Acidul cianhidric, substanta LETALA pentru tinerii din Colectiv. Care sunt sansele de vindecare

Editor: Silviu Bunea Autor: S.B.
Actualizat: 24 sep 2020, 00:30

Medicii fac un apel de urgenta catre cei care au fost martorii tragediei din clubul Colectiv si au reusit sa scape nevatamati. Acestia trebuie sa isi faca analizele medicale.

Legistii avertizeaza ca efectele substantelor toxice din incendiu se pot simti pe termen lung, informeaza Romania TV.

Dincolo de monoxidul de carbon, extrem de periculos, in corpurile victimelor s-au gasit o serie de substante foarte toxice. Acidul cianhidric este un lichid incolor, cu miros specific de migdale amare, volatil. Acesta a rezultat in urma arderii buretelui fonoizolant si este unul din cele mai toxice, potrivit raportului IML. Specialistii au asociat acest acid cu gazul de la Auschwitz.

Mai mult, acidul cianhidric este cauza celor mai multe decese, pentru ca daca din punct de vedere biologic, recuperarea in cazul intoxicatiei cu monoxidul de carbon se mai poate produce, dar in cazul intoxicatiei cu acid cianhidric, nu.    

O alta substanta identificata: acidul clorhidric. Ajuns in corp duce la inflamarea mucoaselor nazale, produce hemoragii si poate duce chiar la sufocare. Benzenul este de asemenea o substanta foarte inflamabila, amestecul vaporilor sai cu aerul fiind exploziv.
Poate fi inhalat, ingerat sau poate patrunde prin piele. Odata intrat in organism, se concentreaza in grasimi si in maduva osoasa, pentru care este toxic, blocand formarea globulelor sangvine in aceasta. Benzenul irita ochii, pielea si caile respiratorii. inghitirea lichidului conduce la pneumonii chimice si la corodarea mucoasei digestive.

O alta substanta extrem de toxica: Xilenul este o hidrocarbura lichida care se foloseste ca solvent in industria lacurilor, a colorantilor, a cauciucului.
in doze mari cauzeaza probleme grave in sistemul circulator, mucoasa, provoaca boli de plamani si de piele. in dosar sunt in curs mai multe expertize.

" Toate aceste substanţe începând cu monoxidul de carbon, nitraţii, acidul ceanhidric afectează elementul fier din hemoglobină. Ele prin asta acţionează ca element hipoanoxic. Dacă anoxia persistă un timp mai lung, primul organ care suferă este creierul", a declarat medicul Vladimir Beliş, citat de Romania TV.


Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

(Sursa: Romania TV)