Aceste pensii vor fi impozitate cu 10% „Suntem un pic presaţi de timp” Ce se întâmplă cu noua lege a pensiilor

Author: Diana Bostan

Pensiile speciale vor fi impozitate

Sursa: PixaBay

Noua lege a pensiilor vine cu modificări și-n ceea ce privește pensiile speciale. Cu cât vor fi impozitate?

Pensiile speciale vor fi impozitate cu 10%, nu 20% așa cum se spunea inițial. Premierul României a fost cel care a făcut anunțul în urmă cu puțin timp.

Pensiile speciale vor fi impozitate cu 10%

Dacă inițial existau zvonuri cu privire la o impozitare de 20% a pensiilor speciale, premierul României a ținut să facă unele precizări. Acesta susține că impozitarea nu va fi de 20%, ci de 10%.

Citește și: Guvernul limitează plăţile în numerar la 5.000 de lei pe zi. Care sunt categoriile de persoane vizate

„Deci nu e 20, este 10. Am lămurit acest lucru. Dar ştiţi că am convenit şi un plafon, pensia medie netă. Peste acest plafon se vor introduce 10% ”, a completat șeful Guvernului.

Citește și: Pensiile se recalculează! Câţi bani vor primi seniorii de la 1 ianuarie

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Cu toate acestea, exista posibilitatea ca doar sumele care nu provin din contribuții să fie impozitate, cele susținute de la bugetul de stat. „Ştiţi foarte bine, practic în dictaturile comuniste nu exista contribuţie, nici la Armată, nici la Poliţie şi este incorect dacă nu am fi negociat acest plafon”,

a mai precizat premierul României.

Ce se va întâmpla cu legea pensiilor

Șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, a oferit noi detalii despre recalcularea pensiilor.

Acest anunț vine în contextul unor schimbări majore planificate în sistemul de pensii, iar Baciu a subliniat că procesul de evaluare a dosarelor este aproape de finalizare, reprezentând un pas esențial în direcția recalculării efective a pensiilor.

Citește și: Pensionarii cu venituri mici vor primi a doua tranșă din ajutorul financiar de la stat: Ce valoare va avea aceasta?

Această schimbare va afecta în special pensiile cu valori mici, care sunt primite de aproximativ 1,6 milioane de beneficiari.

Citește și: Alocațiile vor crește cu peste 10%, începând din acest an. Cum se calculează suma exactă

Recalcularea pensiilor se va face în urma a două elemente principale: valoarea de referință a punctului de pensie, care anterior era de 71 de lei și numărul de puncte, care se calculează ca un raport între salariul lunar al persoanei pensionate și salariul mediu brut din economie.