Acești români nu vor primi niciun ban în plus la pensie, după recalculare! De cealaltă parte, anumiți pensionari vor primi dublu

Autor: Laura Macovei

Acești români nu vor primi niciun ban în plus la pensie, după recalculare! De cealaltă parte, anumiți pensionari vor primi dublu

Sursa: PixaBay

După noua formulă de recalculare a pensiilor, anumiți seniori nu vor primi niciun ban în plus la pensie, iar altora li se va dubla pensia.

Situație revoltătoare pentru anumiți pensionari, care nu vor primi niciun ban în plus la pensie, după recalculare, iar altora li se va dubla pensia.

Cine primește mai mulți bani la pensie

Printre cei norocoși se numără pensionarii care au lucrat mai mult de 25 de ani pe salariul minim. De cealaltă parte, cei dezavantajați în urma recalculării sunt cei care au lucrat în condiții dificile sau au ales să se pensioneze mai devreme. 

Legea pensiilor a fost adoptată și urmează a fi promulgată de președintele Klaus Iohannis, acest lucru fiind posibil doar dacă nu va fi contestată la Curtea Constituițională.

Citește și: Pensiile NU se mai majorează de două ori în 2024, a anunțat Marius Budăi: ”În 2024 va exista o singură majorare”

Ministrul Muncii a declarat că seniorii vor primi o pensie mai mare cu 40%.

Ba mai mult, cei care au muncit de la vârsta de 40 de ani în sus pe salariul minim, timp de o perioadă îndelungată, vor beneficia de o creștere și mai mare, adică pensia va fi dublată.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Pensionarii care nu primesc niciun ban în plus, după recalculare

Începând cu 1 ianuarie 2024 intră în vigoare legea pensiilor. Acest lucru presupune faptul că va avea loc o majorare generală a tuturor pensiilor, acestea fiind indexate cu 13,8%.

Deși scopul inițial era rezolvarea tuturor „inechităților”, anumiți seniori nu vor beneficia de niciun ban în plus. Este vorba, în primul rând, de cei care au muncit mai puțini ani.

Dacă un pensionar nu are peste 25 de ani munciți, atunci nu va primi puncte de stabilitate. 

În al doilea rând, este vorba de cei care s-au pensionat mai devreme, pentru că au muncit în condiții dificile. Un exemplu aici ar fi minerii, care vor pierde 50% din pensie, dar vor rămâne în cele din urmă cu pensia actuală.

Citește și: Aceasta va fi cea mai mică pensie din România. Anunțul a fost făcut de ministrul Muncii: ”Vom avea pensii care vor crește poate cu 1%”

Care este noua formulă de calcul

Noua formulă de calcul a pensiei presupune înmulțirea valorii punctului de referință (VPR), care va fi 81 de lei, cu numărul total de puncte. 

Numărul total de puncte reprezintă suma dintre punctele de contributivitate, adunate cu cele de stabilitate și cu cele de perioade asimilate si necontributive.