Aceste pensii vor fi impozitate de la 1 ianuarie 2024. Anunțul făcut de ministrul Muncii

Author: Diana Bostan
Actualizat: 24 dec 2023, 13:54

Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii

Sursa: Facebook/ Pixabay

Ce nivel de impozitare vor suporta pensiile începând cu 1 ianuarie 2024? Vezi excepțiile unice de la plata impozitului pentru pensionari.

De la 1 ianuarie 2024, pensiile care depășesc un anumit prag financiar vor fi supuse impozitării, conform declarației ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu.

Anumite pensii vor fi impozitate de la 1 ianuarie 2024

Vești bune pentru seniorii cu pensii sub 2.000 de lei. Aceștia nu vor fi supuși niciunui impozit pe venit. Este important să reținem că toate pensiile vor fi indexate cu 13,8% începând cu 1 ianuarie 2024.

Cu alte cuvinte, pensiile în valoare de peste 2.000 de lei vor fi impozitate.

„Pentru pensiile peste 2.000 de lei, se va plăti un impozit. De săptămâna trecută a început tipărirea noilor cupoane de pensii. În 2024, toate pensiile vor creşte, ele vor veni mărite. E important ca pensionarii să ştie că există bani în buget pentru acest lucru. Deci, banii pentru pensii în 2024 sunt în buget”, a

declarat ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, potrivit Mediaflux.ro.

Citește și: Cine sunt românii care nu vor avea parte de majorări de la 1 ianuarie. Anunțul făcut de Casa Națională de Pensii

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

Conform datelor furnizate de Guvern, pensionarii care beneficiază de pensii ce depășesc suma de 2.000

de lei vor fi supuși unei impozitări de 10%. Detaliile privind schema de impozitare sunt clarificate amănunțit. Această măsură va intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2024, conform următoarelor:

  • 10% se aplică pentru pensiile sub sau egale cu câștigul salarial mediu net de 4.500 lei. Majoritatea pensiilor se încadrează sub această sumă. Asta înseamnă că pentru pensiile între 2.000 și 4.500 de lei net, se va plăti un impozit de 10%, aplicat asupra diferenței dintre valoarea pensiei și 2.000 de lei.
  • 15% pentru partea dintre câștigul salarial mediu net și câștigul salarial mediu brut utilizat în bugetul asigurărilor sociale.
  • 20% se va aplica pentru orice sumă care depășește câștigul salarial mediu brut utilizat pentru fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.

Unii pensionari vor fi penalizați în anul 2024

Începând cu luna septembrie 2024, se renunță la posibilitatea românilor de a ieși la pensie anticipată fără a suferi penalizări financiare. Astfel, noua lege a pensiilor va implica o schimbare în privința condițiilor de pensionare anticipată.

Citește și: S-a adoptat bugetul de stat pe anul 2024! Taxele nu vor mai fi mărite de anul viitor

Prin urmare, începând cu toamna anului viitor, singura opțiune legală pentru pensionarea anticipată va fi aceea cu penalizări. Cu alte cuvinte, posibilitatea ieșirii la pensie fără penalizări va fi valabilă doar până în luna august 2024, conform noii Legi a pensiilor publice (Legea 360/2023), care aduce cu sine o serie de modificări semnificative, printre care și menținerea unui singur tip de pensie anticipată, în locul celor două existente în prezent.

În prezent, românii pot beneficia de pensie anticipată fără nicio penalizare cu maximum cinci ani înainte de atingerea vârstei standard de pensionare, cu condiția ca stagiul de cotizare să fie cu cel puțin opt ani mai mare decât stagiul complet de cotizare. De asemenea, există opțiunea de a obține pensie anticipată cu penalizări, cu aceeași limită de cinci ani înaintea vârstei standard de pensionare, dar cu necesitatea realizării stagiului complet de cotizare.

Această variantă se aplică și pentru cei care depășesc stagiul complet de cotizare cu maximum opt ani.