Acești români vor rămâne fără pensie începând cu 2024! Cine sunt cei afectați?

Autor: Laura Macovei
Actualizat: 01 ian 2024, 11:41

Acești români vor rămâne fără pensie începând cu 2024. Cine sunt cei afectați?

Sursa: pexels.com

O anumită categorie de români va rămâne fără pensie, în urma recentei Legi a pensiilor, începând cu 2024. Despre cine este vorba?

Persoanele respective nu vor mai beneficia de pensie! Mai exact, este vorba de eliminarea pensiilor anticipate fără penalizări începând cu data menționată. Astfel, conform noii legislații, vor fi păstrate doar pensiile anticipate care implică penalizări.

Cine va rămâne fără pensie în 2024

Până la data de 31 august 2024, este posibil să solicitați pensia anticipată fără penalizări, cu cel mult cinci ani înainte de atingerea vârstei standard de pensionare.

Această vârstă este de 65 de ani pentru bărbați și 63 pentru femei.

Este esențial ca cei interesați să aibă un stagiu de cotizare cu cel puțin opt ani mai mare decât stagiul complet de cotizare pentru a beneficia de această opțiune.

Citește și: Noua lege a pensiilor: Cine sunt cetățenii români care vor avea pensia dublată

Un alt aspect important este că stagiul complet de cotizare pentru femei este de 32 de ani, urmând să crească progresiv până la 35 de ani până în luna ianuarie 2030.

Pentru bărbați, stagiul complet de cotizare este de 35 de ani.

De asemenea, există posibilitatea obținerii unei pensii anticipate cu penalizări, respectând aceeași limită de cel mult cinci ani înainte de vârsta standard de pensionare. În acest caz, este suficient să se realizeze stagiul complet de cotizare, fără a mai fi necesară condiția suplimentară a unui stagiu cu opt ani mai mare.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Este important de menționat că această opțiune este valabilă și pentru românii care depășesc stagiul complet de cotizare cu până la opt ani.

Ce a transmis șeful Casei de Pensii

În acest context, Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a furnizat informații relevante. Daniel Baciu, președintele instituției, a subliniat că anumiți români vor experimenta creșteri semnificative în anul viitor.

Spre exemplu, un bărbat cu o pensie de 1.125 de lei în noiembrie 2023 și un stagiu de cotizare de 36 de ani va primi, după majorarea din ianuarie 2024, suma de 1.281 de lei lunar, înregistrând o creștere de 13,8%.

Citește și: Marea veste despre punctul de pensie! Legea intră în vigoare de la 1 ianuarie

Acest pensionar acumulează și un număr de 21,62745 puncte.

După recalcularea din septembrie 2024, se estimează că acest român va beneficia de o pensie de 2.340 de lei pe lună, reprezentând o majorare de aproximativ 1.200 de lei în comparație cu valoarea inițială a pensiei.

„Acesta este doar un exemplu şi nu înseamnă că toţi românii care au acum această pensie vor primi o dublare a venitului.  Cel mai mult vor avea de câştigat românii care au muncit mulţi ani pe salariul minim şi au un stagiu de cotizare complet ”,

a explicat Daniel Baciu, într-o declarație făcută pentru Antena 3.