi controla mainile, scapand distinctia acordata. Potrivit medicilor, aceste simptome ar trebui sa ne ingrijoreze pentru ca ar putea prevesti un atac vascular cerebral, mai ales in privinta persoanelor in varsta.


Accidentul vascular cerebral.
Cum il recunoaşteti si ce trebuie sa faceti. Formula FAST poate salva viata celui de langa tine:
1. F (face=fata): Rugati pacientul sa zâmbeasca. Semne de alarma: Fata nu e simetrica sau gura e cazuta într-o parte.
2. A (arms=brate): Rugati pacientul sa-şi ridice simultan bratele. Semn de alarma: unul dintre ele ramâne mai jos.
3. S (speech=vorbire): Rugati pacientul sa rosteasca o propozitie scurta. Semne de alarma: dizartie (dificultati în vorbire) sau afazic (nu îşi gaseşte cuvintele).

4. T (time=timp): Rapiditatea interventiei este esentiala. Sunati imediat la 112 sau transportati pacientul de urgenta la spital.” precizeaza medicul Tudor Ciuhodaru, pe Facebook.


Medicul primar urgente, Tudor Ciuhodaru a mai facut cateva precizari importante: 1. Apare la varste din ce în ce mai mici (chiar sub 30 de ani, nu mai este apanajul varstelor inaintate). Este a doua cauza de mortalitate (dupa bolile cardiovasculare).

2. Semnele sau simptomele apar de regula rapid. (Senzatie de slabiciune, amorteli sai furmicatri la nivelul fetei sau membrelor. Probleme de vorbire sau de înlegerea cuvintelor, tulburari de echilibru, confuzie, tulburari de comportament, pareze sau paralizie, tulburari de comportament) şi pot merge pâna la coma şi stop cardiorespirator.
3. Accidentul vascular cerebral trebuie tratat medicamentos sau chirurgical cât mai rapid (pentru a preveni atacurile ulterioare cu potential mortal şi leziunile permanente asupra creierului).

4. Cele mai multe persoane care sufera un accident vascular cerebral nu recunosc simptomele şi nu ştiu ce trebuie sa faca în astfel de situatii.
5. 70% dintre pacienti nu au ştiut ce li s-a întamplat şi mai putin de 30% dintre ei s-au adresat unui medic în primele 24 de ore pentru a primi tratament adecvat.
6. Printre factorii de risc se numara suprasolicitare, stresul, bolile metabolice, cardiovasculare, obezitatea, sedentarismul şi fumatul.

7. Atentie!!! Pentru a fi cu adevarat eficiente notiunile de prim ajutor trebuie cunoscute (învatate, repetate, exersate) precum alfabetul sau tabla inmultirii.
(sursa: dcnews.ro)