Acoperământul Maicii Domnului 2022. Ce nu ai voie să faci pe 1 octombrie. Este sărbătoare cu cruce roșie în calendar

Author: Amalia Georgescu
Actualizat: 30 sep 2022, 16:49

Acoperământul Maicii Domnului, sărbătoare cu cruce roșie pe 1 octombrie 2022

Sursa: Captură YouTube

Pe 1 octombrie, creștinii ortodocși cinstesc sfântul Acoperământ al Maicii Domnului. Iată ce nu e bine să faci în această zi de sărbătoare și ce tradiții, obiceiuri și superstiții se respectă.

Acoperământul Maicii Domnului este prima sărbătoare cu cruce roșie din luna octombrie, iar în fiecare an, credincioșii o respectă cu sfințenie. Iată ce nu ai voie să faci în această zi, dar și care sunt ritualurile care se respectă pentru a avea parte de noroc, belșug și sănătate. 

Acoperământul Maicii Domnului, tradiții, obiceiuri și superstiții. Ce nu e bine să faci pe 1 octombrie?

În calendarul creștin ortodox, Acoperământul Maicii Domnului este o sărbătoare însemnată cu cruce roșie, astfel că are o însemnătate mare pentru credincioși. Pe 1 octombrie, atunci când este cinstit Acoperământul Maicii Domnului, credincioșilor le sunt interzise anumite lucruri. Mai exact, tradiția spune că în această zi nu se muncește și nu se spală rufe. În toate zilele în care sunt sărbători cu cruce roșie sunt interzise activitățile în gospodărie și nu se spală rufe, nu se calcă, având în vedere că este o zi de odihnă și rugăciune.

O superstiție veche spune că de Acoperământul Maicii Domnului nimeni nu ar trebui să își tundă părul. Se crede că, în această zi, părul tăiat rămâne într-o strânsă legătură cu corpul. Dacă este aruncat sau ars, acesta poate fi folosit pentru a face farmece, astfel că cei care se tund pot avea parte de neplăceri și ghinion.

Se spune că pe 1 octombrie, de Acoperământul Maicii Domnului, credincioșii care vor să fie sănătoși și feriți de rele ar trebui să țină post.

Astfel, nu ar trebui consumate alimente de dulce, ceea ce înseamnă că preparatele nu trebuie să conțină lapte, ouă, unt sau carne.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Ce să faci de Acoperământul Maicii Domnului pentru a avea parte de noroc?

Pe lângă lucrurile care sunt interzise pe 1 octombrie, de Acoperământul Maicii Domnului, există o serie de tradiții care s-au transmis din generație în generație și pe care credincioșii le respectă pentru a atrage norocul și belșugul în viețile lor.

Astfel, de Acoperământul Maicii Domnului se spune că este bine ca gospodinele să pregătească plăcinte cu mere sau dovleac și să le împartă celor nevoiași, cu ocazia acestei sărbători fiind pomeniți și cei care au trecut la cele veșnice.

Femeile care își doresc o căsnicie fericită ar trebui să poarte podoabele de la nuntă. În plus, se spune că rugăciunile închinate Fecioarei Maria sunt ascultate astăzi, iar credincioșii ar trebui să le rostească pentru a avea parte de noroc și sănătate.

Citeste si: Acoperământul Maicii Domnului, sărbătoare cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox. Pe ce dată pică sărbătoarea în 2022

Acoperământul Maicii Domnului. Ce sărbătoresc credincioșii pe 1 octombrie?

Acoperământul Maicii Domnului este o sărbătoare foarte importantă pentru credincioși și care amintește de momentul în care Maica Domnului s-a arătat credincioșilor care se aflau în biserica din Vlaherne.

În timp ce cetatea era sub asediu, ei se rugau pentru pace, moment în care s-a produs minunea. La ora patru dimineața, Maica Domnului li s-a arătat credincioșilor, stând în văzduh și rugându-se cu lacrimi. 

Citeste si: Ce este, de fapt, Acoperământul Maicii Domnului. Adevărata lui semnificație, dezvăluită de un preot: „Nu trebuie confundat cu Brâul Maicii Domnului”