Acesta este cel mai mare mamifer terestru din Europa și poate fi văzut în România

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 10 feb 2024, 01:30

Este cel mai mare mamifer terestru din Europa și poate fi văzut în România

Sursa: PixaBay

Zimbrul este mamiferul despre care vorbim astăzi, fiind considerat cel mai mare mamifer terestru din țara noastră, iar acesta se mai poate admira doar în rezervații.

Zimbrul este cel mai mare mamifer terestru din Europa și poate fi văzut în România, însă acesta este pe cale de dispariție, așa că trebuie să ajungeți să îl vedeți cât încă îl mai găsim în frumoasa noastră țară.

Citește și: Ce trebuie să faci dacă ai găsit o căpușă pe tine? Recomandările medicilor

Care este cel mai mare mamifer terestru din Europa

Zimbrul este un mamifer foarte important pentru țara noastră, iar povestea din spatele lui este una fascinantă. Zimbrul a dispărut din țara noastră în urmă cu aproximativ 200 de ani, însă în urmă cu 11 ani, zimbrul a revenit în libertate în Parcul Natural Vânători Neamț, iar acum se formează o nouă turmă de zimbri liberi în sud-vestul țării. 

Proiectul ce a reușit să aducă în țara noastră zimbrii după 200 de ani este unul unic, ce a ajutat la formarea unor nor familii de zimbrii, numărul lor crescând la 50

de exemplare. Acest proiect a fost susținut și realizat cu ajutorul unor fonduri europene, bani din care s-a realizat și o pasarelă de 13 metri de unde zimbrii pot fi admirați în anotimpurile mai răcoroase. Planul de resălbăticire a zimbrului este realizat pe o perioadă de 10 ani, 2014-2024. 

„Ce vrem? Să protejăm valorile naturale în zonele cele mai sălbatice din Carpații Meridionali sau să le recuperăm, acolo unde s-au pierdut.

Prin implicarea comunității locale în activități concrete de protejare a naturii, prin stimularea dezvoltării lor în armonie cu natura și creșterea mândriei locale fără să pierdem modul de viață tradițional și valorilor locale, conservarea naturii capătă un sens nou", spune Adrian Hagatis, manager de proiect, potrivit romania-actualitati.ro

Ultimul zimbru ce a existat în țara noastră a fost ucis în 1762, iar ulterior a dispărut și din Transilvania, acesta nu are un prădător care i-a terminat existența, zimbrul a fost omorât de oameni. 

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citește și: Aproape două treimi din habitatul elefanților a dispărut în Asia

Unde și cum poți să vezi zimbri în România

Zimbrul este considerat unul dintre simbolurile României, iar deși acesta este pe cale de dispariție, există câteva rezervații speciale în care puteți merge pentru a îl admira. Țara noastră are cinci rezervații de zimbri: Hațeg, Vama Buzăului, Neamț și Armeniș (Mehedinți) și Bucșani, fiind și cea mai mare rezervație din România. 

La Bucșani, Dâmbovița, 34 de exemplare trăiesc în 163 de hectare de câmpie și dealuri. Această rezervație se poate găsi la mai puțin de 100 de kilometri de București, însă chiar dacă este aproape de Capitala țării, rezervației de zimbri nu îi calcă multă lume pragul. 

La Zimbrărie se află în acest moment 34 de exemplare de zimbrii, la începutul acesteia fiind doar aduși 18 zimbri din țară și din Polonia. Este dificil ca aceștia să se reproducă deoarece o femelă poate naște un singur pui o dată la doi-trei ani. În urmă cu câțiva ani, câteva exemplare au murit din cauza bolii limbii albastre. 

Citește și: Cele mai drăguțe animale din lume: Sunt, pur și simplu, adorabile

Sursa: ziare.com