Acesta este satul uitat de lume, în care mai locuiesc doar 5 familii! Dezastrul care a dus la depopularea satului Pardoși, din Buzău

Autor: Diana Ghita
Actualizat: 17 sep 2024, 00:00

Într-un colț izolat al județului Buzău, în satul Pardoși, soții Nicolae și Stanca Chiriac duc o viață departe de agitația orașului, dar și de confortul unei comunități pline de viață.

După ce au trăit mulți ani în mediul urban, cei doi soți au ales să se întoarcă acasă, întrucât și-au dorit o viață liniștită. Însă, liniștea s-a transformat în singurătate. Satul Pardoși, din Buzău, cândva locuit de peste 2.500 de oameni, este astăzi pe cale de dispariție pe harta geografică.

Ce a dus la depopularea satului Pardoși, din Buzău

Într-o ediție emoționantă a emisiunii „Asta-i România”, difuzată pe 15 septembrie, soții Chiriac au vorbit despre greutățile vieții în Pardoși, un sat afectat grav de alunecările de teren

din 1982. În urma alunecărilor de teren care au distrus zeci de case și au forțat familiile să plece definitiv, astăzi, doar ruinele și amintirile mai amintesc de vremurile când comunitatea era înfloritoare. 

Reporter „Asta-i România”: „Vecini aveți pe aici?”.

Citește și: Cine este pensionarul din Buzău care a primit 9.000 de lei în plus la recalculare! Pensia pe care o va primi acest român de la 1 septembrie

Soții Chiriac: „Nu prea, mai rar. Depopularea a fost cea mai mare atunci când au fost, în '82, fugiturile (n.r. alunecările de teren). Jumătate de sat s-a dărâmat, a fugit terenul, s-au dărâmat casele. N-au mai putut să mai construiască pe același loc”.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Ce pensie are Monica Tatoiu și pe ce cheltuie banii. “Eu nu le-am cu pusul deoparte. Nu stau la hoteluri de cinci stele. Merg la second-hand.”

Cum se descurcă locuitorii din satul uitat de lume

Astfel, cei doi bătrâni au rămas aproape singuri într-un sat care se golește pe zi ce trece și în care dependența de transport este esențială în lipsa magazinelor sau a unor servicii de bază. Soții Chiriac trăiesc, în mare parte, din ceea ce cultivă, dar pentru alimente de bază, precum pâine sau apă, trebuie să se bazeze pe ajutorul celor care mai trec prin zonă.

„Fără mașină ești mort. Trebuie să aștepți, să-i spui cuiva: ”Adu-mi și mie două pâini, adu-mi și mie un sac de tărâțe, adu-mi și mie o sticlă de apă””,  a explicat Nicolae Chiriac.

Citește și: Nicăieri nu-i ca acasă! Soții Nițulescu au demonstrat că se poate și-n țară: ”Eram separați, nu a fost deloc o perioadă bună” Reporterii Asta-i România au descoperit povestea emoționantă din spatele succesului

În ciuda dificultăților, cei doi își păstrează speranța că satul lor natal ar putea să-și recapete, într-o zi, viața de altădată. Dar până atunci, singurătatea și lipsa de facilități sunt realitatea zilnică pentru soții Chiriac, într-un loc care, odinioară, pulsa de viață.

„Am stat în foișorul ăla acolo de la 8:00 până la 11:00, n-a trecut o persoană, și asta m-a făcut cel mai nefericit, ca să stai atâta timp și nu vezi că trece o persoană”,  a

mai povestit, cu tristețe, Nicolae Chiriac.

Urmăriți totul în materialul video de mai jos: