Acest exercițiu de matematică a pus pe jar internetul! Sigur nu vei putea găsi logica acestui șir de calcule

Autor: Diana Ghita

O problemă de matematică a făcut înconjurul internetului

Sursa: Unsplash

Recent, un exercițiu de matematică postat pe platforma „X” a provocat multe controverse în rândul a numeroși internauți, care s-au confruntat cu dificultăți în găsirea soluției.

Cu toate că, la prima vedere, pare foarte complicat, răspunsul la respectiva problemă matematică este, de fapt, destul de simplu, scrie Mirror. Însă, cu toate acestea, se pare că exercițiul i-a scos pe mulți din zona de confort.

Ce exercițiu de matematică a pus pe jar internetul

Problema de matematică, publicată pe „X”, platforma cunoscută anterior sub numele de Twitter îi provoacă pe oameni să găsească logica unui șir de ecuații: „1+ 4= 5, 2+ 5= 12, 3+ 6

= 21, 8+ 11=?”. În descrierea acestui exercițiu, autorul postării a scris: „Mulți oameni greșesc acest exercițiu. Tu știi rezultatul?”.

Chiar dacă mulți cred că rezultatul corect este 19, acest răspuns este greșit! Există două metode de a aborda acest șir. Prima variantă implică adăugarea rezultatului anterior la fiecare sumă următoare.

De exemplu, dacă 1+ 4= 5, pentru ca 2+ 5= 12 să fie corect, trebuie să adăugăm cei 5 din rezultatul precedent.

La fel, 3+ 6= 21 este corect dacă suma totală este 3+ 6+ 12. Acest lucru presupune efectuarea unor calcule suplimentare între sume, deoarece trebuie să calculezi valorile 4+ 7, 5+ 8, 6+ 9 și 7+ 10 înainte de a ajunge la 8+ 11. Dacă urmezi corect acești pași, suma finală ar trebui să fie 8+ 11+ 77, adică 96.

Citește și: UPDATE Evaluare Națională clasa a VI-a 2024 pentru proba scrisă la Matematică și Științele Naturii: Acestea sunt subiectele de azi

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

O altă abordare, mai simplă, a problemei matematice este să înlocuiești semnul de adunare cu cel de înmulțire și să aduni 1 la fiecare al doilea număr. Conform sursei citate, observăm că, deși 2+ 5 nu este egal cu 12, dar 2 x 6 da. Astfel, calculul corect ar fi 8 x 12= 96.

Ce spun specialiștii despre astfel de exerciții de logică

La fel cum exercițiile fizice ne ajută să ne menținem sănătatea fizică, așa ne ajută și astfel de probleme de logică să ne păstrăm mintea ageră. Chiar și profesorii atestă că o metodă eficientă de a-ți antrena mintea este să încerci rezolvarea unor probleme de matematică.

„O problemă de matematică nu e nimic altceva decât un parcurs al minții tale, pornind de la niște date elementare, Tu ești capabilă să le formulezi să le organizezi pe baza unor lucruri pe care le cunoști.

În speța teoremelor, ești capabilă ca din ele să deduci ceva pas cu pas, într-o ordine logică și să ajungi la un rezultat.

Citește și: Cum sa identificam care este stilul de invatare al copilului?

Când ai ajuns acolo, ești capabilă să verifici, să refaci traseul invers și să vezi dacă lucrul pe care tu l-ai găsit este corect sau nu. Dacă lucrul ăla este corect, tu ai atins un adevăr absolut. Și nimeni niciodată în viață n-o să vină să-ți spună că nu e așa”,  declara Mihai Maci, profesor la Universitatea din Oradea, pentru Digi24, într-o emisiune.